Tuesday, 30 April 2013

Iri Hati dalam PERSAHABATAN #

Assalamualaikum..

selamat petang semua..cuaca sekarang sangat-sangat lah sejuk...harini hujan,alhamdulillah :)

hari ni nak kembali menjadi pakar motivasi *kunon-kunon nya* haha yang bertajuk IRI HATI dalam PERSAHABATAN...tp dalam entry ni akn bahasa kan "saya" sbb ternampak sopan sikit untuk bermotivate ni hihi :)

iri hati dalam persahabatan ni mmg selalunya berlaku,tapi bg saya kalau sekadar biasa2 je mcm sekadar simpan dalam hati je takpun terus terang dgn kawan kita tu ok lah,mana tau persahabatan kembali eratkan,tapi kalau iri hati sampai cerita segala keburukan dan fitnah memfitnah tu mmg jalan yg tak elok lah, tahu kenapa saya cakap tak elok ? sbb berkemungkinan besar persahabatan korang akan renggang dan masing-masing akan bermasam muka...

kadang-kadang terfikir org yang iri hati ni apa dia nak ? mungkin dia iri hati dengan kelebihan kawan dia tu kot..okey yg ni setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan,jadi terimalah kawan anda seadanya,kalau anda nak kelebihan yang kawan anda dia ada tu belajar lah dgn kawan anda tak perlu lah nak jeles2 sampai buruk kan dia,kesian dia kan ?

seterusnya anda yg iri hati tu menjadi talam dua muka..haaa yg ni seriously ada sesetengah yg suka jadi talam dua muka ni...disebab kan anda jeles A rapat dgn B maka anda menjadi talam dua muka berpura2 baik di depan A dan di belakang A anda cerita bukan2 pasal dia dekat B,boleh jatuh fitnah tahu ?
motif anda buat mcm ni sah sah lah nak pisahkan A dan B kan, tapi kalau si B ni betol2 percaya mmg renggang lah kan tp kalau dia selidik dulu haaa habislah anda yang talam dua muka tuh :P
anda yang suka jadi talam dua muka tu stop it,buat tepung talam lagi bagus sbb boleh makan haha :D

buat-buat kesian...mmg boleh anda buat-buat kesian tujuan nak alihkan perhatian A dgn B tapi kalau dah selalu sangat tu mmg diorg tahu agenda anda tu hehe  dan lagi satu, jangan lah halang kawan awak tu nak berkawan dengan orang lain,dia pun bukan nya nak kawan dengan awak sorg je,dia pun ramai kawan lain lagi..ingt ye jangan sesekali halang tau :)

haaa satu lagi macam dah jadi trend sekarang kan kalau gaduh dengan kawan  buat status yang mengata dan memperli dia,tapi kalau anda di pihak salah tahu apa akan jadi ? status yg anda buat tu memakan diri anda sendiri tau..kunon nak ckp dekat A nak kasi A terasa tapi dah sah sah anda salah,tentu2 status tu makan diri anda sendiri...kalau tujuan anda buat nak kasi kesedaran kat kawan anda tu boleh jugak tapi kalau tak jugak dia sedar2 kesalahan dia better stop it..nnti boleh jadi perbalahan pulak kat fb tu kan yelah masing2 berlawan status huhu :P

dan banyak lagi sebenarnya,orang yang iri hati ni macam2 dia buat,tapi saya rasa kepada sesapa yg iri hati tu boleh tak salah tapi jgn sampai anda buat semua bnda kat atas tu,rugi tahu kalau iri hati sampai terjadinya pergaduhan,tak sayang ke persahabatan dgn kawan awak tu ?
saya buat ni saja suka-suka tapi andai ada sapa yang terbaca blog saya ni terasa tersinggung saya dengan rendah hatinya menyusun 10 jari memohon ampun maaf *eh dah mcm hari raya pulak kan*.

bercakap pasal maaf,anda yang kalau rasa awak salah dengan kawan awak tu tolong lah jgn malu2 nak minta maaf sbbnya tak rugi apa pun tahu ?malah mungkin persahabatan korang kembali terjalin seperti biasa..

sampai sini saja..maaf bnyak pulak saya membebel hari ni hehe..
salam maghrib,
sekian,wassalam :)

Friday, 26 April 2013

Mari kita ber"PAVLOVA" !

