Friday, 25 April 2014

RESEPI : LASAGNA STEP by STEP

 
 
Malam semua...dah malam baru Dik An update , tadi siang blogwalking mana sempat je hehe..malam ni nak share resepi Lasagna kat korang semua. Sapa suka makan ? yeay kita geng...kalau makan kat Secret Recipe dengan Pizza Hut tu kan mahal sikit , baik wat sendiri je...maaf lah memalam macam ni update pasal makanan pulak kan ngeh ngeh ngeh :D . Jom tengok step by step dia..
 
***maaf sebab banyak benau gambar nya***
 
 
watak utama tentulah kepingan lasagna ni. Dik An beli brand SAN REMO ni , dah ini je yg hado dan Dik An tau , ke ada brand laen lagi ?? Beli sekotak je dah cukup tapi bergantung jugak pada saiz loyang korang guna , kalau besar baik korang beli dua kotak tau..

 
bahan seterusnya sos prego , cendawan dan daging kisar...
cendawan tu potong nipis

 
250 ml susu segar / full cream , dua sudu planta , dua sudu tepung gandum , dua keping keju cheesedale dan keju mozarella atau pun yang macam gambar ni pizza topping...pizza topping ni murah sikit berbanding mozarella.

 
sedikit black pepper dan serbuk oregano.
garam dan gula *takde dalam gambar* secukup rasaa.

 
sebijik bawang besar yang dipotong dadu.

Jom tengok cara buat dia pulak..

 
memula kita buat sos daging ni dulu...kat atas ni bahan yang digunakan untuk sos daging ni..bawang besar potong dadu , daging kisar , sos prego , black pepper dan serbuk oregano serta sedikit garam.

 
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang sehingga berubah warna/layu.

 
bila bawang dah layu masukkan daging kisar tadi, abaikan dapur yang bersepah tu huhu..masak sampai daging tu berubah warna tau...

 
lepas daging dah berubah warna tu , masuk kan sos prego tu...Dik An masukkan setengah botol tu , kalau korang guna botol kecik masuk je terus satu botol tu :)

 lepastu masuk kan cendawan yang dihirs nipis tadi..

 
lepas cendawan tu dah sebati semua dalam kuah , masuk kan sedikit oregano , black pepper dan garam dan gula...**nak tambah sesudu sos cili pon boleh jugak. 
Ni masa ni kalau rasa ada yang kurang pepandai lah adjust nak letak gula ke , garam ke atau tambah sos prego hehe...siap dan ketepikan dulu.
buat sos putih pulak..

 
bahan bahan untuk sos putih , planta dua sudu , tepung gandum dua sudu , dua keping keju cheesedale dan 250 susu segar...Dik An wat triple kuah ni sbb nnti dia akan jadi pekat...

 
panaskan kuali lepastu cairkan planta...kalau nak guna butter pon boleh takde sape marah hihi..

 
lepas planta dah cair masukkan tepung gandum , masa ni akan jadi berketul sikit...teruskan kacau dan kacau tepung tu..**masa ni tgah tgkap gambar ni boleh pulak henpon hang -.-

 
lepas tu masukkan susu segar tadi , lepastu kacau sampai sebati..jangan biarkan tepung tu berketul2...nak senang kacau guna whisker...

 
lepas dah sebati ,ketulan tepung pon dah takde,masukkan kepingan keju , automatik kuah jadi pekat sikit sbb ada keju ni kann..

 
lepas tu masuk kan sedikit garam...kacau sebati tutup api , kalau korang rasa terlampau pekat boleh tambah susu/air...siapp..

nampak periuk kecil atas api tu , yang tu untuk rebus kepingan lasagna , nak kasi lembut sikit...masa rebus ni letak lah minyak+garam sikit...kena hati2 sikit kalau terlampau lama kepingan tu mudah pecah...dan Dik An rebus satu2 sebab takut kepingan tu melekat satu sama laen...dah siap rebus,siap sos daging siap sos putih boleh lah kita melapis-lapiskan dia...

 
amik bekas loyang ke letak kan kepingan lasagna tu, macam Dik An guna bekas kecik so dapat satu je lah , kalau korang guna loyang besar letaklah kepingan lasagna penuh satu loyang..

