Tuesday, 19 August 2014

Resepi Nutella Brownies Step by Step

 


Kepagian semua. Gigih tak bangun pagi pagi hapdet blog semata mata nak share resepi dengan korang . Alaaaa lepas ni dah tak boleh nak share resepi macam selalu dah , tunggu cuti sem je lah kot baru Dik An hapdet pasal resepi hehe.

Kali ni nak share dengan korang resepi Nutella brownies. Siap step by step lagi tau . Step by step siap bergambar ni hanya terjadi bila kerajinan melanda diri Dik An . Maklum lah tangan dua je , satu nak kacau satu lagi kalut pegang fon nak snap pic wuwuwu :')

Resepi Nutella Brownies Step by Step :

Bahan bahan

 

113 gm butter .

 

1/2 cawan brown sugar .

 

50 gm tepung naik sendiri .

 

1 sudu besar serbuk koko.

 

 1 tsp baking powder .

 

1 cawan nutella.

 

cekelat cip .

 

dua bijik telur .

Cara cara :

 

pukul telur sehingga kembang dan ketepikan .

 

Ayak tepung naik sendiri , serbuk koko dan baking powder . Satukan .

 

Cairkan butter dan brown sugar . Kacau sebati .

 

Masuk kan telur . Sebelum nak masuk kan telur pastikan api telah ditutup dan cairan butter dan gula tadi dah sejuk tau . Kalau korang masuk time api bukak telur tu masak pulak kang . Tak caya cuba wat hehiks !

 

Lepas telur dah sebati masuk kan nutella . Masa ni dah masuk secawan baru ingat tak snap pic lagi . Terus acah acah masuk kan sesudu lagi . Kacau sebati .

 

Masuk kan tepung yang telah disatukan bersama serbuk koko dan baking powder tadi . Masuk sedikit demi sedikit kacau sebati .


Masuk kan kedalam loyang yang telah disapu dengan butter . Dik An guna loyang kecik je sebab adunan dia sikit je . Please jangan tanya ukuran loyang , sebab Dik An tau guna je haha :P

 

Taburkan cekelat cip. Siap untuk dibakar . Bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 45 minit . Tapi ingat eh kepanasan dan kecepatan oven kita tak sama tau .

 

Siap dibakar . Nampak tak yang lobang lobang macam permukaan kawah yang terdapat di bulan itu ? Itu cekelat cip yang telah cair sebab tu jadi cam gitu . Meh kita makan .

 

Jemput makan . Kenapa di panggil brownies kenapa tak panggil kek nutella ?
Sebab brownies lenih nipis sikit . Istilah Dik An je tu , nak tahu kena tanya yang lebih pakar huhu...

 

Bila dah makan baru teringat , kalau cairkan cekelat masakan untuk di makan bersama nutella brownies ni mesti lagi sedap . Tapi Dik An ni benaunya pemalas jadinya amik nutella letak sikit atas brownies tu dan makann. Hmm sedap jugak . Eh terpuji pulak kan . Siapa lagi nak puji kalau diri sendiri , tak gituuu ? hehiks !

Haaa senang je kan wat Nutella Brownies ni ? Selamat mencuba ! :)




















14 comments:

  1. Mudah nnt blh buat utk breakfast hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudahkan lya ?hehe...selamat mencuba :)

      Delete
  2. wow,... resepi mudah., hasilnya yummy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mama kan...senang simple je kan ;)

      Delete
  3. Huhu..tq kak An atas perkongsian resepi. Wuu~pasni rindu hakak laa. Isk3

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome Ana...pasni buat kasi akak rasa tau hehe...

      Delete
  4. laaa senang je nak buatnya... tp tak leh mkn selalu... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je akak...aah makan selalu habislah..manis yg amat huhu...

      Delete
  5. Baru nak try, seb bek jmpe resepi yg simple bebeno ni, time kasih ye dik sb rajin bebeno buat step by step, kalo x jdik nih saje je lakan. Heheheh....salam kenal dik an...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sesama...salam kenan jugak sis :)

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.