Saturday, 21 June 2014

5 Tabiat Halang Tubuh Langsing

 
Happy weekend semua ! Weekend2 ni buat apa je ? Dik An macam selalu duduk umah je huhu . Nak kuar jenjalan takdop geng , memerap je lah kat umah ye.
Setelah puas Dik An pulun masak kat umah ni , pulun makan tak hengat dunia dan berat pun naik lah huhu. Tu yang tak best dengar , tapi normal lah kan , dah makan makan makan je kan , salah kan diri sendiri yang tak mampu kawal nafsu makan .
 
Jadinya Dik An nak share dengan korang semua 5 Tabiat Halang Tubuh Langsing , for sure ramai yang dah tahu kot . Sumber di ambil daripada majalah Mingguan Wanita edisi 13-19 Jun 2014 . Beli sebab cover depan ada Farah Lee je hehiks ! Jom kita tengok 5 Tabiat tu ada tak dekat diri kita ?
 
1. Sengaja Lewat Bersarapan 
 
Melewatkan sarapan hanya akan membuat anda makan lebih banyak kalori sepanjang hari. Sarapan sihat tidak akan menambah kalori tetapi memberikan tenaga yang diperlukan untuk melakukan aktiviti. Jadi jangan lewatkan sarapan atau takut mengambil kalori , protein dan karbohidrat waktu pagi.
 
2. Kurang minum air
 
Kurang minum air boleh menjadi penghalang untuk kita menurunkan berat badan. Yang ni semua tahu rasanya . Air penting untuk menghasilkan cairan dalam tubuh dan air yang mencukupi boleh menghindari anda daripada mengambil minuman manis atau bergas yang banyak kandungan gulanya.
 
3. Makan makanan ringan sebelum makan
 
Makanan ringan boleh menurunkan berat badan jika dilakukan dengan betul. Caranya harus mengambil makanan ringan yang sihat rendah kandungan kalori. Ia memberikan nutrisi dan tidak membuatkan anda gemuk. Exp : stik sayuran dan yogurt . Makanan ringan harus diambil sebelum makan malam.
 
4 . Makan banyak waktu malam
 
Ia sesuatu kebiasaan yang buruk dan boleh menghalang anda menurunkan berat badan. Setengah orang diorang ingat tak amik sarapan tak amik lunch makan bebanyak waktu malam boleh turun berat badan . Salah tuu !
 
5 . Menambahkan Jumlah Makanan.
 
Jumlah makanan yang diambil penting untuk kita menurunkan berat badan. Jika jumlah makanan tidak mencukupi jangan lah menambah untuk pinggan kedua. Tips untuk mudah kenyang kunyah makanan lebih lama dan lambat. Ikut sunnah nabi 44 kali gitu kan.
 
Haaaa ada yang torkono batang hidung memasing dop ? Dik An pon memang semua kat atas ada except no 3 je. Yang laen suma ada dengan Dik An huhu. Jadinya dah tahu sebab musabab kena lah ubah kan. Hope boleh lah berdisiplin dalam soal makan ni. Usaha tangga kejayaan ! Chayok2 farihan !

18 comments:

  1. semua buat kecuali no 2..aiq mmg rajin mnum..skng kan panassss~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul tu...sekarang memang ajin minum ayaq...panas panas ni memang cepat letih+dahaga.

      Delete
  2. thanks for sharing dik an... start hari ni akak dah penuh dah dengan event dik an... hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome akak...dik an yang takdop event ni pon doplohpat jam makan...huhu...

      Delete
  3. Takde event apa dik an...en hubby start keje dah..huhu..

    ReplyDelete
  4. Akk pon tak sure..kt banner cuma dia tulis time bukak dan time tutup...smpi bila x tahu...jln ke jusco alma senang jer..dari parit buntar jln belakang terus ke tol jawi...kalau nk lalu jln blkg lagi jgn masuk tol jawi...terus ke sg bakap...terus lagi smpi simpang empat...terus lagi sampai alma...belah kiri ada tesco...depan sikit belah kanan ada jusco...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh hehe bab jalan dik an ni susah sikit...ikut highway atau jalan lama lagi senang ?

      Delete
  5. waaaa saya nombo 1 tuh mmg liat.. saya tak suka breakfast tp itulah yang paling penting..
    air mmg minum banyak sebab suka minum air..

    thanks for sharing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita geng lah CT..breakfast kalau amik pon mesti dalam kul 11 12 macam tu huhu...

      Delete
  6. hmm betul la tu. kalau makan pagi tu kononya nk campur dgn lunch sekali. padahal sampai je waktu lunsh pulun lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha betol tu...samalah kita hihi ;)

      Delete
  7. Hoho..stress pun boleh jadik naik gak berat badan kita. Sebab tu perlu keluar jalan2 hujung mnggu. ^_^ mmg ade sikit terkene btg idong sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha stress je kene kuar eh ana ? :P , betul tu...tp akak stress tak makan , kira bleh kurus dop ? :P

      Delete
  8. terima kasih atas perkongsian yg menarik. sedikit tmabahan dari saya, menurut kelvin zahri tidak salah utk mengambil nasi dan mana2 sumber karbohidrat, cuma pastikan dlm kadar segenggam tangan sahaja.

    ReplyDelete
  9. Hihi cik akak agaknya memang tak disiplin kot dik.

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.