Friday, 25 December 2015

Fesyen Pakaian Terkini Remaja



Assalamualaikum and hye ! First of all Dik An nak tanya , korang pernah dengar perkataan “hipster” tak ? Dik An pasti ramai yang pernah dengar termasuklah Dik An sendiri. Kat kampus ni lagilah selalu dengar perkataan “hipster” tuh. Tapi tahukah anda apa maksud hipster itu ? Hipster adalah orang-orang yang memiliki penampilan dan gaya hidup yang unik. Mereka yang “hipster” ini juga boleh dikata berani untuk mencuba .

Perasan tak sejak akhir-akhir ini segalanya sering dikaitkan dengan tema hipster. Daripada makanan, cafe, hinggalah fesyen pakaian, segalanya mengikuti trend hipster. Majoriti berpendapat bahawa hipster merupakan trend atau gaya urban yang santai dan minimal. Mungkin tidak diminati oleh golongan dewasa atau yang telah berumur, namun gaya hipster ini amat digemari dan menjadi ikutan golongan muda khususnya remaja. Oleh yang demikian, anda boleh lihat ramai remaja terutama sekali yang berada di ibu kota kini kelihatan bergaya dengan fesyen pakaian terkini remaja hipster seperti berikut;


 

Jumpsuit

Betul, pemakaian jumpsuits bukanlah trend yang baru dan ia telah mula dipakai sejak dahulu lagi. Namun, dengan penggunaan fabrik yang bercorak unik atau fabrik berwarna yang pastels  menjadikan trend ini kembali diminati dan dikategorikan sebagai salah satu fesyen hipster. Jumpsuits ini juga sesuai untuk remaja yang bertudung , well hipster ini untuk sesiapa je , asalkan kita berani mencuba . 


Long Cardigan

Long Cardigan atau cardigan labuh juga menjadi pilihan ramai remaja bertudung dan tidak bertudung. Ia dipakai sebagai outerwear untuk kombinasi pakaian kasual seperti skinny jeans dan t-shirt. Dik An sendiri amat meminati long cardigan ni , senang . Nak nak pulak kalau lambat ke kelas , bas dah nak gerak , haish amik je long cardigan ni sarung cover baju lengan pendek tu . Haa kan cepat je siapnya . Long cardigan ni lagi sesuai untuk pakai g jalan jalan lah. Barulah nampak hipster . Tak gituuu ?

 

Printed Sweatshirt

Yup sweatshirt! Jika dahulu koleksi sweatshirt hanya dipakai ketika cuaca sejuk, kini ia direka dengan menggunakan fabrik yang tidak terlalu tebal untuk digayakan oleh remaja ketika apa jua cuaca. Koleksi sweatshirt ini boleh digayakan dengan pemakaian jeans, jogger pants mahupun skirts! Haih lawa kan printed sweatshirts ni ? Sesuai sangat pakai untuk outing dan juga ke kelas . Dik An sendiri , suka pakai dengan skirts . Acah acah ayu dan sopan tapi nampak hipster kan ?


Oversized Shirts

Gaya hujung minggu yang paling ringkas dan selesa adalah dengan memakai koleksi oversized shirts dan dipadankan dengan pemakaian jeans atau leggings. Memang cukup hipster! Ni pun favourite Dik An ni . Yang ni kalua pakai dengan skirts tak Nampak hipster sangat kan , so Dik An selalu pakai dengan jeans . Pakai pulak shawl lilit macam KekNis Hanis Zalikha pergh memang hipster habis ni . 

Nak jadi hipster ni senang je yang penting kena berani dan self confident tu yang penting . Haa baju baju ni pun murah dan senang untuk didapati. So marilah kita beramai ramai jadi hipster tapi dalam masa yang sama aurat dan kesopanan tu kita jaga J




Tuesday, 24 November 2015

Segmen Blogwaking dan Tambah Followers bersama Impiana Cik Yanie

 


 

Nak join terjah SINI .
Tarikh tamat 15 Dec 2015 .

