Friday, 31 May 2013

Perfume :)

Assalamualaikum....

jumpa lagi kita...alhamdulillah aku dengan famili dah blik dri langkawi...sampai umah smalam dalam 11 lebih..berjalan sakan kteorg,cuti2 malaysia katakan hihi...later aku cita pasal langkawi ok..sekarang nak cita pasal perfume PARIS PASSION...

ni dia Paris Hilton and Be Delicious..
 aku selalu pakai yang kotak warna merah tu..Paris Hilton...sdap bau dia..tapi setahun aku mencari tau,asal nak g beli mesti takde tapi smalam haaa jalan2 dalam jeti point kat kuah tu,terjumpa..trus grab lah kan..saja amik dua kotak...bau yg Be Delicious tu pun sodap gak..lembut je..
lepas ni nak g langkawi lagi lah nak borong bnyak2 hihi..
so sampai sini je.
later aku cita pasal langkawi pulak :)
sekian wassalam :)

Monday, 27 May 2013

Rindu Sama Blog..

Assalamualaikum...

bertemu kembali...minggu lepas langsung tak update blog ni sian dia...last week aku busy dengan ayah masuk KPJ,ulang alik parit buntar g umah abang kat kulim g KPJ kat bandar perda..bila ayah dah kuar wad pulak busy dgn org yg dtg ziarah ayah kat umah...waaa terasa mcam hari raya gitu smua sdara ada and aku selaku anak dara tunjuk bakat buat air huhu..air je mampu :P

ni alhamdulillah ayah dah sihat and esok aku and famili akan ke lengkawi...InsyaAllah..so sunyi lagi lah blog ni untuk beberapa hari huhu..walaupun tak update tapi selalu bukak kot fon tapi mai tang nak update tu aku serious tak reti update guna fon...kecik sangat meh..balik lengkawi aku update lagi okey..


sekian...wassalam :)

p/s : ada sapa2 nak cenderahati dari langkawi ? :D

Friday, 17 May 2013

Happy Birthday Mama

Assalamualaikum...

Harini 17 May birthday mak yang disayangi...adik doakan mama panjang umur,dimurahkan rezeki dan sentiasa di bawah rahmat Allah..
sempena birthday mak ni aku pun rajin lah sikit maen masak-masak ni..nak kasi hadiah duet takde,penganggur kata kan haha..so masak je lah..masak yg mudah dan cepat siap je..jom tengok apa yg aku masak..

ni cendawan goreng rangup...sedap hihi..nak wat lagi lah lpas ni :)

sotong goreng rangup and wages...haish goreng wages kat aryan sekali dia dapat ball,dok sebut ball lah smpai ke balik hehe..

spageti bolognese :)

spageti carbonara :)

kek yg abg beli...sedap,baru nak kuar beli ngn kakak skali dia dah beli...ok lah tu,smua pakat sponsor sorang sikit,abg kek,aku makanan,kakak hadiah set teko and cawan,ayah kasi kain pasang hehe :)
lastly nak ucap happy birthday lagi sekali..kami semua sayang mama !
sekian wassalam :)

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum..

okey aku tau entry aku agak lewat tapi aku tetap nak wat entry hari guru ni ekeke :D

First sekali mestilah nak ucap selamat hari guru kepada mama.ayah,kakak,mak cik pak cik,sepupu sepapat *famili aku ramai cikgu cikgi* dan juga kepada semua guru yang pernah mengajar diri ini dari tadika sampailah ke politeknik dan berjaya mndapat diploma..ijazah ? insyaAllah coming soon :)

dan pada 16 Mei ni jugak mak sambut lagi satu sambutan iaitu yg telah mak tunggu setelah bertahun2 kerja lamanya iaitu pencen..selamat bersara mama ! jadinya tadi mejlis hari guru kat sekolah mak disambut sekali dengan sambutan persaraan..untung kot pencen masa hari guru ni,dapat hadiah bnyak hehe :P,

serious terkejut masa nak g bukak pintu mak balik sekolah tadi tetiba eh ada lagi satu kereta,kawan mak tolong antar hadiah sbb myvi dah tak muat huhu..nasib aku tak wat gila2,planning asal bukak2 pintu umah nak nyanyi selamat hari pencen versi lagu happy birthday haha..