 
lepastu masuk kan sos daging tadi tu...tutup kepingan lasagna tadi..

 
lepas tu masuk kan sos putih tadi...

 
siap ratakan kuah putih masuk kan lah keju mozarella atau pizza topping tu..
lepastu ulang balik step letak kepingan , letak daging , letak sos putih dan keju..ikut lah berapa layer yang korang nak wat...

 
macam Dik An dapat dua layer je sebab bekas kecik .
siap semua bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit.
***bergantung pada jenis oven korang jugak. Kalau jenis laju dan api kuat cepat lah sikit masa membakar.

 
siap di bakar...boleh lah potong dan makann.

 
nampak tak keje melimpah ruah ? Ni sebab kuah putih tu ada keju sama , tu yang jadi lebih sedap...kekuatan lasagna ni bergantung pada sos daging dan keju..semakin banyak keju,semakin sedap lah lasagna anda ! Sesuka hati je wat hipotesis kan hihi...

Tamat sudah pembelajaran malam ni...dan untuk pembaca blog Dik An kalau ada yang tinggal kat Parit Buntar , Nibong Tebal , Sungai Bakap ,Jawi dan Bagan Serai, Dik An nak mengisytiharkan boleh lah order dengan Dik An , boleh pm kat facebook untuk detail lebih lanjut..:)


 








 

 



 

79 comments:

  1. waaahhhh sedapnyerr,,, una pun minat tp tak reti buat je.. heheheh

    singgah tambah kenalan kt sini ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe senang je una...ikut steap ni je insyaAllah jadi...mekasih una :)

      Delete
  2. cam senang je. tpi lasagna mmg pebret cik en

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je cik en..hehe samalah tambah2 kalau letak keju bnyak2 huhu..

      Delete
  3. wah.. resipi nampak mudah tp memerlukan kerajinan yg sangat tinggi nie... bagus la step by step yg ditunjukkan cik ann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang kena rajin wat bnda ni semua hehe...

      Delete
  4. Waahh..cedap nmpak..bagus laa dik bg resipi step by step ni ...

    ReplyDelete
  5. utk tepung tu sudu besar ke sudu kecik

    ReplyDelete
  6. Wah nampak sedap ni, boleh la try buat nanti

    ReplyDelete
  7. Thanks sebab td curi resepi sos putih. Tensen tul... bila semua dh siap. Tetiba kulit lasagna ku dh expired. .. dh bekulat... berbubuk...hu3. Pengajarannya... tgk semua bahan dl br buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe welcome....alaaaa siannya akak...same je cam Dik An suke wat pastu tgok2 expired haha...

      Delete
  8. Dik, acik amik resepi ye.. nak msk jap lg. terima kasih

    ReplyDelete
  9. salam kak An , garam dan gula tu letak 1 sudu ke ? teringin nk buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam...aah letak satu sudu je :)

      Delete
  10. Waduh..terliur da..tq for sharing.nak try buat nti..

    Jemput singgah blog saya
    mumyjarredluke.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome...try lah wat tau..ok nnti Dik An singgah :)

      Delete
  11. nampak mudah.. nak cuba buat lah..,. tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang :) , cubalah hehe...welcome :)

      Delete
  12. sedapnya ..nampak pun macam senang kan..tq for sharing...nanti boleh la Zaty cuba..heheheh.. =)
    Jemput singgah blog Zaty ye zatytiey.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome hehe...nnti Dik An singgah...maaf eh lambat balas :)

      Delete
  13. Lengkappp...dah paham sikit.thank you sangaatt..

    ReplyDelete
  14. sedap nye T.T barang barang mahal takkk kita budak sekolah lagi hahahaha kena kumpul duit nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sedap...keju je nya mahal sikit hehe :)

      Delete
  15. Salam.Terima kasih share.boleh cuba nnt..nk beli yg siap dah,mahal sgt..kecik lak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome :) , aah betol tu...yang dah siap mahal + small size je kan :)

      Delete
  16. Memang sedap dn mudah..dh cuba tdi..marveless..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sedap...letak keju bebanyak lagi sedap :)

      Delete
  17. laat2 mmg dik an dpt dua bekas eh guna portion yg ditunjuk tu?

