Wednesday, 16 July 2014

Pelempung itu Paru

 



 
 
sumber : google images .
 
Entry kali ni takde kaitan dengan resepi . Bukan jugak nak cerita pasal paru paru organ dalaman manusia tapi nak cerita tentang paru organ dalaman lembu. Ehh ..
 
Dari Dik An kecik memang dah terbiasa dah makan paru goreng or sambal paru ni , tapi family Dik An even pakcik makcik , tok pun tak pernah sebut paru , yang disebut adalah "pelempung'' . Bukan pelampung yang wat mandi tu tau hehiks ! 
 
 Sampailah beberapa tahun yg lepas masa Dik An study kat Ipoh , barulah Dik An kenal sebutan paru tu . Masa nak beli lauk makcik tu cakap ''mai beli mai sambal paru semua ada '' dalam hati erk apa tu paru ? Lepastu kat umah sewa most of housemates adalah orang KL dan diorang pun sebut paru .
 
Nak tanya malu okey , sebab masa baru2 lagi dok satu umah haha. Tapi tengok rupa paru tu macam pelempung yang Dik An makan tu . Terus Dik An call mak .
 
Dik An : maaa paru tu apa ?
Mama : Paru paru pun tak tau yang ada dalam badan kita tu.
Dik An : Bukan maa , dia makanan , makcik tu jual tadi , rupa dia macam pelempung.
Mama : Paru tu pelempung lah adik oii.
 
Ngeh ngeh ngeh kesian Dik An kan , time tu lah baru tahu . Lepastu sampai ke sekarang dah tak panggil pelempung , panggil paru je huhu .
 
 

15 comments:

  1. Tak pernah lya mkn klau hati kerbau pernahla

    ReplyDelete
  2. mmg sodap ni dik an,
    kt bazar mmg mudah nk dapat nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap...tulah kat bazar bleh dikatakan semua gerai lauk mesti ada paru ni hehe..

      Delete
  3. huhu.. akak tak makan paru... tp hati boleh lagilah...

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan yang ke 18. datang jalan2 dari blog MiaLiana.Dia kan pesyen kumpul link blog blogger2 lain.memudahkan kita untuk terus blogwalking blog org lain ;-)..saja ja mai singgah baca entry terbaru blog ini.. Senang2 mai la blog Montana nooo ;-) semoga terus success ;-) memang terngok terlioqqq

    ReplyDelete
  5. Hihi..ana biase sebutan paru. Tak panggil lak pelempung. Baru tau ni. ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe akak sebut pelempung je hehe...

      Delete
  6. eh ni peberet umi ni..paru a.k.a pelempung eehehehee...

    ReplyDelete
  7. adehhh dh biase gune pelempung eh..akak pgil paru..tp akak.xmkn pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah dah biasa guna pelempung hehe...sedap akak...tp kalau hati limpa semua tu dik an tak makan hehe...

      Delete
  8. Replies
    1. dik an makan tapi tak bleh bebanyak sbb nnti muak huhu...

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.