Thursday, 7 August 2014

Resepi : Udang Goreng Telur Masin

 
 
 
 
 
 

wuwuwu sedap sampai tengah update entry ni pun teringat kesedapan udang ni..ehhh masuk bakul angkat sendiri pulak Dik An ni kan ngeh ngeh ngeh :D

Resepi : Udang Goreng Telur Masin

Bahan-bahan.

Udang ( Dik An guna 1/2  kilo,udang sedang je)
1 bijik telur masin + 1 bijik telur ayam direbus
10 ulas bawang putih ditumbuk
10 tangkai cili padi ( 5 Dik An tumbuk kasar , 5 Dik An hiris)
3 tangkai daun kari
1/2 cawan susu segar
garam
gula
kunyit
knor pasti sedap
3 sudu butter
minyak untuk goreng udang

Cara-Cara

1 . Gaulkan udang bersama garam,knor pasti sedap dan serbuk kunyit. Goreng udang sampai masak.
2 . Lenyek kan telur masin dan telur ayam sampai hancur.
3 . Cairkan butter , masuk kan bawang putih , cili padi dan daun kari.
4 . Bila dah naik bau , masuk kan telur masin dan telur ayam yang telah dilenyek kan tadi.
5 . Kacau sebati , masuk kan udang yang siap digoreng tadi.
6 . Masuk kan susu segar dan gula .
7 . Kacau sebati siap untuk dihidangkan ! 
 
 

24 comments:

  1. Sedap nie... Dah kawen nnt nk try buat nie..ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap...trasa lemak2 susu dengan telur masin tu hehe...

      Delete
  2. Sedapnyee. Nyesal pulak x beli udang siap2 semalam.

    ReplyDelete
  3. oohhhh...boleh cuba ni dik An...anak akak si Ayun tu kaki makan udang..boleh terai resepi ni nanti..

    ReplyDelete
  4. wah.. masak sendiri dik an.. sedap ni.. akak pun biasa buat.. =)

    ReplyDelete
  5. owhh ya durian merah itu ada versi warna merah & kuning.tpi org cne panggil tetap durian merah hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...dik an tak makan durian huhu...

      Delete
  6. sedapnyaaaa ... lapar balik bila tengok udang nie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sedap...masak lah niesa hehe :)

      Delete
  7. kakak akak rajin juga masak ni. memang best pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan akan...best kan...sedap trasa lemak2 susu dgn telur masin tu hehe :)

      Delete
  8. seriously ni baru first time tau ada resepi cenggini.. bolehlah try tapi kat rumah ni dapur gas pun tak ada hahahaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap CT...cubalah tau...aloooo p beli kat kedai depan tu cepat hehe...

      Delete
  9. Replies
    1. Memang suka makan pedas2 ni hehe :)

      Delete
  10. Akak suka makan udang ni...InsyAllah nak try resepi Dik An ni..

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.