lepastu pulak dah ayah tak sihat makanya ramai lah cikgu cikgi sekolah ayah dan anak2 murid dtg ziarah..
so sebagai anak dara yang rajin lagi sopan ni maka bertugas lah mebuat air...ampun maap kalau air tak sedap bukan tak pndai buat air tapi puasa tadi tak boleh nak rasa huhu..

kat bawah ni adalah beberapa gambar hadiah hari guru dan bersara mak..tak semua lah aku amik jenuh nak amik satu2 sbb bnyak huhu..

yg casio tu jam tangan and yg bum tu purse..cantek2 belaka !

tak tau apa nama tapi aku dok maen mak2 ngn benda alah ni haha..

mug :)

frame gambar...

okey ni paling rare...tapi sedap pakai hihi..

nak bahagia ? jom kita baca buku ni..

tajuk dia best so aku mesti baca...


ni mug and dua2 ni si kecik dua org tu berkenan,mula2 aku berkenan yg rabbit tu tapi sebagai mak sedara yg baik aku nak beralah lah..kasi kat amani huhu..

hiasan..suka sbb cantek banget !

puzzle..sementara nak tggu result upu boleh lah lengkap kan 1000 pieces puzzle ni..huhu.

hiasan lagi..

bantal..siap pesan kat mak aku lagi jgn kasi anak cikgu guna...haha,nak guna jugak :P

frame tulisan al quran :)

and banyak lagi mcm kain batik,telekung,sejadah,kain pasang,jam,gelas smua tu..trima kasih kpada yg sudi beri hadiah kpada mak hehe :)

alang-alang dah published entry ni 17 mei makanya nak ucap Happy Birthday Mama !
sekian,wassalam :)

Sunday, 12 May 2013

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum...

 Selamat hari ahad,selamat berhujung minggu dan selamat hari ibu...eh brapa bnyak selamat daaa...Harini 12 may hari ibu kan,tp ada org kata tak bleh smbut kan ? Aku pun sikit confused kat sini sbb slalunya dah biasa wish kan tapi apa2 pun aku wish jugak lah kat mak aku kan..tapi sebenrnya nak sambut hari ibu nak payah tunngu bulan may pun takpa,hari2 hari ibu kan...kalau nak bg hadiah kat mak kita pun tak payah tnggu birthday or hari ibu baru nak kasi kan...kalau rasa nak kasi,kasi je hehe..

dan ini hadiah untuk mak aku huhu..tapi masa beli hari jumaat terus kasi tak payah nak tggu hari ibu bagai hehe..
so untuk my mom dan seluruh ibu di malaysia selamat hari ibu :)
sekian..
wassalam :)

Saturday, 11 May 2013

Sharing is Caring #


Assalamualaikum...


Kembali lagi meng''update'' hehe...ingat esok2 je baru nak update balik tapi sekali online fb aku ada nampak status yg berbunyi " Harini 1 Rejab maka tertutup segala buku catitan dan akan dibuka buku catitan yang baru".
Weh serious dalam hati ni nak marah and sedih pun ada...bukan sorang dua tapi ramai kot yg wat and share status macam tu..mmg lah tak salah kalau korang nak share tp kalau benda yg korang share tu salah acam ne ? Yang sebenarnya yang buku amalan ditutup dan diganti dengan buku amalam baru tu pada bulan SYAABAN ye pada malam nisfu syaaban bukannya Bulan Rejab..
sebelum korang nak wat status ke nak share apa2 ke korang fikir lah dulu samaada betol ke tak sbbnya nnti kalau korang salah korang jugak malu kan...dah tu trima lah teguran atasa kesalahan tu jgn nak marah ckp yg awak tu betol..so pengajarannya hati2 lah sebelum nak share status yg berkaitan hal Agama ni :)


sekian,wassalam...:)

p/s : kalau aku silap aku mintak maaf tapi sbelum aku post ni mmg aku dah mintak kepastian mak yg segala amalan ditutup dan diberi buku baru tu mmg pada bulan Syaaban :)

