Tuesday, 15 April 2014

Sapa masih guna kekdah ni ?

 





source from fb :)

sapa masih guna lagi kekdah sukat air beras guna jari ni ? sejujurnya Dik An memang tak reti guna kekdah ni tau. Dulu2 guna beras Taj Mahal tu , lepastu ada sukatan air dia , senang...1 cup berasa bersamaa 3 cup air . Jenuh menghafal sifir 3 time tu haha.

Lepastu time dok Ipoh , member semua takde , Dik An nak masak nasi call member dulu tanya " Dayah macam mana nak sukat air ni eh , jangan kasi sukat kekdah jari , aku tak reti " . Haha nasib menjadii. Lepas tu sekarang kat umah dah tukar beras , tak payah hafal sifir 3 dah. Mak cakap kalau masak 1 kepoi nasi bersamaan 2 cup air , kalau 2 kepoi beras bersamaan 3 cup air. Kira lebih satu macam tu. Kalau kat umah mak mentua dok call2 orang tanya guana nak masak nasi, maluuu wey .
 Hikhik korang reti tak kekdah sukat jari ni ?
 

6 comments:

  1. mmg dok guna kekdah ni sejak azali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kak mira...farihan tak reti guna kekdah ni huhu...

      Delete
  2. jarang pakai...belasah je airnya...jheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...samalah kita...memang tak reti langsung guna kekdah ni..nak sukat2 tenggelam terus suma jari haha

      Delete
  3. hihi, akak memang guna kaedah ni, dari dulu sampai skang, nak agak tak pandai..;-) tapi kekadang bergantung pada jenis beras yang kita gunakan juga, ada yang kena letak air banyak, ada yang kena letak air sikit ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dik an tak reti kak...aah kadang tu jumlah air bergantung pada jenis beras hehe...nak kena blajar lah guna kekdah ni hehe :)

      Delete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.