Thursday, 17 April 2014

Resepi Congo Bars Step by Step

selamat pagi !
Perasan tak yang semenjak dua menjak ni rajin benau Dik An berkongsi resepi ?
Nak buat lagu mana tangan ni rajin berbenau nak memegang senduk , kuali , periuk , mixer oven semua tu. Haaa dan ni sekali lagi nak share resepi dengan korang . Pantang jumpak benda baru mula lah Dik An nak cuba hehe..
 
Kali ni nak share resepi Congo Bars . Sapa pernah makan ? Dia lebih kurang macam kek tapi more to brownies sebab nipis dan rangup sikit. Sedap wooo ada pulak pelbagai kekacang campur pulak dengan chocolate chips memang melting habis..tehee..Meh Dik An share resepi dan cara-cara membuat dia.
 
Resepi Congo Bars 
 
Bahan-Bahan
 
150 gm butter
315 tepung gandum
1/2 garam
2 1/2 baking powder
320 gula perang
3 bijik telur
1sudu kecik esen vanila 
250 gm chocolate chips
250 gm badang cincang
250 gm walnut
50 gm kepingan badam
 
** segala kekacang ni Dik An maen campak campak tanpa ikut sukatan pon, chocolate chip pon Dik An tak ikut sukatan. Jom nengok cara-cara pulak. Dik An buat step by step.
 
 

memula kita ayak tepung gandum , garam dan baking powder. Campur tiga2 lepastu ayak. Dah siap letak tepi diam2 kejap.



 

langkah kedua putarkan butter dan gula perang . putar sampai butter dan gula tu larut. kelajuan dia slow slow dulu lepaskan to the max.

 

lepas tu masuk kan telur sebijik demi sebijik. putar sampai telur dan adunan tu sebati.

 

lepastu masukkan esen vanila . suka benau bau esen vanila nih.

 

lepastu masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
buat lah berulang kali sampai tepung tu the end.

 

masukkan chocolate chip dan kacau kasi sebati. kasi chocolate chip tu berenang renang dalam adunan.

 

lepastu masukkan walnut yang telah dicincang dengan badam cincang.
kacau sebati..kasi rata semua dan rasa dia menyerap ke dalam adunan. 

 

lepastu tuangkan adunan ke dalam loyang 13x9 yang telah disapu butter. 
Ratakan adunan tersebut. Boleh jugak korang nak guna kertas minyak. Tapi kalau taknak guna just sapu butter dan taburkan sikit tepung gandum untuk kasi adunan mudah dikeluarkan setelah siap masak.

 

dah siap diratakan. Actually Dik An pun maen belasah je loyang yang Dik An guna janji nampak nipis. haha.

 

lepas dah siap ratakan taburkan kepingan badam dan chocolate chip untuk memeriahkan lagi suasan congo bars. Bakar dalam suhu 160-170 darjah celcius selama 30 minit. **ikut jenis kelajuan dan kepanasan oven korang membakar jugak ye.

 

siap dibakar...omnomnomnom. tunggu sejuk dan siap untuk dipotong, tapi kalau dah namanya Dik An memang tak nyempat nak tggu sejuk. tak sabar nak rasa hihi...

 

siap dipotong sesuai dimakan waktu tea time. senang je kan kan ?
selamat mencuba. Resepi kredit to blog KAK ITA MASAM MANIS .
















 

62 comments:

  1. mudahnya kan..pokoknya rajin kan dik an

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betol tu lya..kena rajin hehe...dop rajin mmg tak jadilah hehe...

      Delete
  2. boleh kata tetiap minggu mesti buat congo bars..heheh..sebab anak2 suka.boleh buat untuk minum petang.tapi saya buat tak suka bubuh coklate chip.biasa bubuh coklat codbury tu,pecahkan dan masuk dalam adunan.sedap sangt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah letak cadbury...nak try cuba lah nanti hehe..

      Delete
  3. salam kenal...
    wahhh best resepi nie :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...
      hehe best dan senang,..try lah buat :)

      Delete
  4. aaa best nya. suka sangat kalau ada chocolate cip. thanks for sharing kak ^^

    ReplyDelete
  5. wah nak cuba gak nie..main campak nie...cik akak suka..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...cuba tau cik akak...mmg maen campak2 jee :D

      Delete
    2. Tepung tu brpe? Hehe tk phm

      Delete
    3. 315 gm...sorry lupa letak gm pulak hehe..

      Delete
    4. Dik an... 2 1/2 tu tsp or tbsp?? Takut terlebih sudu mau naik kembang nnt.