Monday, 23 November 2015

Best tak study Islamic Finance ? Best tak study kat Labuan ?



Selamat kembali bekerja dan kembali ke kuliah . Setiap isnin mesti malas malas je nak bangun nak siap g kelas . Monday blues gitu . Walaupun harini kelas cancel tapi still kena pegi kampus sebab ada discussion group assignment. Nasib petang sebab tahu semua tak rajin nak amik bas pepagi pegi kampus hihi.

Memandangkan pagi ni free maka rajin lah sikit update blog . Nak jawab persoalan pada yang bertanya kat Dik An best tak study Islamic Finance ? Best tak study kat Labuan ? Haaa meh sini Dik An nak jawab hehe...

Firstly Dik An jawab ''best tak study Islamic Finance'' ? Secara am nya Dik An lebih meminati kos Akaun sebab time diploma dulu pun amik akaun. Minta UPU pun pilih akaun tapi rezeki tak sebelahkan Dik An , dapat lah kos Islamic Finance . Masa memula dapat kos ni takut jugak sebab tak tahu basic apa tapi selagi ada perkataan ''finance'' tu kira Dik An consider lah sebab lebih kurang akaun jugak kan .

Dulu dulu sem 1 dan sem 2 belajar benda basic je macam mana amik time diploma macam tu jugaklah amik time degree nih. Rasa macam biasa2 lagi sebab benda mikro , makro , akaun semua tu kan . Tapi lepas tu masuk je sem 3 dah mula belajar pasal kos sendiri wahh eksaited okey . 

Macam sem 3 ni ni Dik An belajar Ekonomi Islam dan Usul Fiqh . Serious tak tipu best belajar subjek ni . Macam ekonomi ni apa apa halpun mesti dikaitkan dengan Islam . Usul Fiqh pulak , macam belajar Pendidikan Islam lepastu kena ada hafazan dari Surah Al Baqarah tapi tak full surah lah kan . Sem - sem akan datang pula , akan belajar Fiqh Muamalat , Sistem Kewangan Islam , Sistem Pengiraan Islam eh macam macam lagi lah. Tak sabar nak belajar benda baru hihi. Kesimpulan dia best :DDD

Kalau dari segi ''best tak belajar kat Labuan'' ? Hmm ini susah siket nak jawab . Bagi Dik An , tak best sebab jauh . Haha . Serious setiap kali orang tanya itulah jawapan Dik An . Tapi bila fikir ada hikmah juga kenapa Allah hantar ke sini , mungkin untuk Dik An berdikari lepastu mana nak cari U di tengah tengah pulau lepastu berhadapan dengan pantai . Haaa UMS Kampus Antarabangsa Labuan je tahu. Yang ini jawapan Dik An dedua lah best dengan tak best . Best sebab sini macam Langkawi full of chocolate pastu kawan kawan yang sekepala ( dari semenanjung juga lah diorang ni) dan tak best sebab jauh dan Dik An susah nak terima makanan sini + mahal siket . 

Alaaa takpe , sekarang dah 3 sem , another 3 sem je lagi kan . Pastu pengalaman kita belajar kat tempat orang kan . Sesiapa yang nak datang belajar kat UMSKAL di alu - alu kan . Meh lah amik kos Islamic Finance boleh lah jadi junior kita , muehehehe :D

- enjoy your reading -


Sunday, 22 November 2015

Sup Cendawan Alaa Pizza Hut

 


Salam hujung minggu. Hujung2 minggu ni buat apa je . Dik An macam biasa weekend lah time nak mendobi nak mengemas semua hehe . Harini nak share dengan korang resepi Sup Cendawan ala Pizza Hut. Even dah ramai yang dah tahu takpe Dik An nak pahatkan resepi ni kat sini. Nak buat pastu lupa resepi boleh refer sini je kan :)

Dulu pernah buat sekali masa cuti sem kat rumah haritu. Siap sempat buat video kat IG lagi. Sapa follow Dik An kat IG tahulah kan yang IG Dik An penuh gambar makanan je kan hehiks. Tapi video dah di delete sebab Dik An sekarang ni tengah delete gambar2 yang nampak kaki , nampak kaki kawan ke kan lepastu tah macamner terdelete sekali video tu. Wuwuwu sedih. Takpe nanti buat video baru :D


Nampak kurang menarik siket sebab masak pun guna rice cooker je , blender takde nak kasi hancur tepung , daun parsley pun takde tapi takpe rasa tetap sama je . Housemates pun cakap sedap , alhamdulillah :) , jom kita usha resepi dia..

