Wednesday, 3 December 2014

WW : Mood Exam

 



 

Mood exam dah datang .
Tapi kekdah nya sekarang ni Dik An tak kira berapa hari lagi nak exam , tapi Dik An kira berapa hari lagi nak balik umah . Haha . Kekdah dia jugak kalau boleh nak balik tapi tak nak amik exam . 

Bila tengok balik jadua alhamdulillah banyak ''gap'' atau pun jurang masa . Sempat lah nak cover mana yang tak habis study kan . Cuma 12 Jan tu je dua paper , takpe...try your best farihan ! In shaa Allah usaha + doa + tawakal .

Ehh kata WW tapi panjang berjela jugak . Haha :P

Sunday, 30 November 2014

Kenapa Dik An pilih MAS ?

 


''wuuu orang kaya boleh lah naik MAS''
'' pergh naik MAS , berlagak lah tu ''


Dik An ni tak kaya apatah lagi nak berlagak . Kenapa asal naik MAS je orang cakap , kaya berlagak bagai tu ehh . Sentap hati Dik An tau . Setiap orang ada diorang punya favourite dan pendirian . Macam Dik An ada sebab kenapa Dik An amik MAS kenapa bukan Air Asia .

 Ok memula bagi Dik An kalau dari segi tiket bagi Dik An lah kan , Dik An rasa sama je . Beza pun dalam 20-30 hengget cam gitu . Tapi kita kena pandai cari tiket lah , means , kalau tengok harga tu mahal tggu dari semasa ke semasa sebab biasanya dia akan turun , walaupun tak bnyak sikit jadi lah .

Kedua dari segi masa . Ok kalau Air Asia kat Labuan ni timing dia ada pagi je dan MAS  bnyak pilihan masa dia .

 Ketiga dari segi charge tersembunyi , orang kata Air Asia ni banyak charge tersembunyi , erk betol ke ? Yelah tertera harga tiket dalam 190 , lepastu klik bagasi , klik sana , klik sini haaa dah jadi 2++ . sebab tu Dik An kata tak bnyak beza harga dengan MAS . MAS kalau tertulis 211 kita perlu tambah harga tax and insurance tu je , kalau nak pilih seat tambah lagi soploh hengget .

Lepastu pulak kalau macam Dik An ni nak balik Penang . Kalau Air Asia Dik An kena book dua tiket means , Labuan KL , KL Penang . Dan harga pun dah jadi mahal kan ? MAS pulak , Labuan - Penang . Memang akan transit kejap kat KL tapi MAS ni semua bagasi diorang yg uruskan . Kalau Air Asia Dik An kena check in semula bagai kan .

Seterusnya , benda paling Dik An suka makan haha . Macam MAS service makan tu memang ada kira charge sekali dalam tiket , kalau Air Asia kita kena beli kan ? Even naik MAS KL - Penang yang 45 minit tu pun diorang still kasi orange or apple juice and kekacang wat kudap2 . 

Lepastu MAS ada skrin kat tempat duduk tu so boleh lah layan movie , dua jam atas flight bosan oii layan movie lah jawabnya . Dan yang seterusnya mama cakap , biar mahal asal kita selesa dan menyudahkan kita .

Maksud mama , berbaloi lah bayar mahal tapi layanan dia okey dan menyudahkan maksud mama dari segi bagasi tu . Kalau Dik An naik Air Asia Dik An kena kuar g arrival hall amik bagasi then nanti check in semula untuk flight ke Penang tu kan .

So sebab tu lah Dik An amik MAS . Bab keselematan in shaa Allah yakin lah pada Allah . Doa banyak2 je masa kat atas awan tu :)


Monday, 3 November 2014

Homestay Manzil Muaqat , Sepang

 
Harini free sikit takde kelas boleh lah nak hapdet blog kesayangan hamba ni . Kali ni Dik An nak review and share dengan korang pasal homestay . For sure lah kita kalau berjalan mesti nak dapat homestay , hotel or apa2 je yang selesa kan ? Macam family Dik An pulak kalau setiap kali bercuti or berjalan mama lebih prefer tido homestay walaupun anak dia yang sorang ni suka tergedik gedik nak tido hotel haha .

Mama cakap homestay ni senang sikit , sebab ada washing machine ( mama kalau berjalan dengan Dynamo mama bawak tau) , boleh masak masak and besar sikit sesuai untuk kteorang yang ramai ni . Kalau hotel for sure nak kena amik 2 bilik kan . Bila homestay mama cakap senang semua sekali dalam satu umah hehe .

