Thursday, 21 August 2014

Salah Siapa ?

 
 
Masih ingat dengan entry Semalam ? Di mana Dik An stress sebab kata lalaun ptptn tu ? Alhamdulillah dah setel sebab berjaya log in dah . Setel satu masalah , masalah laen pulak datang . Betul kata Ana nak dapat pahala belajar ni , macam macam halangan yang ada .
 
Masalah seterusnya setelah berjaya log in mestilah nak daftar yang baru untuk PTPTN kan sebab yang diploma punya pun dah habis bayar . Malang sekali sebab pendaftaran tak berjaya . Sebabnya dikatakan status Dik An masih dalam ''pembiayaan'' .
 
 

Nampak tak status ''dalam pembiayaan'' . Walhal time dip punya Dik An dah bayar habis tahun lepas bulan 8 , dekat PTPTN time tu cawangan POLITEKNIK SEBERANG PERAI dan siap dapat discount 20% lagi . Tudiaaa segala detail Dik An kasi . Haha . 

Lepastu disebab kan segala dokumen nak disahkan secepat mungkin yelah sebab Dik An tak bleh nak blik everyweeks macam kat Ipoh dulu , Dik An pun call PTPTN direct pegawai yang uruskan akaun Dik An .

Dik An : Saya nak tanya kenapa saya tak boleh nak daftar baru sebab musabab status saya masih dalam pembiayaan .

PTPTN : Owh ada apply untuk diploma ya dahulu ? Sebab tak tukar status lagi , tamat pengajian . Kena datang cawangan PT dan isi form tamat pengajian baru boleh daftar untuk degree.

Dik An : Ya ada apply dan dah habis bayar dah pun . Jadinya saya kena pegi PT nak setelkan benda ni ?

PTPTN : Yaa. Selagi status awak tak tukar selagi tu tak boleh daftar untuk degree.

Dik An : Kenapa saya pulak . Kenapa pihak PT tak alert sedangkan saya dah bayar tahun lepas . Dah nak masuk setahun .

PTPTN : Belajar mana dulu ? 

Dik An : Politeknik Ungku Omar .

PTPTN : Owh salah poli tu diorang tak alert . Biasalah ramai kan studeng nak kena jaga.

Dik An : Jadi nak salahkan poli ? Bukan salah PT . Tapi saya rasa salah PT tak alert sebab dah masuk setahun saya bayar , kalau poli diorang sendiri tahu saya dah habis belajar sebab dah konvo dah pun .

PTPTN : Mintak maaf , salah pihak PT . Jangan lupa datang cawangan PT isi form ye untuk nak daftar yang baru . *klik* terus letak phone .

Hurm . Tak kan rasa menyusahkan orang . Sepatutnya bila seseorang tu dah bayar habis diorang kena lah tahu kena lah alert . Alasan dia banyak peminjam yang nak kena jaga , bukan Dik An sorang...tapi kalau dah setiap orang ada pegawai PT yang uruskan kenalah alert kan . 

Tak pasal pasal Dik An nak kena g cawangan PT terdekat . Paling geram taknak ngaku salah nak salahkan poli . Salah siapa sebenarya . Yang pasti bukan salah Dik An sebab Dik An hanyalah insan lemah yang teraniaya . Cewaaah haha . 

Sekian saja sesi luahan hati geram pada pihak PT .

p/s : awak awak awak awak yang keje PT tu kita tak cakap awak tau sebab awak urus bahagian laen :) :) :)
 


14 comments:

  1. sepatutnya boleh terus tukar status bila dah habis bayar tu kann??? PT kena tukarlah... adoiii... akak tak pernah pakai PTPTN ...loan MARA jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak....bila dah setel je diorang dah boleh tukar status tu...disebabkan salah diorang kita yang kena tanggung dan susah huhu...

      Delete
  2. Diorg yg x alert tu cuai kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah lya...diorang tak alert tu cuai...hurm...kuciwa sangatt...

      Delete
  3. Amboi orang yg jwb panggilan tu boleh tahan ye mulutnye. Nak jugak salahkan org lain. Tak boleh camtu, patutnye pihak PtpTn kene alert mende2 cenni. Kan dah susahkan kita. Kalau ana yg ckp ngan org tu, mmg teruk pegawai sane kene. -_-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu akak tadi pun ada tggi suara sikit pastu cover blik cakap sabar2 huhu...itulah nak slahkan orang lain pulak...ni nasib lah dapat degree kalau idok sampai bile tak tahu yang status nya masih '''dalam pembiayaan'' huhu...

      Delete
  4. Ehh...senang jer jawapannya kan...habis tu buat apa diaorg dibayar gaji selama ni..alasan x munasabah langsung...kalau kena ngan husband akk habisla org tu kena sembor!! Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tulah akak...kalau akak dengar dan cakap sendiri boleh nampak yang diorang nak lari dari masalah diorang...sedangkan stiap studeng ada pegawai pt dia sendiri...pegawai tu sepatotnya kena lah bertanggung jawab kan...

      Delete
  5. singgah blogwalking..setakat ni belum ada masalah ag dgn pt.hehe..byk2 sabar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sabar je...kalau tak sabar memang dah kena td pegawai pt tu wuwuwu...

      Delete
  6. hye kak An ^^
    nie krungkrung tag kak an dalam satu giveaway =)
    http://krungkrungx.blogspot.com/2014/08/giveaway-saya-nak-poskad-dari-moscow.html

    ReplyDelete
  7. alasan yg x munasabah...sndri pny slh,slhkn poli plak...adoii

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah akak...alasan yang tak boleh diterima kan kan ?

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.