Thursday, 6 August 2015

RESEPI : Daging Masak Hitam



Setelah sekian lama Dik An tak update resepi , harini tangan ni gatal gatal pulak nak update . Kalau sesapa yang follow insta Dik An tu tahulah yang Dik An ni keja update gambau makanan je -_- 

Harini Dik An nak share RESEPI : Daging Masak Hitam dengan korang semua . Mesti ada yang dah tahu kan tapi bagi orang yang first time try masak macam Dik An ni kasi can lah siket nak share resepi sebab berjaya menghitamkan daging tu hihi...

 

RESEPI : Daging Masak Hitam

Bahan - Bahan 

Daging 
1 sudu besar serbuk jintan manis ( kacau dengan sedikit air )
1 sudu besar serbuk jintan putih ( kacau dengan sediikit air )
Air asam jawa 
Kicap pekat
Kicap manis
3 batang serai ( diketuk )
Sos Tiram
Kiub Pati Daging
Minyak untuk menumis .

Bahan dikisar :

20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia . 

Cara - Cara :

1 . Perapkan daging bersama kicap pekat , kicap manis dan sos tiram. Perap selama satu jam .

2 . Panaskan minyak . Masukkan serai yang telah ditumbuk , serbuk jintan manis dan jintan putih yang telah dibancuh dengan air dan bahan yang telah dikisar . Tumis mendidih . 

3 . Setelah mendidih , masukkan daging yang diperap tadi . Masukkan kiub pati daging dan masak sehingga daging lembut .

4 . Setelah daging dah empuk , lembut , masuk kan air asam jawa , kicap pekat dan kicap manis .

5 . Biarkan sehingga pecah minyak dan kuah menjadi pekat .

6 . Siap dimasak !

Makan dengan nasi panas panas sedap tak terkata . ***Dik An tak tambah garam or gula sebab kicap pekat dan manis tu dah kasi rasa dah***

Serious tak tipu rasa macam makan daging masak hitam kat kenduri .Lepas ni boleh buat lagi :) 

Selamat Mencuba !

7 comments:

  1. Blh d try ni dik an..mcm best

    ReplyDelete
  2. Blh d try ni dik an..mcm best

    ReplyDelete
  3. salam singgah sini....sedapnya daging masak hitam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih sudi singgah sini....sedap kak :)

      Delete
  4. Dik An !! CT suka ni.. bila nak masakkan utk i ? eheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ek...nanti tggu Dik An cuti sem lah ada rezeki Dik An masakkan ek...

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.