Dan setiap kali nak berjalan bercuti semua bagai Dik An lah yang wajib cari homestay ni tau . Even Dik An tak pegi pun , Dik An lah tukang cari nya jugak . So masa Dik An balik cuti haritu , ada cousins kawin kat Sepang and esok nya terus naik flight balik Labuan dekat KLIA , so mama pun suruh lah cari homestay area Sepang tu .

Cari punya cari terjumpa lah satu homestay ni . Serious puas hati . Dik An review and share ni pun sebab Dik An puas hati sesangat . Boleh lah lepas ni korang pun mana tahu tetiba ada hal kat sana boleh lah amik homestay ni .

 
ni contact number and alamat homestay . Manzil Muaqat . Jom kita lihat isi rumah and maap sebab gambar banyak goyang , semua gambar dari Mirul sepupu Dik An sbb mintak tolong dia amik kunci so dia masuk jelajah dulu . Dia sendiri cakap puah hati gilaa ! Haha .

 
Luar rumah . Luar umah pun dah cantik dalam macam mana lah kan . Lepastu pulak owner ada tanam pokok pokok bunga lagi lah cantik dan sejuk je mata memandang kan :)

 
ruang tamu . Ruang tamu dia besar and ada dua sofa bed , so kalau datang ramai ramai tak muat bilik , boleh lah tido atas sofa bed ni hehe .

 
sofa bed kedua dan meja makan . 

 
dapur complete dengan peti sejuk , heater , microwave , dapur .

 
ruang tamu atas ada tv jugak lepastu ada iron and iron board . Kat ruang tamu bawah pun ada jugak iron and iron board . 

 
master bedroom . ya Allah besaunya lahai tengok tu siap ada dua katil queen ! 

 
bilik tido kedua . 

 
bilik tido ketiga . 

Bagi Dik An dengan famili serious puas hati sesangat + owner dia ada sediakan setiap bilik surah Yassin dan Al Mathurat dan kat ruang tamu bawah banyak lagi buku buku berkaitan dengan agama . Even takde washing machine and air cond mama tetap kasi 5/5 . Sebab malam sejuk so takde air cond pun takpe hehe .

So sesapa lepas ni boleh lah tido kat homestay ni . Dik An recomended and suggested sesangat tau . Harga untuk semalam 250 hengget . For famili Dik An harga tu kira okey dan berpatutan dah :)







Saturday, 1 November 2014

1st Segmen : Blogwalking bersama sama by Khairunnisa Hassan

 




 

Nak join boleh terjah SINI :)

Selamat Datang November !

 



Alhamdulillah Oktober dah melabuhkan tirai dan datang pulak bulan baru . Selamat Datang November . Masuk November bermakna dah dua bulan Dik An hidup dekat UMS Kampus Antarabangsa Labuan ni . Kejap je masa tu berlalu kan ? Nanti pejam celik pejam celik *sambil terkebil2 mata* dah masuk Disember , dah nak exam ! Takutttt !

Berakhirnya Oktober semalam berakhirnya jugak segala test . Tinggal nak kena submit segala assignment je bulan November ni . Kepala dah mula rasa berat hoi memikirkan assignment yang kena submit memikirkan dah nak exam dan memikirkan tiket flight tak book lagi untuk balik bulan Januari nanti ! 

Haha kemahen tiket flight yang Dik An fikir kan . Harapan Dik An lepas ni rajin lah usha usha blog ni dan Dik An mintak maaf sesangat sebab tak sempat nak blogwalking . In shaa Allah harini dengan esok Dik An free sikit Dik An blogwalking blog korang ya ! 

Salam sayang - Dik An-

Tuesday, 28 October 2014

Jelly Bunny Shoes

 
Kembali bersiaran walaupun test dan assignment bertingket tingket menanti . Test minggu ni dan all assignments kena submit next week . Releaste tension kasi bukak ini blog , tak kan nak biar bersawang je ye dok ? 

Entry ni nak ceghita pasai Jelly Bunny Shoes ? Hampa semua pernah dengaq dak ? Haritu sebelum balik cuti Dik An memang dah berazam nak beli Jelly Bunny Shoes ni . Bukan apa simple je kan sesuai bawak pakai untuk ke kelas .