Salam 1 REJAB

Assalamualaikum...


hai readers sekalian alam...sedar tak sedar harini kita dah masuk bulan baru untuk kalender islam iaitu BULAN REJAB...lepas rejab,syabaan dan seterusnya bulan yang dinanti2 kan oleh semua umat islam bulan Ramadhan..bagi bulan rejab dan syabaan ni kita disunatkan berpuasa untuk melatih diri kita di bulan ramadhan nanti..bulan rejab ni banyak kelebihan dia bila kita berpuasa and 1 Rejab orang cakap elok puasa...
kalau korang nak tahu kelebihan bulan rejab korang google je,insyaAllah jumpa..


so bagi sesiapa yang berpuasa harini selamat berpuasa dan selamat berbuka untuk maghrib nnti..

sekian,wassalam :)

Ujian MEdSI

Assalamualaikum...

selamat malam...dah tgah malam baru rajin nak update blog,sambil update sambil tgok running man..
td pagi online tgok ada junior and kawan-kawan wat status yg diorg dapat Ujian MEdsI..aku pun masa tu kat dapur lari laju2 g on lappy nak check sekali jawapan dia non hado..okey sedih masa tu huhu.

sekali petang tu dpat mesej dari 15888 pihak UPSI hantar suruh cetak slip..eh eh aku pun mcm confused jap,bukan ke tak dapat td..trus check lagi sekali..Alhamdulillah dapat,walaupun cuma ujian je tp rasa happy..tp yang jd masalahnya ujian tu kat UPSI huhu..nak g dgn sapa naek apa..serabut kepala fikir kan,nak drive awal2 lagi mak cakap ''CANNOT''. Okey trima dgn hati yang terbuka.

Masa dapat tau jugak trus tnya jiran depan umah ni sbb dia pnah ambik tahun lepas..okey untuk sesapa yang tak tahu Ujian Medsi ni ada 300 soalan yang mgambil masa selama 1 jam 15 minit,soalan dia terbahagi dalam 3 ke 4 bahagian macam tu..jawapan dia just tick2 and bulat2 je..dan bg yang lulus ujian ni kena g interview pulak..itu jelah yg aku tahu sikit2 hehe..

Kepada kawan-kawan semua yg dapat Ujian Medsi ni good luck semua..buat sebaik mungkin..insyaAllah kita semua boleh jawab..AMIN :)

Sekian,wassalam :)

p/s : wish me luck :)

Wednesday, 8 May 2013

SEGMEN : Ramaikan Follower Blog 2013 by NurulFHMT


Assalamualaikum..

Meh lah kita join segmen cik nurul ni...untung2 boleh berkenalan dgn blogger lain dan mnambahkan follower kita :)



sekian saja wassalam :)

p/s : mari kita berkenalan sesama blogger :)




Wordless Wednesday !

Assalamualaikum...



rindu dua2 org ni :)

sweetheart :)

Tuesday, 7 May 2013

Nurul Ikan Bakar

 Assalamualaikum...

selamat malam hehe...harini nak cita pasal nurul ikan bakar,orang2 utara terutamanya penang mesti tahu pnya pasal tempat ni..famous kan hihi...tetiba je nak cita sbb smlm abg blanja makan kat sini tapi cawangan kulim...dia ada dua cawangan penang and kulim...and the best mestilah kat Penang sbb boleh makan kat pondok atas pokok haha...aku je suka makan atas pokok yg laen tak suka T_T , smlam kat kulim makan bersila..best jugak,santai gitu hehe..

untuk makanan dia aku rasa sama ja kot yelah bukan selalu g pun,kadang2 ja hihi..semalam g antar amani and aryan kat kulim,abg blanja makan...dia dah order siap2 so senang,sampai2 trus ngapp tak pandang kiri kanan dah hehe :D , apa yg sedap ? bg aku smua sedap and the best mestilah ikan bakar dia kan dan lagi satu tomyam dia..cukup rasa dan yang penting pedass !

