Tuesday, 19 August 2014

Resepi : Sambal Ketam Campur Telur

 



 

Gambar ni dah lama post dalam two weeks yang lepas . Tapi resepi harini baru rajin nak hapdet . Terkadang sesaja peram dalam entry , agak kurang ideaa nahh muncul lah resepi untuk semua :)

Sangat simple dan senang masak sambal ketam ni . Dik An suka makan ketam tapi tak pernah nak masak . Kira first time lah Dik An masak ketam ni , alhamdulillah menjadii :)

Resepi Sambal Ketam Campur Telur

Bahan bahan :

5 ekor ketam 
15 tangkai cili kiring diblend
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
seinci halia *
1 batang serai*
2 bijik buah keras*
1 batang serai diketuk
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 bijik telur
daun sup
daun bawang
garam
gula
kunyit
knor pasti sedap

** bahan yang bertanda (*) tu di blend asing dari cili kering . Serai ada dua batang kan , guna sebatang je untuk diblend**

Cara -cara :

1 . Gaulkan ketam bersama garam , kunyit dan knor pasti sedap .
2 . Panaskan minyak dan goreng ketam sehingga berubah warna .
3 . Angkat dan ketepikan ketam , masuk serai yang telah diketuk .
4 . Naik bau masuk kan cili kering yang diblend . Masak sampai pecah minyak , masuk kan bahan (*) yang telah diblend.
5 . Biar sebati masuk kan sos tiram , sos tomato dan sos cili.
6 . Kacau sebati perasakan bersama garam dan gula .
7 . Masuk kan ketam yang telah digoreng tadi , balik balik kan supaya rata.
8 . Pecah kan dua bijik telur dan kacau kasi sama rata . 
9 . Hiaskan bersama daun sup dan daun bawang .
10 . Siap untuk dihidangkan !

Haaa senag tak ? Nampak macam agak susahkan ? tapi senang je sebenarnya...selamat mencuba ! :)


12 comments:

  1. Aishh apasal lpr ni hhee..urmm sdpnya ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe lapar jom kita makan lia hehe :)

      Delete
  2. Nak, akak masakkan boleh? Hehe.. Kalau penang sebelah rawang dah lama ana dtg rumah akak. Hehe.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe boleh je Ana tapi jauh sangat kita ni huhu...tulah kalau lah penang ni sebelah KL tetiap hari akak g boleh singgah rawang hehe :D

      Delete
  3. Replies
    1. hehe sedap akak...akak watlah pastu ajak dik an lunch umah akak :P

      Delete
  4. yea! xterliuq sgt sbb bawu semlm je kedarah gulai ketam..hoho..nice try, bolehlah pasni buat resipi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe gulai pon sedap jugak tu...alamak dah teringin gulai ketam plak dah huhu...

      Delete
  5. sedap.nih..lebih kurg mcm akak.masak

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.