Jadi balik haritu memang azam tercapai lah kan dapat lah beli dua pasang kasut dia . Dik An beli kat Queensbay Mall Penang , Level 1 . Masuk kedia dia Ya Allah wangiii . Bau candy gituu . 


 

Acah acah nak jadi princess -.- . Serious wangi gila kasut ni tau , rasa macam nak makan je haha . 

 

Ni sepasang lagi . Pun wangi . 

Kalau korang pakai stokin , bau dia akan melekat kat stokin korang tau . Bau candy gituuu. Tak sakit kaki bila pakai . Harga Dik An lupa tapi both ni dalam 90 hengget lebih lah . Range dia start dari 29.90...

Kalau ikut hati nak je beli banyak pasang tapi sayang duit haha . Ada rezeki lebih nanti boleh beli lagi . Kat KLIA2 pun ada Jelly Bunny Shoes ni :)


Thursday, 16 October 2014

SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.


KLIK BANNER UNTUK JOIN!

CARA JOIN: 

1. Buat satu entri bertajuk "SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI"
2. Copy kod HTML yang disediakan di entri segmen. 
3. Follow blog wawa.  *wajib*
4. Tinggalkan komen anda di ruang komen bawah ini. 


ALERT! 
- Wawa akan update senarai peserta seminggu sekali iaitu hari Isnin. Setiap update dari wawa nanti beserta dengan link follow para peserta. So, nanti korang just klik link tu untuk follow peserta lain. 
- Wawa akan check satu persatu okay sebab nak elak daripada orang ambil kesempatan lain. 
- Sebarang pertanyaan, boleh PM wawa dekat sini Facebook . 


Mohon korang semua dapat support wawa ye. Selamat bersegmen!

View from Tingkat 11

 




 

Tadi Dik An ada nak kena submit latihan math . So pegi lah menara naik ke tingkat 11 . Sampai2 je terus nampak view yang macam dalam gambar tu . Ya Allah cantik sangat-sangat . So inilah view dari tingkat 11 Menara UMSKAL . UMSKAL stand for Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan .

Sampai tingkat 11 bukan sibuk nak hantar asignment tapi terus jalan laju2 pegi tepi tingkap tangkap gambar hehe . Buruk betol perangai -.-

Tuesday, 14 October 2014

Pisang Cheese



Baru baru ni tengok makcik cafe ada jual pisang goreng ke goreng pisang ? Haha marah cikgu bm dan jugak ayah Dik An . Ayah guru pakar BM tapi anak dia kelaut haha . Maap dan ampun dipinta ayah. Back to the story , Dik An tengok makcik ni jual Pisang Cheese sekali . Dah lama tahu kewujudan pisang ni tapi kat area umah Dik An macam takde yang jual , nak buat tak tahu cara dan gaya .


 

Maka Dik An pun beli lah Pisang Cheese ni . Bila tengok makcik ni buat laaa senang yang amat rupanya . Pisang , letak susu pekat , letak milo letak lah cheese yang disagat . Dalam gambar tu cheese tak nampak sebab naik bilik sakan Dik An tabur milo lagi haha .

Satu bekas tu tiga hengget , sekali sekala best jugak makan . Balik nanti nak ajak mama buat hehiks . Lepastu kat sini jugak Dik An makan pisang goreng letak sos ataupun cicah sos. First time ni haha , sedap !!!  Boleh try ni kat umah . Selama ni pernah makan pisang goreng cicah sambal kicap je !





Nasi Ayam Lalapan

 



Tadi blogwalking blog AshaLya tentang entry lya makan nasi lalap. 
Baru Dik An teringat yang hujung september Dik An ada outing ke UK , Ujana Kewangan...masa outing tu Dik An makan Nasi Ayam Lalapan . Apa tu Nasi Ayam Lalapan ? Dik An pun first time dengar nama dan first time jugak makan . Moh tengok gambar nya.


 

Ini lah Nasi Ayam Lalapan . Nasi putih dihidangkan bersama ayam goreng garing , tempe , serta ulam ulaman berserta sambal belacan , limau dan jugak sup kosong . Alaaa2 makan masakan kampung gituu. Harga satu set 9 hengget . Hmm kat Labuan ni makanan memang mahal2 sikit :)

Sedap jugak tapi portion ulam ulaman dia banyak gila . Kalau tahu share 3 orang je . Ni semua sorang satu sudahnya ulam ulaman dibiarkan tak habis....sayang pulak membazirkan. Balik umah boleh buat ni sebab simple je kan . Sambal belacan tu yang penting hehe.

