Tuesday, 17 June 2014

Maen Doktor2

 
 
 
Selamat pagii . Semalam mood baca novel sampai hapdet satu kali je , lepastu tak tengok2 dah blog haha. Penangan novel hihi. Pagi td Dik An bangun tido terus rasa hmmm nak maen doktor doktor lah haha...tapi bukan maen dengan alatan yang budak2 maen tu..ni betol2 punya hehe.
 
 
 
ni lah alat Dik An maen doktor doktor. Selalu wat kat family je harini doktor nak check untuk diri sendiri pulak . Senang ada alat ni kat umah , tak payah nak susah2 g check kat farmasi or klinik kan . Alat ni nama dia Blood Glucose Monitaring System .


 
Ni result dia , ok lah kan ni kandungan gula dalam darah Dik An , normal lah kan...haaa kena wat sebelum makan lah kan , kang wat lepas makan pengsan korang tengok nya hihi...



Lepastu check darah pulak . Check darah ni takde aturan nak check sebelum atau selepas makan . Bebila pun boleh . Tulah hasil nya 114/77 . Denyutan nadi pulak 95 . Darah Dik An ni tak stabil sangat , more to darah rendah . Tu suka pening pening hehe . 

Tu je lah alatan untuk maen doktor doktor , eh ada lagi satu termometer yang untuk check suhu  tu , yg letak bawah ketiak tu . Senang nak monitor suhu demam kan , macam amani demam check dulu kalau tinggi baru cakap tak payah g sekolah lah hehe.

Dik An ni masa kecik kecik tulis biodata ke , kat kad apa eh yang besar gedabak yang dia mintak cita cita tu ? Yang tu memang tulis doktor je memanjang. Sampailah naik form 4 , nak amik kelas Sains , mak tak kasi , suruh hamik akaun. Berdrama kat public phone merayu-rayu nak amik Sains , tak pasal bebudak asrama laen terpaksa tggu nak guna public phone haha.

Sudahnya mestilah kena ikut cakap mak hamik akaun . Makanya habis lebur lah cita cita Dik An nak jadi doktor . Tsk tsk tsk. Tak dapat jadi doktor dapat maen atau pun berangan konon-konon jadi doktor pun boleh huhu...lepastu amik akaun bila orang tanya cita cita mesti Dik An jawab , tah tggu je lah tgok bila dah keje nnti baby keje ape , tu lah cita-cita baby huhu :D

p/s : baby tu nickname kat umah hihi...

 

20 comments:

  1. Hihi...comel jer cita2 jd doktor..akk dulu mase sek ren mmg cita2 jd doktor..naik sek men dh takut jd doktor sbb takut ngan darah...bedah katak pon jerit2 mase subjek biologi dulu...last2 ikut aliran seni...tp tak keje pon designer...keje bhgn IT...kakakaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe takut darah eh akak ? Alaaa ok tu akak...kita belajar bidang lain keje bidang lain...knowledge tu penting hehe...akak kira boleh tahu seni , sains and IT...ok apa hehe...

      Delete
  2. seronoknya maen doktor2 haha..elok sgt ada peralatan mcm nie kat umah..memudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha memang seronok lya...masa memula beli lagi lah asyik nak check je haha...check bp je lah...yang glucose tak rela dicucuk hari2 haha

      Delete
  3. cx pon ade alat ini di rumah tp yg khas ntk cek blood glucose semata sbb mak cx kan kencing manis. uhuhu. mcm bgs je bnde ni siap check bp skali. brpe ye harga die baby? ehh ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe dia asing benarnya...yang untuk check bp tu dalam 100 lebih hehe...

      Delete
  4. Ingatkan main style budak-2 , hahaha .. daebak ah , takda jarum ka buat main cucuk-2 .. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha...budak2 punya tak best lah :P,jarum ada untuk check glucose dalam daah tu ehehe...

      Delete
  5. salam. wahh betul+ da macam dokter :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe tak dapat jadi doktor , dapat jadi doktor tipu2 pun ok lah huhu ;)

      Delete
  6. maria pun ada benda tu kat uma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...senang kan ada benda ni kat umah...bleh monitor dari rumah je :)

      Delete
  7. Ana dulu pernah ambik kursus pendoktoran kt klinik swasta. Tp bertahan sebulan je, lepas tu cibut. Hahaha..malas hafal tu ini. Pernah gak sambut org bersalin. Geli tgk darah. Tak lepas laa ana cenni. :D btw comel gelaran baby tu. Insya-Allah, ade semangat yg kuat pasni akak msti jadi doktor kan. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow ana ada pengalaman eh sambut org bersalin...best takk ? Akak memang takdek dah nak jadi doktor , dip pun akaun...in shaa Allah doakan akak dapat keje yang bersesuaian ye ana :)

      Delete
  8. bagus ada alat nie kat rumah.. bleh check kesihatan sendiri hari2.. kak Fiza nak pinjam boleh.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul tu kak fiza...kak fiza nak pinjam ? boleh je ehehe :)

      Delete
  9. Replies
    1. biasa je hehe...ada ni senang nak monitor dari umah je...tak payah nak g jumpa doktor bagai hehe...

      Delete
  10. macam mane nak dapat benda macam ni?

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.