    ReplyDelete
  18. wahh.. sedapnya walaupun hanya baca resepi...akan ku cuba..tq dek an..

    ReplyDelete
  19. Boleh order ke? Klau boleh order lg ws 0175823304

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...awak duduk area mana eh...nnti kita wassap awak :)

      Delete
  20. Kalau tak letak oregano xpe ke?mahal sangat la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tlg jawabkan.. oregano tu penyedap sis.. kalau xnk beli mhl, beli je paket2 brand ape xigt dh tapi plastik wane merah.. tu rm4++ je 1 plastik.. 200g je xsilap.. lgpun bukan nak guna byk kan..

      Delete
  21. Kulit lasagna tu mmg letak bahagian bawah je eh...sis... Ke btingkat jg mcm sos merah putih... Sori xtau... Baru nk cuba buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. berlapis2 jugak macam sos merah putih :)

      Delete
  22. wow..boleh cuba ni..terima kasih atas resepi ye. =)
    http://ainaez.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. thanks for sharing. Semoga dirahmati Allah selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..in shaa Allah...awak juga moha sentiasa dirahmati Allah :)

      Delete
  24. Perch....sekian lme mncri resepi...akhirnya jmpe jgk...cheese lover here...thanks for recipe

    ReplyDelete
  25. Perch...sekian lme mncri resepi...akhirnya jmpe jgk...cheese lover here....thanks for this recipe

    ReplyDelete
  26. Tq for sharing...jazakallahu khayran :) nt nk try buat utk hubby..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum.. wahhh.. dok area pn rupanya.. hehe.. mmg terbaikkk lah share step by step recipe ni.. thanks dik An.. (eh, nma sma dgn adik kita lah..heee) moga Allah rhmati dik An..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...aah dok dekat parit buntar hehe...welcome hehe...ameen in shaa Allah...moga Allah merahmati awak juga :)

      Delete
  28. Kalo x de susu bleh ganti ape2 x

    ReplyDelete
  29. Jumlah barang nie semua brp? Mahal tk? Takut mahal je T^T bawah rm50 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebiih 50 jugak sebab cheese mahal...

      Delete
  30. Resepi yang sangat menarik dan mudah diikuti.ta

    ReplyDelete
  31. salam nk tanya.. dengan brg2 yg dibeli tu.. boleh brape bijik lasagna jika saiz bekas sama mcm di atas??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna bekas macam Dik An ni dapat dua bekas je kak :)

      Delete
    2. Nk order.. plz ... 0m 0175744221

      Delete
    3. Nk order plzzzz... pm 0175744221

      Delete
  32. nk order plsss... wtsapp 0114434471

    ReplyDelete
  33. Sy nk oder..wasap sy 0174592180

    ReplyDelete
  34. Cheese tu boleh guna apa apa jenis cheese ke? I mean mcm mozarilla or cheddar or something else

    ReplyDelete
  35. Cheese tu boleh guna apa apa jenis ke? I mean mcm jenis mozarella or cheddar or something else

    ReplyDelete
  36. kepeningan lasagna tu kena celur dulu ke tayah ?

    ReplyDelete
  37. kepingan lasagna tu kena celur dulu ke tayah ?

    ReplyDelete
  38. Terima kasih ya resepi nya .mudah di fahami .heheh .

    ReplyDelete
  39. Masih buat cod ke utk area parit buntar? Terliur. Baru lepas makan yang pizzahut punya tapi seafood. Nak beef pedas2..

    ReplyDelete
  40. hi sis..kepingan lasagna instant/segera san remo x perlu celur..tapi pastikan masa susun dlm bekas tu kuah2 daging tu meliputi semua kepingan lasagna..nnti kepingan tu akan masak dan lembut dgn sendiri..kalau yg kotak dia xada tulis 'instant', perlula di celur dahulu..tq :)

    ReplyDelete
  41. Nak tanya. 1 adunan tu blh dpt brape bekas yg awak gunakan tu?

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.