Saturday, 22 August 2015

Cara tengok tangki minyak sebelah kanan atau kiri

 


Malam semua . Memalam minggu ni buat apa je ? Memandangkan masih bercuti so meh lah kita update blog kan . Nanti kang dah balik Labuan , dah mula kelas memang berhabuk je blog ni -.- 

Back to the title Dik An percaya ramai yang dah tahu kan cara nak tengok tangki minyak sebelah kanan atau kiri sebab kat facebook pun ramai dah share kan ? 

 

pic from facebook . 

Cara nak tengok tangki minyak kita sebelah kanan atau kiri adalah dengan tengok pada meter . Haaa yang dalam gambar dibulatkan tu , kalau anak panah kita berada belah kanan maka tangki di sebelah kanan dan begitulah sebaliknya. Tak semua kereta yang ada , tapi for sure kereta kereta yang baru dikeluarkan pada zaman sekarang ni semua ada .

Korang pernah tak tiap kali pergi stesyen minyak mesti tertanya2 ehh belah mana tangki ni . Kalau kereta kita sendiri memang lah kita tahu kan sebab selalu isi minyak . Dik An kat Labuan selalu macam ni lah . Nak kuar g bandar sewa kereta , dah tu kereta yang di sewa bertukar - tukar , kejap Myvi , Saga , Mitsubishi , Honda semua . 

Jadi tiap kali nak isi minyak mesti confused cakap eh belah mana ni , maka para penumpang yang baik hati pun buka tingkap kiri kanan kuarkan kepala dan tengok tangki kat mana . Alahai rindu pulak kat kawan kawan ni haa . So , lepasni kalau keluar singgah Shell tak payah kecoh kecoh lagi dah tangki kat mana , tengok je kat meter tu kan , itupun kalau ada :)

Selalunya kereta keluaran Proton lah kan tangki belah kanan . Haa lagi satu kalau Dik An bawa saga mesti nak bagi signal je salah , g tekan wiper bahaha , lepastu kalau dah biasa Saga kang dapat pulak myvi nak bagi signal g tekan wiper jugak hehiks ! Itulah je nak sharing is caring dengan korang !

enjoy your reading ! :)

16 comments:

  1. sy pn baru tahu nih, hee btw, gmbr profile kt header n sidebar nmpak lain-lain la, org lain2 ke tu. (*ehh sibok je nk tau kn ^^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe orang yang sama cuma versi tembam gemuk kurus semua ada hehe...

      Delete
  2. ena baru tahu gak..hihi..

    done follow #1087

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samalah kita bru tahu hehe...thanks follow sini :)

      Delete
  3. tag awak kat sini : http://www.aeinnamusa.com/2015/08/bloglist-september-nyamuk-terbang.html

    jemput singgah

    ReplyDelete
  4. Nice info.. lepas ni tak ingat tangki kereta kat mana or guna kereta orang lain.boleh la tgk kat sini... thanks info...

    Mommylina follow dan bw sini

    ReplyDelete
  5. hihiihihih... Elly pun baru tau...selama ni bawak kete...sesuka hati jek..tak tahu pun...
    bila baca ni..oooo..yeke??.. ada kadang pinjam kete mentua..tertanya2..eh tangki belah mana eh??.. adoiilaa... TQ Dik An....

    Ceria2 singgah ke blog Elly..salam perkenalan..

    KOMBINASI VITAMIN TERBAIK UNTUK KULIT CANTIK DAN GEBU

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sesama elly dan salam perkenalan hehe :)

      Delete
  6. betul tu, Fatin pun kadang-kadang confuse jugak kalau tukar kereta ni. selalu memang biasa drive kereta Proton. kalau tetiba sewa kereta Perodua ke, dah terconfuse tangki minyak belah mana dan signal serta wiper tu sebelah mana. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan...geng lah kita fatin...suka confused mana satu ni hehe..

      Delete
  7. Tak pernah perati betul la tangki minyak tu..huhu..

    ReplyDelete
  8. Haah perasan juga ni tpi slalu wat x taw ja hihi..Itu plak fungsinya

    ReplyDelete
  9. bhahahaha bahahaha ye ke ? tak pernah tahu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....dik an pun baru2 tahu...tapi ternyata betol. kah !

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.