Saturday, 23 August 2014

Apa Itu Wang Pendahuluan Pinjaman ?

 
 


 

Pernah dengan WPP tak ? WPP tu adalah Wang Pendahuluan Pinjaman.
WPP ni akan diberi sebanyan 1500 hengget as pendahuluan kepada studeng yang dapat further study . 

Bagaimana untuk mendapatkan WPP ini ? Masa korang isi UPU tu kan ada korang kena 'tick'  Ya atau Tidak untuk menerima WPP ini . Sekiranya korang 'tick' ya maka korang akan dapat lah WPP ni .

Tapi WPP ni ada kebaikan dan keburukan jugak . Kebaikan dia adalah korang boleh lah guna duit tu dulu untuk bayar yuran ke , beli barang keperluan ke takpun buat tambang tiket flight buat yang dapat study jauh macam Dik An ni kan kat UMS or UNIMAS .

Keburukan dia pulak dah dia kasi pinjam mesti lah kena bayar balik kan ? Adat meminjam kan...kena lah pulangkan balik . Cara nak bayar balik pinjaman tu adalah dia akan tolak duit PTPTN yang kita pinjam tu setiap sem . Maybe start sem 2 3 dan 4 ataupun , sem 1, 2 dan 3...setiap sem tu dia akan tolak duit PT kita sebanyak 500 hengget . Jadi kalau kita terima WPP ni berkurang lah duit kita 500 hengget awal2 sem ni .

Tapi korang boleh je taknak terima . Nanti dia akan sampai surat dan kita ke tunaikan dekat bank . Means kalau korang tak g tunaikan kira korang tolak lah WPP ni . Dik An sendiri taknak WPP ni . Bak kata jiran Dik An , kalau kita mampu tak payah lah WPP ni .

Oppps bukan nak berlagak cakap mampu ke apakan . Tapi terpulang pada diri masing masing . Sebab Dik An pikir kang 3 sem terawal dia tolak 500 hengget . Banyak tuu . Dik An pulak dia ikut gaji mak ayah . Makin banyak gaji makin sikit lah duit PT yang dia kasi . Macam dip dulu . Jadi kang Dik An dapat sikit ke kan , jadi Dik An decide taknak terima WPP ni...

Korang yang dapat UPU boleh lah check kat SINI dapat ke tidak hehe :)



28 comments:

  1. drop by and read your entry. nice share :) followed ^^
    http://mellyareenza.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thank you...ada masa kita datang blog awak ye :)

      Delete
  2. thanks. dah lama cari link ni. alhamdulillah. saya dapat jugak wpp :)

    ReplyDelete
  3. Lya kurang tahu psl bnda ni hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe dik an pun senior2 kasi tau hehe :)

      Delete
  4. Dulu member masa sem 3 tolak terus rm1500 yg pinjam tu. Melilau gak dia. Nasib baik sy amik biasiswa. Masa jd along bg pinjam duit kat member je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolak terus 1500...wahhh itu kejam namanya !

      Delete
  5. akak dlu de gak dpt duit nih tp xde plak kne tolak...pelik

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum... Nak tanya, kalau dulu dah pernah dpt n guna duit wpp ni masa diploma, boleh dpt tak lg masa nk masuk degree???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...maaf yang tu saya tak sure pulak . Sebab dulu saya time diploma takde lagi WPP ni . Awak boleh check kalau ada link wpp tu , sorry tak dapat nak membantu sangat :)

      Delete
    2. Nk tanya klau dpt wpp ni mcm mna nk amik duit tu? Dia akan post kt rumah atau kene prgi ke bank?

      Delete
    3. kalau dapat tunggu sampai surat lepastu baru g bank :)

      Delete
  7. saya nak tanya WPP ni selalunya dapat bila ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang 3-4 hari lepas kita dapat tau keputusan UPU :)

      Delete
  8. Assalamualaikum.saya nak tanya WPP ni selalunya dapat bila ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...lebih kurang 3-4 hari lepas kita dapat tau keputusan UPU :)

      Delete
  9. Assalamualaikum kak , nak tnya .. klu kita tak dapat wpp tu cmne ek ? means kita tak boley mohon ptptn ke apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam....masih boleh mohon even kita tak dapat WPP :)

      Delete
  10. assalamualaikum.. saya nak tanya kalau nak tolak wpp ni just abaikan je ke? sebab saya ada dengar kena pergi hq ptptn. ada yang saya dengar kena pos balik cek tu ? mana satu ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...masa saya tahun lepas kalau taknak kena pos balik cek tu ataupun kena pulangkan sendiri dekat mana2 ptptn yang berdekatan :)

      Delete
  11. Askum . sya ada tick permohonan upu utk wpp . tapi check xdpt wpp . macam mna erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak dapat tu memang tak dapat rasanya :)

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.