Assalamualaikum..

salam hari jumaat dan selamat menunaikan solat jumaat buat kaum adam..
harini bnagun2 pagi tu terasa nak buat something...
bukak fridge ada strawberry trus cakap buat pavlova pun sedap ni..
resepi dah penah share so malas dah nak share lagi sekali walaupun aku tau sharing is caring haha :D
pavlova ni resepi sangat mudah,senang dan simple...

sapa2 nak resipi bleh klik --->  Resepi Pavlova
bahan2 dia pun semua yg ada kat umah iaitu telur..
cuma strawberry tu jelah yg korang kena beli untuk nak taruk atas whipping cream tu..

so setelah betungkus lumus lebih kurang 1 jam setengah maka terhasil lah pavlova dari chef farihan :)

taraaaa !

next week kalau kak ani balik mak suruh buat lagi,mak cakap kesian kak ani..haritu buat kak ani takde jugak,takpe ye nnti kak cik wat laen untuk kak ani huhu..
kali ni mak cakap ok,tak manis mcm haritu dah...
okey selamat menjamu mata,eh...hehe :)
okey,bubye..
sekian wassalam :)



Thursday, 25 April 2013

Ceritera Rabu

Assalamualaikum...

hai dan selamat malam semua...nak cerita kejadian smalam..kejadian apakah yg berlaku semalam ? kejadian dia pergi jenjalan penang lpastu maen roller skate smpai sakit badan balik umah ngadu emak,mak cakap pergi lah maen lagi..oh mak perli ghupanya T_T

dan semalm dapat kawan baru..nama dia kinah,dia kawan kepada dayah..eh knp mcm skema ja ayat kan haha..aku mcm biasa lah dgn org tak kenal mmg akan malu2 dulu,lpastu lama2 bila dah jalan sekali,makan sama dan maen roller skate smua maka hilang lah pemalu aku tu hehe..see kejap je malunya :)

kami pergi berempat je,aku,dayah,besah and kinah...memandangkan diorg setempat dan di tempat diorg adanya rapid penang,makanya diorg naik rapid je..so aku naik dari pb ketemu lah di Butterworth..aku smpai dulu sbb express kan haha..so tggu depa adalah stengah jam p naik feri pulak and naik rapid ke Queensbay..maka bermulah ceritanya..layan gambar je lah ye..mood malas menaip huhu..


ni muka2 excited nak naik feri..

dimana ada kamera di situ ada dayah..eh haha :)

atas bas nak h QB..dan atas bas suara kami paling meriah tau..dengan gelak bagai naseb takde drama air mata je tau huhu...sesampainya di QB terus terjah KFC..lapar ok lapar !

dan inilah yg dipesan oleh aku..alaaa yg Korean punya tu...bg aku sedap lah jugak,kuah dia tu mcm madu pun ada,so dia manis2 pedas...taukan acam ne ?

wajib bergambar sebelum makan huhu :D

jalan2 nak cari toilet jumpa dgn gajah ni,mana bleh lpaskan pluang,mari bergambar..

mereka berebut nak tarik belalai gajah tu huhu..

ni habsah..besah jgn tarik gading dia nnti dia marah..huhu...

sama tak ? mestilah tak itu gajah aku manusia haha..
sapa lagi comel ? ^_^


perempuan dan cermin tak dapat dipisahkan okey..
kat mana ada cermin kat situ ada kami..wah dah mcm peribahasa je kan haha..
 lpastu kami jalan2 terjumpanya satu dinding yg dihiasi dgn wallpaper yg mnarik..sangt cantik..kat fb smua tnya kat mana ni..


serious cantik,mcam nak pergi lagi..tujuan ? nak tgkap gambar haha..


kami dating dua,jgn kacau okey...

tukar partner pulak,dating with dayah :)

   besah nak meninggalkan kampung halaman untuk mencari sesuap nasi dgn mnaiki gerek...

sapa nak ikut kakak naik beskat ni...jom kakak bawak g plauground kita maen gelungsor.. *kakak yg nak maen sbenarnya*

akhirnya ada gak gambar 4 org...da tourist from indon tolong snapkan..trima kasih ya buk *baca nada indon okey*

pintu rumah saya,cantek tak ?

bunga tu tahap tu je aku mampu pegang,al maklum lah pokok tggi sangat,orangya pulak pendek T_T

ulat buku...see lama nak tggu org dalam bukak pintu so baca buku dulu...

cantiknya...nak pegi lagi...please dayah please...;(

okey kami dating dua lagi :D

dayah buat air special untuk aku..sedap gila air dia..sedap sangat..
sedap tak terkata..
jadi makcik2 dan pakcik2 yg nak jadikan dayah as menantu boleh lah call 1234567890 :D

see terrorkan kami maen..siap bleh lpas tangan bagai..