Owh ya , selain Nasi Ayam Lalapan , terdapat Nasi Udang Lalapan dan jugak Nasi Ikan Lalapan . Sama je cuma tukarkan ayam kepada udang atau ikan je hehe...

Tak sabar Dik An nak balik umah sebab nak menikmati makanan dekat umah sepuas puas hati . Habis lah berat yang menurun kian bertambah lah jawabnya . Haha :P

Sunday, 12 October 2014

Menu Lunch : Maggi Tomyam + Seaweed

 




 

Sejak masuk universiti ni dah lama Dik An tak post gambaq makanan ataupun hapdet resepi kann. Rindu semua tu tau T__T . Jadi tadi dah decide dengan kengkawan nak makan lepas balik kelas pukul 7 karang .
Ye harini hari ahad dan Dik An hado kelas . Kelas ganti . 

Jadi memandang perut berdongdang sayang , rasa nak masak maggi pulak , lagi lagi terpandang seaweed yang rangup tu kan. Nak masak then campur seaweed dalam maggi .

Maka itulah menu lunch Dik An , rasa dia boleh tahan , biasa2 je...alhamdulillah dah kenyang dah...perut dah kenyang boleh lah nak print out nota kuliah untuk minggu ni dan tggu kelas pukul 4 petang karang.

Selamat berhujung minggu semua ! :)

Friday, 10 October 2014

Nuffnang Murah Hati Kasi 9 CPUV on going !

 




 
Bila bukak blog tengok ramai kengkawan blog hapdet yang dapat CPUV on going serentak banyak gila . Ehh tak boleh jadi ni , nak jugak check sendiri punya haha...check check alhamdulillah...merasa jugak macam kengkawan laen merasa . Ada 9 CPUV yang on going . Alhamdulillah . Terima kasih NUFFNANG !

Tapi benaunya macam pelik sikit tau sebab selama ni bukak takde pulak bnyak mcm ni tau...yang Proton tu sebelum ni takde , tapi tetiba ada...takpe , anggap je NUFFNANG buat kenduri untuk semua haha :P

Alhamdulillah terima kasih untuk korang jugak sebab sudi klik klik iklan Dik An tu . Hmmm harapnya bertambah lah tabung tiket flight Dik An tu kan . Hehiks !

Monday, 6 October 2014

CPUV KETIGA OCTOBER

 



 

Alhamdulillah dapat CPUV yang kedua dan ketiga di bulan October . 
CPUV bertarikh 3 Oct from Kasi App Campaign dan harini punya dari SME Micro Finance . Terima kasih Nuffnang sebab sudi kasi CPUV kat Dik An .

Terima kasih jugak buat pembaca setia blog Dik An dan yang setia klik klik iklan Dik An kat tepi atas dan bawah tu haha . Sayang korang . 

Moga tabung tiket flight Dik An untuk tiket flight akan akan datang . Terima kasih Allah atas rezeki yang diberikan . Alhamdulillah :)

Saturday, 4 October 2014

Liebster Awards Part 4

 


Sambil layan perasaan sambil lah kita buat liebster award ni . Ingatkan dah takde dah rupanya masih ada yang sudi tagged Dik An hehe . Trima kasih pada Athirah sebab sudi tag Dik An . Moh lah lihat soklan Athirah dan jawapan Dik An yang sambil taip sambi syahdu tak dapat balik raya . Haha .


1 . Nama yang mak abah tok nenek bagi kat kamu ?

Nor Farihan Binti Ayob 

2 . Hostel atau rumah sewa ?

Hostel sebab save budget haha . Lepastu dekat nak ke kuliah :P .

3 . Lecturer paling garang and paling straight adalah orang yang paling kita geruni. Pastilah, kan? Kalau aku, Bila lect ni speaking arab tanpa putus dan wajib dengar cakap dia lepas tu kena hafal setiap satu hari satu mukasurat surah al Baqarah lepas tu hanya dapat 1 markah 1 mukasurat lepas tu suka tengking tengking students adalah sikap lect yang paling aku berhati hati setakat ni. Korang pulak mcm mana?

