Monday, 23 November 2015

Best tak study Islamic Finance ? Best tak study kat Labuan ?



Selamat kembali bekerja dan kembali ke kuliah . Setiap isnin mesti malas malas je nak bangun nak siap g kelas . Monday blues gitu . Walaupun harini kelas cancel tapi still kena pegi kampus sebab ada discussion group assignment. Nasib petang sebab tahu semua tak rajin nak amik bas pepagi pegi kampus hihi.

Memandangkan pagi ni free maka rajin lah sikit update blog . Nak jawab persoalan pada yang bertanya kat Dik An best tak study Islamic Finance ? Best tak study kat Labuan ? Haaa meh sini Dik An nak jawab hehe...

Firstly Dik An jawab ''best tak study Islamic Finance'' ? Secara am nya Dik An lebih meminati kos Akaun sebab time diploma dulu pun amik akaun. Minta UPU pun pilih akaun tapi rezeki tak sebelahkan Dik An , dapat lah kos Islamic Finance . Masa memula dapat kos ni takut jugak sebab tak tahu basic apa tapi selagi ada perkataan ''finance'' tu kira Dik An consider lah sebab lebih kurang akaun jugak kan .

Dulu dulu sem 1 dan sem 2 belajar benda basic je macam mana amik time diploma macam tu jugaklah amik time degree nih. Rasa macam biasa2 lagi sebab benda mikro , makro , akaun semua tu kan . Tapi lepas tu masuk je sem 3 dah mula belajar pasal kos sendiri wahh eksaited okey . 

Macam sem 3 ni ni Dik An belajar Ekonomi Islam dan Usul Fiqh . Serious tak tipu best belajar subjek ni . Macam ekonomi ni apa apa halpun mesti dikaitkan dengan Islam . Usul Fiqh pulak , macam belajar Pendidikan Islam lepastu kena ada hafazan dari Surah Al Baqarah tapi tak full surah lah kan . Sem - sem akan datang pula , akan belajar Fiqh Muamalat , Sistem Kewangan Islam , Sistem Pengiraan Islam eh macam macam lagi lah. Tak sabar nak belajar benda baru hihi. Kesimpulan dia best :DDD

Kalau dari segi ''best tak belajar kat Labuan'' ? Hmm ini susah siket nak jawab . Bagi Dik An , tak best sebab jauh . Haha . Serious setiap kali orang tanya itulah jawapan Dik An . Tapi bila fikir ada hikmah juga kenapa Allah hantar ke sini , mungkin untuk Dik An berdikari lepastu mana nak cari U di tengah tengah pulau lepastu berhadapan dengan pantai . Haaa UMS Kampus Antarabangsa Labuan je tahu. Yang ini jawapan Dik An dedua lah best dengan tak best . Best sebab sini macam Langkawi full of chocolate pastu kawan kawan yang sekepala ( dari semenanjung juga lah diorang ni) dan tak best sebab jauh dan Dik An susah nak terima makanan sini + mahal siket . 

Alaaa takpe , sekarang dah 3 sem , another 3 sem je lagi kan . Pastu pengalaman kita belajar kat tempat orang kan . Sesiapa yang nak datang belajar kat UMSKAL di alu - alu kan . Meh lah amik kos Islamic Finance boleh lah jadi junior kita , muehehehe :D

- enjoy your reading -


4 comments:

  1. labuan memang best sebab di sanalah dunia coklat...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa betul best sebab banyak coklat...tapi barang sini mahal...harap coklat je pun murah hehe...

      Delete
  2. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete
  3. Islamic finance mmg best. =D niesa ambik Islamic finance masa diploma .. ^^ heeeermmmmm sodaaapnyaaaa coklat .. nyum nyum

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.