okey muka SEGHONOK ok..
sbb dapat mmbawa dan menimbangkan badan smpai ke tengah...
Tahniah untuk anda..

see dayah sedih dia jatuh..
tp kami tak lemah,kami tak patah semangat..
setelah jatuh kami bangun kembali...

ni memula takut lagi,pegang je tiang tu hihi...

terasa tinggi haha...bila lagi kan nak rasa tinggi..

hudohnya perangai awk farihan !
see tadi kemain gelak kan org jatuh..
sekarang rasakan hahaha*gelak jahat kat diri sendiri*
tipulah sapa yg main ni tak pernah jatuh melainkan org tu terror..

okey sampai situ saja...badan sampai sekarang terasa sengal2...T_T
tapi seronok dapat maen roller skate ni,laen kali bleh lah g lagi,walaupun sakit2 sbb jatuh tp kteorg have fun sngat2 :)

bubye dan wassalam :)



Stress !

Assalamualaikum..

maggi goreng perisa kari..

hai dan hai...tetiba selitkan gambar maggi kan ? bila aku stress aku suka masak,bila dah masak mesti nak makan,bila dah makan mesti gemuk,bila dah gemuk mesti comel !! eh salah maap kawan2  :)
tujuan dia just nak bgtau kalau aku stress mesti nak makan,makan dan makan lagi !
so inilah hasil daripada stress untuk hari ni.
sekian saja dari penulis cilik ini.
bubye and wassalam :)

Monday, 22 April 2013

Hati Ini #

Assalamualaikum...




hai semua...kat tempat korang ujan tak ? sini petang je mesti ujan...takpe,ujan rahmat tu hehe :)
smlm cita pasal rezeki,hari ni nak cerita pasal hati pulak...


:)

okey...serious tertarik dengan ayat kat atas tu..kalau kita nak orang jaga hati kita,kita pun kena lah jaga hati orang jugak kan,jangan kita je jaga hati dia tapi dia ? sendiri faham lah eh..Mau sentap kan kalau mcm tu..tapi biasa lah itu semua lumrah kehidupan..mmg sering berlaku dalam kehidupan kita semua ni..

kadang-kadang serious penat nak jaga hati orang yang tak reti nak menghargai atau jaga hati kita balik kan ?
sob sob sobs :'(.
tapi kita jugak tak mampu nak memuaskan hati dan kehendak semua orang,kita jugak manusia biasa yang tak lari dari kesalahan...
asyik-asyik kita je beralah kan..takpelah kalau itu yang terbaik kita beralah lah..anggap lah yg itu semua ujian ALLAH kat kita :)

so marilah kita ramai-ramai jaga hati orang,dan insyaALLAH org tu jugak akan jaga hati kita..
tapi kita kena jugak ingat bila dah masuk bab hati dan perasaan ni susah nak duga..susah nak jangka dan tak boleh maen paksa2 :)

sekian,wassalam :)

p/s : duhai hati banyak kan bersabar...setiap yg jadi ada hikmahnya :)


Sunday, 21 April 2013

ReZeKi

Assalamualaikum...

selamat berhujung minggu kawan-kawan hehe...okey harini kat hati tetiba terdetik nak cakap pasal rezeki..pada setengah org rezeki tu hanya duit atau wang semata-mata2...tapi tidak bg aku,for me rezeki tu merangkumi segala-galanya mcm pekerjaan,jodoh,sambung belajar,naik haji,menang pertandingan, dan lain2 lagi.. :)

terdetiknya kat hati nak buat entry ni sbb ada kawan-kawan yg tnya "eh knp tak keja lg,malasnya hang ni'',''laaa awat hg tak pi cari keja'',''hg dok umah ja masak buat apa,pi cari pengalaman tuh'' dan bnyak lagi ayat yg seakan-akan dengannya..dan ada jugak yg tnya ''dok blajar masak tu,nak kawen ke''...aduh bukan blajar tp aku mmg suka masak ok..:D

berdasarkan2 jawapan di atas aku memilih untuk diam diri,tp geram jugak sbb org kata aku pemalas kan,tak sebenarnya..bg aku takde rezeki lg..bukan aku tak cari,aku ada ja isi form2 untuk jawatan kosong tp bukan rezeki aku...so aku redha..

