Thursday, 15 May 2014

Air Kelapa Gula Melaka

 


Dik An dan makanan berpisah tiada , takde post pasal makanan , minuman pon jadilah hihiks ! Ni gara-gara rindu mak cik jual air kelapa kat Ipoh lah ni. Zaman Dik An study kat poli dulu tetiap hari mesti minum air kelapa tau. Tak jemu ke ? Takk...sebab mak cik tu telah pelbagaikan air kelapa tu kepada macam macam...
 
Antaranya kelapa gula melaka , kelapa nata de coco , kelapa laici , kelapa lemon , kelapa nenas ... hoiii dengar je pon dah tau sedap kan ? Kalau sesapa yang study poli Ipoh mesti pernah rasa punya air kelapa makcik ni. Kat bazaar Ramadhan pon makcik ni jual tauu.
 
Semua air kelapa makcik tu Dik An penah rasa tapi yang menjadi peberet pujaan hati Dik An adalah kelapa gula melaka...sedap sangat ! Di sebabkan kat tempat Dik An takde orang yg jual macam makcik ni maka buat lah sendiri...rindu nak minum punya pasal apadehal , watlah sendiri kan...senang je..
 
 
taraaa ! senang je...korang cuma perlu ada kelapa dan gula melaka. 
Cairkan gula melaka , lepastu tuang air kelapa dan isi ke dalam jug , masuk kan gula melaka yang dah cair tu...kalau korang nak wat version laen pon just kelapa + laici ke , nata de coco ke..apa2 yang korang suka lah hehe...

 
letak ais cube banyak banyak memang sedap sangat. Nak pulak kalau tengah panas panas macam dapat minum kan...sedapnya ! Korang boleh lah cuba...di jamin sedap hehe :)

sekian,wassalam....
 
 

14 comments:

  1. Macam best ni.. Kena cuba jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang best....wajib kena cuba hehe..

      Delete
  2. wow memang nampak sedap la ada ais2 tu dik an

    ReplyDelete
  3. tak pernah lagi rasa before this. tp nampak macam sedap. haihh ni kalau pekena time hot weather ni. fuhhhh <333

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan...pekena time panas panas macam ni memang best sangat! lah...

      Delete
  4. i wonder mcm mane rasanye kelapa + gula melaka :D

    ReplyDelete
  5. Minum time panas, mmg lega btul tekak. Ngeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...memang pon...lega sangat kalau dapat time panas2 hehe..

      Delete
  6. ok boleh cuba nanti..tapi taknak gula melaka.nak laici..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe laici pon sedap jugak...cuba tau :)

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.