Dekat UMS ni takde lagi lah lect paling garang lagipun baru sem 1 kan . Tapi kat poli dulu lect paling Dik An takut lect Taxation . Ya Allah setiap kali nak g kelas dia memang terketar sebab dia garang , tegas dan suka panggil wat kat depan . Lepastu akan tanya macam mana dapat jawapan tu sampai lah jawapan kita betol . Ehh rindu pulak hehiks !

4 . 5 habit korang tak dapat dielakkan

1 . suka menangis
2 . kuat makan
3. kalau tak suka seseorang , akan tak suka selamanya
4 . sebelum tido goyang kaki
5 . suka beli dan kumpul handbag !

5 . Korang pernah join street dakwah ?

tak pernah tapi teringin nak join

6 . Siapa orang yang paling korang ingat dalam hati selain ibubapa dan keluarga ? Kenapa ?

Hmmm someone special maybe and kengkawan . Sebab diorang ni yang selalu ada di saat susah dan senang Dik An . and ALLAH . Sebab Allah lebih mengehtahui setiap apa yang berlaku .

7 . Memori manis yang paling tak dapat dilupakan .

Hmm bagi Dik An apa yang manis apabila dapat kumpul sesama family .

8 . Jenis suppliment yang korang suka atau gunakan ? Berkesan atau tak ? Kelebihan ?

Hmmm tak amik apa2 suppliment :)

9 . Chocolates atau ice cream ?

I choose both :)

10 . Apa yang paling idamkan dalam hidup ? Kereta mewah ? Keluarga bahagia ? Rumah besar ? Kenapa ?

Apa yang Dik An idamkan adalah sebuah keluagra yang bahagia . Kereta yang diimpikan sejak lama adalah Honda Accord tapi apa2 pun biarlah family come first :)

11 . Pendapat anda tentang kawin muda ?

Alhamdulillah sejujurnya Dik An suka tengok orang yang kawin muda ni sebab kawin muda ni dapat mengelak berlakunya maksiat . Kawin muda ni elok sebenarnya daripada couple2 ni . Dik An pun kalau boleh nak kawin muda , muda ke 23 tahun ni haha tp biarlah semuanya Allah yang tentukan sebab perancangan Allah adalah yang terbaik . Doakan Dik An :)

Monday, 29 September 2014

CPUV SENHENG

 


 
Walaupun sekarang dah jarang hapdet blog , tapi Alhamdulillah masih dapat CPUV lagi . Terima kasih NUFFNANG dan SenHeng sebab sudi kasi CPUV dekat blog Dik An ni . Kasi lah lagi lepas ni haha . Sesapa yang nampak iklan bersiaran langsung sudi2 kan lah klik iklan tu , boleh tambah duit tiket flight Dik An kan ?huhu...

Terima kasih jugak untuk korang yang selalu datang singgah blog ni , selalu klik2 iklan kan . Terima kasih daun keladi , klik lah lagi kalau sudi :P

Sunday, 28 September 2014

Liebster Award Part 3

 
Since Dik An terlampau jujur suka menjawab soalan soalan cam gini maka Dik An kena tag lagi . Nak tahu dengan sapa ? Baru semalam Dik An kena tag dengan beliau , harini Dik An kena lagi dengan orang yang sama wey ! Haha .

Orangnya tak laen tak bukan adalah Mama Ka0ri . Akak kasi cukup 3 tag baru afdal kak haha :P . Kali ni soklan hmm mencabar minda sikit nih nak pikir huhu . Moh kita jawab soklan akak shila ni ehh .

 1. Sejak bila anda berblogging ?

Dik An mula buat blog mulanya pada tahun 2011 , lepastu Dik An menyepi tak hapdet walau sepatah pun sebab Dik An tak reti apa2 . Lepastu Dik An mula hapdet since FEB 2012 sampailah sekarang ni :)

2 . Apa nama blog anda ?

Dik An's Story . Kalau link pulak coratcoretsibudaktembam.blogspot.com .

3 . Kenapa anda berikan nama anda dengan nama tersebut ?

Kenapa ehh ? Kalau link tu coratcoretsibudaktembam tu sebab dekat blog ni lah Dik An membuat membebel dan mencoret macam macam kan , budak tembam terhasil sebab someone yang rapat dengan Dik An always call me TEMBAM T_T , kalau untuk Dik An's Story pulak sebab blog ni merupakan segala cerita yang hasil penulisan dia dari Dik An dan cerita cerita dalam ni semua berkisahkan Dik An . Owh ya nama Dik An tu makcik2 kat kawasan taman ni yang panggil camtuu :)

4 . Siapa idola anda dalam bidang blogging ?

