Tuesday, 14 October 2014

Nasi Ayam Lalapan

 



Tadi blogwalking blog AshaLya tentang entry lya makan nasi lalap. 
Baru Dik An teringat yang hujung september Dik An ada outing ke UK , Ujana Kewangan...masa outing tu Dik An makan Nasi Ayam Lalapan . Apa tu Nasi Ayam Lalapan ? Dik An pun first time dengar nama dan first time jugak makan . Moh tengok gambar nya.


 

Ini lah Nasi Ayam Lalapan . Nasi putih dihidangkan bersama ayam goreng garing , tempe , serta ulam ulaman berserta sambal belacan , limau dan jugak sup kosong . Alaaa2 makan masakan kampung gituu. Harga satu set 9 hengget . Hmm kat Labuan ni makanan memang mahal2 sikit :)

Sedap jugak tapi portion ulam ulaman dia banyak gila . Kalau tahu share 3 orang je . Ni semua sorang satu sudahnya ulam ulaman dibiarkan tak habis....sayang pulak membazirkan. Balik umah boleh buat ni sebab simple je kan . Sambal belacan tu yang penting hehe.

Owh ya , selain Nasi Ayam Lalapan , terdapat Nasi Udang Lalapan dan jugak Nasi Ikan Lalapan . Sama je cuma tukarkan ayam kepada udang atau ikan je hehe...

Tak sabar Dik An nak balik umah sebab nak menikmati makanan dekat umah sepuas puas hati . Habis lah berat yang menurun kian bertambah lah jawabnya . Haha :P

16 comments:

  1. Yg lya mkn kat Tawau hihi..mhlnya dik an.ari tu lya mkn rm5.50 sepinggan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal kan...tp baru ni makan kat cafe pantai kat ums ni , order nasi goreng ayam lalap...yang ni ayam dia goreng garing2 je pastu makan dengan sos and nasi putih...takde ulam hehe.

      Delete
  2. Replies
    1. sedap jugak akak hehe...sambal belacan tu yang sedap hehe :)

      Delete
  3. oh..kalau kat sarawak orang panggil nasi ayam penyek..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo nasi ayam penyek eh akak ? kalau nasi ayam penyek tahu lah haha. aahkan tak terfikir sama macam nasi ayam penyek kan hehe.

      Delete
  4. ohh. same mcm nasi ayam penyet. knp pgl lalapan ekh huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahkan..tak terfikir pulak yg nasi ayam penyek ni haha...bahsa org sini kot hehe...

      Delete
  5. Macam comel jer namanya.. Lalapan..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan akak kak...lalap...lalapan haha !

      Delete
  6. Hihi..nasik lalap ngan nasi lalapan ni same je kan? Cuma tambah perkataan "an" je kan? 9 hinggit tu mahal kak oi. Boleh beli nasi ayam 2 bungkus. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah lebih kurang je lya...tp akak ada order kat cafe nasi lalap...dia just nasi putih ayam goreng tepung and sos...itu je hehe...

      Delete
  7. nie dah macam ayam penyet.. lgpun ade tempe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lebih kurang...tp sambal die tak mcm ayam penyet...more tu sambal belacan huhu...

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.