Resepi Sup Cendawan 

200 ml air
450 ml susu ( Dik An guna low fat)
1 tin cendawan di potong nipis
2 kiub pati ayam
garam secukup rasa
blackpepper secukup rasa
1 cawan tepung gandum ( Dik An bancuh dengan air dulu)

Cara - cara :

1 . Masukkan susu dan air sehingga mendidih.

2. Bila dah mendidih , masukkan kiub pati ayam dan cendawan.

3. Masuk kan garam dan blackpepper dan tepung gandum.

4. Biar sehingga mendidih dan pekat dan SIAPPP !

Haaa mudah je kan . Kalau kat umah Dik An bahagikan cendawan kepada dua bahagian , half potong nipis , half lagi blend dengan tepung gandum . Baru terasa siket kan. Tapi kat U ni nak cari mana blender buat ala kadar je...korang boleh lah buat jugak sebab bahan dia pun senang dan tak mahal sangat :)

Selamat mencuba dan enjoy your reading :D


Saturday, 24 October 2015

Course Networking

 
Siapa pernah dengar theCN ataupun dikenali sebagai Course Networking ?
Course Networking ni macam facebook tapi lebih kepada proses pembelajaran. Biasalah zaman dah moden so E - learning je lah kan semuanya.

 Selain UMS , universiti mana je lagi guna Course Networking ni ek ?


Haa macam nilah rupanya Course Networking tu . 


Ini rupa dalam dia. Bagi Dik An dedua facebook dengan Course Networking ni ada advantages and disadvantages dia sendiri . Tapi Dik An lagi prefer facebook lah kan sebab bagi Dik An lebih senang .

Selalunya untuk subjek yang lain kitaorang just guna http://smart2.ums.edu.my/ . Ini pun bagi Dik An senang dan yang penting user friendly . Cari nota ke jawab quiz ke pun senang. Tapi untuk subjek Organizational Behavior ni memang diwajibkan guna Course Networking .

Masa memula guna tu serious tension + nak nanges sebab cari notes , tutorial question tak jumpa haha. Dasar cengeng kan. Lepastu Course Networking ni pula memerlukan internet yang kuat . Haritu nak kena jawab soklan discussion menanges cari chapter 5&6 tak jumpa. Wassap Geng Mutiara Comels semua cakap ada je kat sidebar tuh.

Lepastu off wifi UMS , on wifi sendiri barulah ada sidebar tu. Haaa tulah nak kedekut sangat kan taknak guna wifi sendiri sekali nanges tak jumpa soklan haha . 

Sekarang bila dah selalu guna , dah tahu kena ada wifi yang kuat alhamdulillah tak tension tak cengeng dah haha :D

Enjoy your reading !

Thursday, 1 October 2015

Masak Untuk Housemate

 


Apa khabar orang kampung . Dah lama benau Dik An tak update blog kan hampir sebulan . Kekangan masa katakan . Sejak dah mula sem baru ni sibuk sikit , nak pulak duduk kolej kediaman luar penat sangat . Penat nya nak kena rebut bas tiap hari .

Semalam dapat wassap group cakap kelas cancel dia punya suka tu macam orang gila. Haha . Sebab sem ni dari senin - jumaat kelas 8 pagi . Bermakna kena naik bas pukul 7 pagi. Itu yang malas sebenarnya kena bangun awal pagi...haha.

Back to title masak untuk housemate . Memandang kelas pagi cancel pastu kelas petang pun cancel makanya marilah kita maen masak masak. Alone pulak tadi kat umah ,bosan pulak haa masaklah untuk housemates.