ok moh kita layan gambar makanan..ihsan gambar google dan fb NURUL IKAN BAKAR..sbb smlam smpai kedai trus makan kan,tak smpat nak snap hihi..

ni siakap tiga rasa dia..sedap,ikan dia fresh..korang boleh pilih ikan and suruh lah dia masak apa2 pun..

telur bungkus,sedap jugak :)

kailan ikan masin :)

ikan bakar...haaa sedap sangat tau,dia punya sambal tu yg sedap hingga menjilat jari hihi :D

tom yam dia yg super power !

sotong goreng tepung :)

so itulah yg kami makan semalam dan juga minum sejug air oren hihi..abg pulak ada kad diskaun so setiap harga yg RM50 ke atas dapat lah diskau 5%...
sesapa yang tak pernah g..g lah cuba,confirm korang nak g lagi..
tak rugi korang g sbb sedap dan tempat dia cantek...
sekian,wassalam :)

Ceritera Sabtu #

Assalamualaikum...

hai hai..selamat pagi...harini hari selasa dan baru nak cerita pasal kisah sabtu....err takpe tak terlewat lagi..
hari sabtu haritu birthday kakak maka sebagai adik yg baik *kunonnya* aku wat kan lah sebiji kek..
kek simple je,kek coklat hehe...tapi kali ni aku wat versi laen sikit,tapi ternyata smua org lebih suka resepi yg selalu aku wat tu..ni resepinya ----> Kek Coklat Kukus

taraaaaa taraaaa ni lah hasilnya

inilah keknya...bab2 deco ni mmg aku failed tau,comot and serabut je aku tngok tau...tapi rasa dia sodap hihi..next week birthday mama nak wat kek hapa pulak ye ? *confused* huhu..

lpas habis wat kek,pnat tak hilang lagi join abg and adik cuci akuarium pulak...huwaaa best tapi penat kot..
bahagian aku amik batu2 lpastu basuh,sakit kaki kot org pendek panjat kerusi smbil jengkit2 kaki nak kaut batu2 tu huhu...

dalam proses kaut batu2 ni...tapi tak semua lah hehe...yg bab air ikan smua abg and adik aku yg setelkan...

proses cucian batu2...bila dah sental batu2 ni kuar segala kotor serious rasa best,rasa penat tu hilang huhu...
selalu tukar air je,kira first time lah cuci batu2 ni,next cuci batu time nak raya nnti plak haha..

dan inilah akhirnya,dah nmpak cantik sikit dah,air pun jernih je..dan baru tahu yg ketul arang boleh buat air jernih,tak pernah tahu pun,kesian kan ? haha...:D

itu sajalah ceritera sabtu,cerita ahad just g makan kenduri and cerita semalam g kulim hantar budak2 tu hehe..
sekian saja untuk entry ni..
wassalam :)


Udang mentega bersos Creamy

Assalamualaikum...

 Selamat malam semua....dah malam2 baru nak update...nak update dari hari jumaat tp ada budak2 tak jadilah...tumpukan perhatian kat diorg hehe,ni baru balik dari kulim hantar diorg...sunyilah pulak diorg takde..sobs sobs sobs :(

Malam ni nak share resepi yg mudah lagi ringkas...walaupun semua tahu nak jugak share kan hihi..resepi udang mentega bersos Creamy...

inilah ghupanya :)

Udang Mentega Bersos Creamy

Bahan-bahan.
  • 15-20 ekor udang *tak buang kulit*
  • 1 sudu teh garam
  • 5-6 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 batang serbuk kayu manis
  • 4 ulas bawang putih yg ditumbuk lumat
  • 4-6 tangkai cili padi ditumbuk kasar
  • 6 sudu besar mentega
  • 1/2 tin susu cair
  • 3 biji telur *amik kuning dia je*
Cara-cara