Sejujurnya waktu memula berblogging Dik An hanya kenal kak Ana Suzana sebab selalu cilok resepi kat blog dia . Kira pas baca blog kak Ana buat Dik An nak berblog nih...lepastu baru lah Dik An kenal blogger terkenal femes yang laen macam Irine Nadia , Yuyu Zulaikha , Fatin Liyana , Abg Ben dan lenlaen lagi .

5 . Apa yang menyebabkan anda terus blogging sampai sekarang ?

Sebab Dik An suka . Dah jadi hobi pulak sekarang ni hehe . Lagi satu sebab dapat share resepi dengan korang haha...lepas tu sayang dengan ikatan silaturahim yang terbina dengan kengkawan blog .

6 . Kalau tidak berblogging apa yang anda akan buat ?

Hmm susah nieh nak jawab . Tido . Study . G kelas . Kalau kat umah pulak melayan anak sedara , jadi baby sitter :)

7 . Berikan tiga sebab kenapa orang perlu terjah masuk blog anda ?

Blog Dik An ni blog biasa je , tak famous amous pun ada ke orang nak masuk ? Haha .

1 . Sebab Dik An suka share resepi
2 . Sebab Dik An rasa blog ni kiut miut *masuk bakul angkat sendiri*
3 . Sebab gaya penulisan Dik An yang gila gila mungkin ?
4 . Sebab nya terpulang pada korang yang suka baca blog Dik An . Dik An pu  nak tahu ada apa dengan blog Dik An ni eh ?

8 . Apa pendapat anda melalui blog Mama Kaori ?

Blog Mama ataupun kak shila bagi Dik An okey je , walaupun blog personal tp gaya penulisan akak santai je buat kadang tu Dik An suka senyum sorang sorang...lepastu nak masuk blog akak kejap je tak payah tunggu loading lelama pun hehe...

Kak Shila maaf eh lambat wat sebab mood kelaut haha :P

Wednesday, 24 September 2014

Liebster Award Part 2

 



Di sebabkan semalam dengan gahnya menulis kalau ada sesapa yang nak tag Dik An , i iz okey je , haaa ambik terus kena tag dengan Kak Shila @ Mama Ka0ri nih tau . Haha nyesal gila tulis ayat tu semalam haha .

Tapi seghonok jugak benda benda macam ni . Tanpa buang masa meh lah tengok soklan Kak Shila dan jawapan Dik An...nasib 4 soklan yang simple je hehe...tp jenuh nak flashback dengan merenung masa depan haha...


1. Berapa umur anda sekarang ?

Harini tepat 23 tahun 1 bulan . Alhamdulillah dah 23 tahun hidup kat bumi Allah ni :)

2. Siapa anda 5 tahun sebelum itu ?

5 tahun sebelum tu umur Dik An 18 tahun . Time tu tunggu result SPM lepastu sambung form 6 . Tp sempat habiskan lower six je , upper six umur 19 Dik An masuk politeknik . Bila pikir balik nyesal pon hado tak habiskan form 6 . sudahlah nak nasik dah jadi bubur . tsk tsk tsk *lap air mata*

3 . Siapa agaknya anda 5 tahun selepas itu ?

5 tahun selepas itu kira sekarang lah kan ? Sekarang Alhamdulillah tngah sambung study dekat UMS kos kewangan islam. Doakan Dik An berjaya ye :)

4 . Apa yang anda impikan untuk 10 tahun akan datang ?

Haaa bab ni suka nak jawab ni . Dik An kan suka berangan haha . 10 tahun akan datang apa yang Dik An impikan Dik An dah bekerjaya , dah ada famili sendiri means dah kawin dah ada anak ...ada kereta dan rumah yang Dik An impikan keta Honda Accord , balas jasa mak ayah...bawak diorang g Makkah dan in shaa Allah Dik An 10 tahun akan datang Dik An akan pastikan Dik An ada sebuah bakery cafe...ada sesapa nak jadi bisnes partner ? wakakaka.