Kolej kediaman luar ni jalan kaki 4 minit dah sampai mart . Boleh lah beli barang masak masak kan. Tapi tak boleh pegi selalu bahaya duit habis nanti haha.

 

menu pertama sup ala thai . alaaa pedas pedas tu . Dik An suka sup pedas pedas nih . Tapi dah nama student hanya mampu masak dalam rice cooker je lah ! Dah dua sem rice cooker ni berkhidmat untuk kitaorang . Sem 1 budak baik lagi takut nak bawa rice cooker . Kah !

 

menu kedua tomyam . Jangan tak tahu satu rumah hantu tomyam . Siap dedua menu ni celur kotiaw hidang atas meja pahtu nanti diorang balik kelas taraaaa lunch + dinner dah siap hehiks.

p/s: jemput makan semua :)


Sunday, 30 August 2015

Lunch Semalam Nasi Arab Mandhi

  
 
Pagi pagi nih takde buat apa , sajalah nak throwback sikit lunch semalam . Nasi Arab Mandhi . Sedap tahu . Eheh masuk bakul angkat sendiri pulak kann. Semalam semua orang keluar ada urusan sendiri , maka sebelum kuar mama dah pesan sila lah masak Nasi Arab Mandhi . 

Hoiii ketaq lutut dengaq haha . Sebab Dik An tak pernah masak Nasi Arab ni , tengok mama masak pernah maka dapatlah lepastu google pulak dapatlah sikit output dan input kan...jom kita kasi zoom satu satu gambar .

 
Taraaaa . Inilah watak utama. Takde ni tak kenyang sumaorang . 

 
Salad / salsa

 
Sos salata hara

 
Ayam panggang.

 
kambing bakar yang diperap oleh kakak Dik An sehari sebelum. 

Haaa alhamdulillah sumaorang suka . Sumaorang cakap sedap hehiks ! Yeay lepasni boleh dah masak selalu Nasi Arab ni :P

Enjoy your reading :D



Friday, 28 August 2015

Ecoworld Gallery Simpang Empat , Pulau Pinang

 
Salam jumaat semua . Sambil - sambil tunggu lasagna dalam oven kita update dulu blog . Al kisah nya bermula pabila Zura send whatsapp cakap ada satu tempat cantik untuk photoshoot. Cewah photoshoot sangat kann. Sesaja suka nak g bergambar lah kiranya . 

Maka petang semalam seperti dijanjikan pergilah kami berempat , Dik An , Zura , Sima dan Amani . Sanggup ponteng fardu ain sebab nak ikut Dik An haha . Ecoworld Gallery ni terletak di Simpang Empat , Pulau Pinang . Area jalan nak ke Batu Kawan dan berdekatan dengan Taman Merak .

Ecoworld Gallery ni sebenarnya adalah pameran perumahan . Kiranya nanti situ akan membangun kawasan perumahan elite ataupun mewah . Lepastu nak tarik perhatian dia buatlah kincir - kincir angin , kipas yang bila kena angin pusing - pusing tu , jadi bila orang yang pergi tengok kincir angin tu haa mesti akan masuk tengok dia punya show room kan ?

Dari situ lah diorang tarik perhatian untuk memperkenalkan kawasan perumahan yang akan dibangunkan . Pandaikan marketing diorang hehe . Haa jom lah layan gambar yang banyak kat bawah ni . 

 

Zura and Amani . Nak tangkap gambar kat pintu gerbang tu kereta keluar masuk maka kat sini pun jadi asalkan nampak Under Windmills tuh -.- .

 
Haa cantik kan ? 

 
photographer tak bertauliah kitaorang Amani . Hmm okeylah asal jadi je gambar haha . Btw , thanks Amani sebab amik gambar kitaorang .

  

Amani . Bak kata Sima , '' aku rasa gambar Amani je kot paling cantik semua sebab kita amik kan haha "



 

Tak habis habis dengan lembu . Mooooo .

 

Alololo kemahen buat peace bagai haha .