  • Udang diperap bersama garam dan lada hitam. *dalam 15 minit je*
  • panaskan kuali dan masukkan dua sudu mentega dan goreng udang yg telah diperap,goreng sehingga berubah warna tapi jgn smpai terlalu over cook ye. Angkat dan ketepikan.
  • Untuk sos creamy pulak,panaskan kuali dan masukkan dua sudu mentega jugak,masukkan bawang putih dan goreng hingga ada bau yg wangi,agak2 dah berubah warna,masukkan kulit kayu manis,daun kari dan cili api dan masukkan susu cair,kalau nak kuah bnyak boleh lebihkan susu.
  • Bila agak susu dah sebati dgn semua bahan masuk kan udang tadi. Masukkan sedikit serbuk lada hitam.
  • Tutup api dan siap untuk dihidangkan tp blom siap lagi ni. Ada 1 step je lg.
  • *kalau nak kan sos creamy yg pekat masuk kan satu sudu tepung jagung*
  • Step last pukul kuning telur,panaskan kuali dan masuk kan dua sudu mentega. Lpastu masukkan kuning telur smbil2 tu korang kacau guna garpu,maen pusing2 telur tu..agak2 dah garing angakat dan letak atas udang creamy td.
  • Siap untuk di hidang dan makang :D
haaa senang je kan...aku wat 30 minit dah siap dan alhamdulillah semua selera je makan udang aku ni hehe...tapi amani masa makan dia ckp sapa yg masak ni,tak pndai masak ke apa sbb tak buang kulit haha...nasib mak ckp kulit tu tak buang nak kasi udang tu rasa manis je..haa trus tak komplen apa2 dah hihi..
selamat mencuba :)
sekian wassalam...

Thursday, 2 May 2013

Makan Makang

Assalamualaikum...

Harini takde nak cite apa pun just nak share sorg budak yg terlampau taksub dgn makanan...pantang nampak makanan mula lah nak makan...dan reaksi dia kalau dapat makanan haaa senyum sampai ke telinga wakaka :D


lebih kurang mcm ni senyuman dia..

dan budak yang taksub dengan makanan tu adalah aku ! ya aku budak yg kuat makan haha...

dua2 ni my peberet...mesti nak je...
air yogurt tu boleh buat aku kenyang hihi..

ni fillet ikan..
lapar2 goreng lah ni makan sensorrang...

haaa ni dah lama idam2 kan..
akhirnya semalam dapat makan haha..
sodap huhu..
ikut kakak g sunway carnival semata-mata untuk sizilling mee ni :)

ok this is SUPERB !
sangat2 sodap..bayangkan pukul 12 malam kakak bawak balik kambing and sausage bakar ni...
mmg tergoda trus makan lah...dah tak pikir gemuk ke hapa dah huhu...
daging dia lembut and yg penting sos black paper dia mmg awesome !
sdap sngat !

fruit tart..ni pun kakak bawak balik..
nak cuba buat lah nnti..

ni fish and chip..
buat hari selasa haritu..
bukan buat sndiri pun,beli yg instant punya and goreng..
mudah,cpat dan yg penting sedap..

tamatlah sudah kisah budak yg kuat makan ni..
mggu ni ja macam2 dia makan..
dalam kepala hotak ni mcm2 makanan lagi nak buat tau..
tggu dan lihat hehe..
sekian..
wassalam :)


Wednesday, 1 May 2013

Selamat Hari Pekerja

Assalamualaikum...

Just want to say....


gambar from mr google :)

Kepada semua pekerja selamat bercuti...mentang2 cuti laju je ajak mak kuar,mak cakap mak tak cuti,cuti sebagai guru di sekolah tapi bekerja sebagai suri rumah hari ni hehe..
mari manfaatkan cuti anda walaupun sehari je..

dan selamat datang bulan MAY selamat tinggal bulan APRIL
Ya Allah sekijapnya masa berlalu..
terasa baru je masuk 2013 ni huhu..
sekian..
wassalam :)