Tujelah jawapan ikhlas dari hati yang tulus lagi suci ini . Dik An tak tag sesapa sebab tak tahu nak tag sapa . Err ada sesapa nak Dik An lagi ? Suka pulak jawab soklan2 ni hikhik :P


WW : Sunset From Labuan

 



 

SubhanaAllah cantik dan indahnya ciptaan Allah kan ? Ni kalau dapat tengok dengan insan tersayang lagi best haha . behave Dik An , behave :P

Tuesday, 23 September 2014

Liebster Awards

 



Mekasih untuk adik kite Ana yang kiut lagi miut sebab tag akak . Hado jugak benda boleh buat entry . Dan mekasih lagi sekali sebab kasi soklan yang senang , kalau ni soklan SPM confirm akak lulus dengan cemerlang ni haha :P

Meh kita tengok soklan Ana dan jawapan Dik An hehe .


1 . Berapakah umur anda ?

Umur Dik An 23 tahun . Tapi masih hado yang ingat Dik An ni baru nak hamik SPM :(

2. Masih belajar atau bekerja ?

Alhamdulillah baru je dapat sambung belajar dalam Degree in Islamic Finance dekat Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan . Sebelum ni setahun lebih kita tanam buah strawberry aje :P

3 . Kenapa anda berblog ? Adakah ia hobi ?

Pada asalnya berblog sebab suka suka gedik gedik sebab tengok orang buat blog macam best je . Tapi sekarang dah jadi hobi dah hehe :)

4. Hajat yang ingin dikecapi tapi tak pernah dapat ?

Nak kawen tp tak dapat dapat lagi . Awak jom kawen ? Haha . Hajat Dik An nak balas jasa mama dengan ayah...kalau boleh nak dapat result yang bagus untuk mama ayah every sem . Hajat seterusnya in shaa Allah nak bukak sebuah bakery cafe satu hari nanti. Ameen .

5 . Ceritakan sesuatu yang menarik tentang blog anda ?

Hmmm tak dikatakan masuk bakul angkat sendiri ke ni ? Haha . Blog Dik An ni biasa biasa je . Blog personal tp apa yang Dik An rasa menarik sebab Dik An suka share resepi . Korang yang baca entry ni boleh bgtau tak apa yang menarik blog Dik An ni ?

6 . Bagi anda , berblog membawa manfaat atau sebaliknya ?

Yang ni bergantung pada jenis dan ciri blog tersebut . Tp bagi Dik An bawa manfaat sebab Dik An dapat kenal dengan korang semua :)

7 . Ada yang tak suka dengan blog Ana ? Luahkan .

Akak suka je Ana . Sekali dengan tuan blog akak suka and akak suka baca penulisan Ana :)

8 . Apa komen anda tentang Ana ?

Ana seorang yang mudah mesra , baik , rajin , garang pun macam ada . Hmm akak cakap based on apa yang akak baca kat blog Ana , teringin nak kenal Ana , nak jumpa Ana depan2 . Ana jom dating ? :P , ehh tertinggal lagi satu . Ana ni comel tau hikhik :D

Tu jelah jawapan spontan Dik An . Dik An tak tag sesapa dah kot tapi kalau ada yang nak tag Dik An , i iz okey je hehe :)

Saturday, 13 September 2014

CPUV untuk September

 



 
Dulu dulu boleh dikatakan tetiap hari check nuffnang ni . Eh bukan nak check CPUV tapi tak check UV , kalau tak capai target boleh lah up kan satu dua entry lagi kan . Tapi alang alang dah bukak tu tangan ni mesti gatal gatal nak tekan 'earnings' tu nak tengok ada ke tak CPUV baru kann .

Tapi memandangkan sekarang dah bergelar studeng semula jadi dah tak boleh tetiap hari nak check nuffnang . Entry terkadang ada auto publish . UV tak capai target pun tak penting dah , yang penting korang yang ada sudi baca blog ni . Mekasih mekasih *tepuk tangan untuk diri sendiri*

Tadi sesaja lah nak bukak nuffnang . Nak jumlah UV terkumpul untuk mggu ni kan , lepastu kan tangan ni macam biasa g tekan earnings . Maka lantas hati mengucapkan rasa syukur sebab masih hado CPUV yang sudi bertandang walaupun bulan 9 jarang hapdet blog .

CPUV yang bertarik 10 September datang dari Mayfair Bodyline dan Sanofi Lactacyd Phase 2 , korang nampak iklang ni bersiarang langsung klik klik lah eh , boleh tampung jumlah tabung tiket flight ahaha :P . Ada jugak CPUV  bertarikh 2 september dari Xperia z2 tapi dah credited . Alaaa kejap je on going nya huhu.