 

Paling suka gambar ni sebab ada perkataan ''friendship'' tu :)

 
feeling feeling kat oversea sangat kann :D

 
Minions . Ini yang Amani heksaited sangat nih . 

 
3 sekawan :)


 
Family potrait gituu :)

 
Setiap kali selfie mesti Dik An dengan Zura cakap , Sima muka hang kecik hang kena depan pegang fon haha .

 
Tetiba time ni jumpa junior kitaorang , apa lagi mintak tolong lah snapkan .

 
Candid gituuu . 

 
Last sekali terimalah gambar tuan belog si pengembala kambing .

Haa korang rasa cantik tak permandangan dia ? Bagi Dik An memang cantik , suka sangat . So korang yang berdekatan boleh lah pegi photoshoot kat sana . Tapi sampai 30 August ni je dari 10 pagi sampai 6 petang . 

Enjoy your reading :D




Thursday, 27 August 2015

Jenjalan Street Art , Penang

Dua tiga hari belog sunyi kan , harini kita kasi meriah . Sebab Dik An , nak kongsi dengan korang yang semalam Dik An jenjalan kat Street Art , Penang . 
Streer Art , Penang ni Dik An rasa semua dah tahu dan ada yang dah pegi kan ? 
Tapi Dik An ni haa jelah yang baru nak pegi setelah sekian lama buat wishlist . Tercapai jugak lah hasrat di hati walaupun sakit kaki ni haa nak cari art punya pasal haha . Meh kita layan gambar yang ada .

 

Memula Dik An dan Zura dapatkan maps . Haa ada map ni baru senang nak mencari ye dop ? Abg rapid berhentikan kitaorang depan Muzium 3D . Tapi Muzium 3D kena bayar dan target kitaorg adalah Street Art , so Muzium 3D wishlist next time . 

 

Kalau tadi gambar , ini pulak map untuk bagitahu di man Street Art tu ada . Nampak macam dekat , tapi kitaorang mencari jauh jugak . Malah pusing pusing ada jugak yang bertanya kat kami , kat mana Street Art tu . Maps ni pekerja Muzium 3D yang kasi kat kitaorang .

Sejujurnya memang kitaorang lost jugak lah nak cari Street Art ni , pusing pusing jumpa orang yang sama tanya benda yang sama , jumpa tak ? Haha . Tetiba sel sel otak Dik An berhubung , Dik An cakap kat Zura , apa kata kita ikut je laluan basikal tu , dekat jalan raya ada dia buat anak panah untuk basikal tu ke mana , sebab nya boleh sewa basikal dengan harga RM10 .

Maka tak sia - sia lah kitaorang ikut laluan basikal tu ternyata berhasil . Tapi kalau sesiapa nak pegi Dik An nasihatkan sewa lah basikal tu , kalau tak balik rumah kaki korang sakit gila sampai sekarang -.- . Kalau taknak sewa basikal , korang boleh jugak guna perkhidmatan kat pakcik beca , dia akan bawa semua jalan yang ada art dengan bayaran RM20.

 
Gambar first kitaorang jumpa , nampak tak muka happy dia bila jumpa haha .
Terasa macam kanak kanak ribena pulak :D

 
Kakak tumpang main sekali ye dik . 

 

Hakak zura :)

 
Gambar kedua kitaorang jumpa , muka dah penat berjalan haha . Dik , janganlah tengok akak , bukan akak yang kasi pancit tayar motor adik tu :P .

 
Gambar ketiga kitaorang jumpa , tapi yang ni sayang , dah kena conteng . 

 
Gambar keempat dan last sekali . Gambar si penjual dan pembeli pau . haha .


 
Hakak zura dah penat tunggu penjual pau .

 
Thank zura teman kita jenjalan . Ini jelah art yang sempat kitaorang jumpa , ada dua art kitaorg jumpa tapi kitaorang tak perasaan and ramai gila orang haha . So memasing dah penat maka balik lah menuju ke jety naik ferry . Korang kalau nak pegi sila lah sewa basikal tau , kang nyesal tak sudah macam kitaorang haha !

Enjoy your reading :D