      Delete
  6. awat cheq buat tak jadi. sblm dgn slps msk oven pn lembik semcm je...sobs sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut resepi ni ke ? maybe kurang tepung...lepas masuk oven lembik maybe tak brapa masak kot...takpe...cuba lagi :)

      Delete
  7. Salam. nk tanya.. bley bg aggaran dlm cawan x. 350g tu aggar brapa cwn. Sbb kita xde penimbang. Hihi.

    pastu nk tanya...masa masukkan gandum, xpkai mixer erk? Kira stop la mixer tu? Just gaul dgn spatula je?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...erk maaf...dik an tak pasti pulak sbb dik an guna penimbang je...
      aah masa masuk kan gandum just gaul kacau dengan spatula je :)

      Delete
  8. Thank so much kak for the recipe.my congo bars turned out perfect! ❤❤

    ReplyDelete
  9. salam.nk tnya...textur kek tu jd cmne ek?coz sy wat cm keras..sy pnh mkn textur dia lembut..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...resepi yang mudah..terima kasih dek an...

    jemput berkunjung ke blog saya ye....

    www.mamavitamin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama...in shaa Allah akak hehe :)

      Delete
  11. Tq ye resepi. Dh buat. N nak make sure. Texture dia x moist ye? Dia kering.. Btl ke?

    ReplyDelete
  12. nk tnye,yg badam n walnut tu panggang dlu x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik an panggang dulu kejap...maaf lambat baru habis orentasi...

      Delete
  13. Google resepi congo bar..terjumpa plak blog dik An...sedapnyaaa congo bar ni..pnh makan, akak beli online 1 bekas rm10..kalau dpt buat sendiri ni puas makan kan dik an..

    jom tgk gambar terbaru akak..
    http://hanamarsom.blogspot.com/2014/09/testimoni-collagen-jeragat-semakin.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah akak...better buat sendiri puas makan akak...:)

      Delete
  14. tq share resepi...terliurnye.... :)

    ReplyDelete
  15. time kasih utk resipi. Dah cuba buat. Sedap!

    Nak raya hj ni nak buat lagi. Ari tu x bubuh choclat chip..gune choclat bar je.

    http://apapayahsangat.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama hehe...trima kasih jugak sudi cuba :)

      Delete
  16. Wahh gugel2 resepi congo bars,jumpa sini ada step by step...
    Tak sabar nak buat...mekasih resepinya ye...

    http://duamasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Api ats bwh ka ?? Bdam to lw xpgang dlu bley x ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dik an buat api atas bawah...badam boleh je panggang dulu :)

      Delete
  18. Api ats bwh ka ?? Pasto lw bdam to x pggang dlu bley x ??

    ReplyDelete
  19. salam, nk tnye..np ek sy buat x tgh2 dia x msk..atas ngn bwh je msk...bila mkn rs cm brownies..tp xleh nk potong sbb x msk tgh..bl masukkan dlm oven lik pn sm gk x masak2..lebih dr 30 minit.
    any idea nape jd cmtu x?
    Thanks :)

    ReplyDelete
  20. Mintak share resepinys ya.. Tqvm admin

    ReplyDelete
  21. nk tny...badam,walnut tu seme...sebelum masuk dlm adunan...kene sangai dulu tak?

    ReplyDelete
  22. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe try lah wat akak....in shaa Allah nanti Dik AN singgah ye akak hehe :)

      Delete
  23. saya baru siap buat ptg ni...sedapp sangat..thanks tau share resepi :)

    ReplyDelete
  24. boleh tanya tak..ni sukatan dlam gram ke?

    ReplyDelete
  25. kak . selain drpd pakai oven boleh tak pakai yg lain ? macam microwave ke . boleh tak ?

    ReplyDelete
  26. kak . selain drpd pakai oven pakai apa lagy yg boleh ? kalau pakai microwave boleh tak ?

    ReplyDelete
  27. kak . mintak id wc boleh ? sebab banyak benda yg saya nak tanya ni . hehehe . :D

    ReplyDelete
  28. Salam, nak tanye. Saya dah cuba buat tapi kenapa dalam die macam tak masak eh? Saya ikot resipi smuanya, suhu 170 deg celcius. Atau kene tunggu sejuk betul2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam...dia ikut jenis oven jugak...kalau oven yang api tu okey je tapi kalau oven letrik take time siket dan kena up siket suhu dia...laen oven laen dia punya kecepatan memasak dia :)

      Delete
  29. Salam..kalau guna cuan 8x8 boleh ke?

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.