Takpelah masih ada dua yang masih on going . Terima kasih Nuffnang sebab sudi kasi CPUV untuk blog ni . Terima kasih jugak pembaca blog Dik An's Story yang selalu datang baca , kasi komen dan klik2 iklan Dik An . Mekasih korang semua :)

Wednesday, 10 September 2014

Fruit King Parit Buntar

 


Harini meh Dik An nak share dengan korang semua , satu lagi location untuk korang jenjalan cari makan . Bagi penduduk sekitar Parit Buntar , Nibong Tebal , Jawi dan berdekatan dengan nya mesti pernah dengan Fruit King kan ?
Alaaaa kat rounboud jam besaq tu...

Apa tu Fruit King ? Ye Raja Buah dalam malaynya tapi korang jangan ingat dia jual buah buahan pulak , dia jual burger . Main dia burger lah tapi terdapat side dish dia lagi macam spaghetti , chicken chop , and nasi dan asam pedas . Haish lapar pulak pepagi ni . *panaskan kettle masak maggi*

Dik An pernah beli dua kali dah burger dia . Sedap dan kena dengan taste Dik An . Sesiapa yang kenal Dik An yang kuat makan ni tahu lah macam mana , even kuat makan , Dik An tetap memilih okey . Kalau tak suka , tak sedap memang Dik An akan tinggal kan wuwuwu. Sesungguhnya membazir itu amalan syaitonn. Jangan ikut perangai Dik An yang satu ni ye -.-

 
Ni antara yang Dik An sukaa . Paloma Burger . Burger dia tinggi tapi sebab Dik An take away maka dia mampat dalam polistren . Paloma burger ni ayam dan daging . Di mana daging dibuat sendiri dan ayam pulak digoreng macam chicken chop tu . Sedap sangat . Bagi Dik An ni sesuatu yang baru sebab Dik An tak pernah makan lagi burger yang daging ayam dia digoreng macam chicken chop tu...makan dengan anak anak buah diorang hamek ayam daging je lepastu kentang dengan roti tinggal kat Dik An . Huwaaa korang kejam tahu . Owh ya harga dia dalam 11.90 . Berpatutan bagi Dik An . Nora kasi hempat bintang :*

Ni antara gambar yang Dik An hamek dekat facebook fruit king sendiri . 

 

Ni nama dia Y kiki burger . Tinggi nau nau kan . Isi hayam yang digoreng rangup . Harga dalam 8.90 . 

 

Tower burger . Mak aiii tergoda hati tengok keju dia tau . ni isi hayam dan daging .

 

Burger Daging :) Harga dalam range 8-10 hengget .

 

selain itu fruit king jugak menyediakan kek burger kawin . ahaha macam pelik bunyinya tapi itulah realiti tau . Nanti kawin nak macam ni jugaklah . Okey tak ? -.-

 
Ni ayaq hat paling femes kat sini . Ayaq hutan . Campura segala daun daun hijau gituu , mint2 sikit tapi sodap tau .

 
Ni hotplate namanya . Isi ayam atau daging ikut apa yang kita pilih , lepastu ci cairkan cheese dan di makan bersama telur dan kentang yang dibanjiri kuah black papper . Ala ala sizziling gituu .

 

Selain tu jugak fruit king jugak jual susu segar ni . Alaaaa old school sangat tau sebab sekarang susah nau nau nak jumpak. Dulu kecik2 selalu beli sampai 15 botol minum berebut ramai ramai . Susu ni memang peberet Dik An laa...ni kalau beli memang tak sampai 10 minit dah habis 10 botol tu ahaha. 

Haaa apa macam korang tgok Fruit King ni ? Yang nak makan nasi ada je nasi dengan asam pedas takpun kari sembilang . Dan sesapa yang friends dengan fruit king ni kat facebook , setiap kali birthday korang boleh dapat burger free tahu ! Tapi Dik An ni kan memalu kucing so malu plak nak tuntut burger free haritu haha.

Balik cuti midsem bulan 10 ni in shaa Allah kalau tiket murah , mahal pun nak balik jugak...tak kira -.- . Balik je nanti nak serbu fruit king ni . mengidam dah ni dok sini makanan takde pedas2 langsung tak kena dengan selera Dik An -.-