walaupun aku hanya duduk umah,masak*kdg2 kalau disuruh saja* tp tetiap bulan mak akan bg upah..so pada aku upah itu dikira sbgai rezeki jugak...yelah duduk umah je pun dapat duit kan,alhamdulillah rezeki kan namanya ?

aku percaya setiap org ada rezeki masing2,mungkin rezeki aku tiada lagi dialam pekerjaan buat masa ni,tapi siapa tahu dimasa akan dtg rezeki tu ada kan...alahai,siapalah taknak keja kan..?insyaAllah mungkin ada rezeki smbung blajar ke,siapa tahu ? ALLAH lebih mengetahuinya :)

bagi org2 yg senasib mcm aku ni yg masih menanam anggur which is menganggur jangan mengeluh,percayalah suatu hari nnti ada pekerjaan yg menanti tu...lambat atau cepat je..yg penting jgn putus asa..teruskan usaha dan berdoa,insyaAllah...:)

Kat sini nak share sikit doa dhuha...aku pasti ramai tau kan..tapi aku bukan tulis semua dari doa tu,sedikit dari doa tu :

Ya,Allah jika rezeki masih dilangit,turunkan lah.
jika di Bumi,keluarkan lah,
Jika suka permudahkan lah,
jika haram sucikan lah,
jika jauh dekatkan lah.

haaa serious aku tertarik dan paling suka part me,meh lah kita amalkan doa dhuha ni ramai2 :)

okey..itu saja yg nak dikongsikan...so lepasni sesiapa yg tanya kenapa aku tak kerja tu,sbb takde rezeki lagi ye..
sekian..wassalam :)

p/s: aku tak memilih kerja ye kawan-kawan :)

Friday, 19 April 2013

Salam Hari Jumaat

Assalamualaikum...

kejap je masa berlalu dah hari jumaatkan...dah pertengahan April..rasa mcm baru je masuk tahun baru huhu..walaupun dah tau masa tu cepat je berlalu,masa itu emas,cik blogger ni tetap tak insaf2 lagi...tak ubah lagi perangai malas tu..mggu lepas rajin benor updatenya...minggu ni alahai..malas sesangat tau.
nak tau kenapa malas?sbb cik blogger addicted bermain game di fb..

jeng jeng jeng..
game ni lah yg sibuk duk main sangat tuu..
CANDY CRUSH SAGA
memula ckp kat diri sendiri best ke,sekali kawan request soh hantar kat die,main lah...sekali main hamik kau trus addicted haha..mesti ramai yg maen game ni kan,tp kalau sape yg tak pernah maen,korang try lah ye..
okey lah...dah mcm tak tau nak cita ape dah..
untuk kaum Adam selamat menunaikan solat jumaat :)
sekian,wassalam :)






Wednesday, 17 April 2013

Wordless Wednesday !

Assalamualaikum..

saat kegilaan kami (:

sekian
wassalam :)

Friday, 12 April 2013

Pra/Pre - KONVO

Assalamualaikum...

Errr harini terasa malas nak update tapi kalau tertangguh macam dah tak seghonok dah nak update gambar pra sekolah ni eh salah gambar PRA KONVO ni....hehe..gambar masa konvonya tak bnyak tapi pra konvo ni hamik kau ada lah dalam 200++ kot..kan zila ?

Lokasi shooting kami di sekitar ipoh je..TAMAN DR / TAMAN JEPUN,GUNUNG LANG, dan TAMAN BOTANI...dan sepanjang tiga tahun stay ipoh itulah first time aku pergi ke semua taman-taman di atas tu..kesian kan ?haha...

Okey...takmau bnyak cakap dah sbbnya gambar lagi bnyak huhu...let's start the journey :D

time raptai...

again...candid ke hape ni..iffah je senyum hehe :)

canti kan..


jambatan tamparuli..eh ?? haha


sapa lagi tinggi...wink wink ^_^
p/s : sapa betol dapat hadiah hehehe...


tabik hormat...

bergaya membawa handbag ala2 tangan baru lepas accident haha..

smile...

zila cakap sabar kteorg tak ready lagi haha

again...

apo kono eh zila ? haha

suka hati...

eh zila kita smalah..''cekak pinggang''

cantek semuanya...

love this pic...


kawan saya smua cantek2 hihi..

lompat si katak lompat..eh salah..lompat semua lompat...lompat lah tinggi2 hehe...

yeay kami dah grad !!!



now kat gunung lang pulak...

mengapa jannah...sabar sabar sabar...huhu..

excited bagi ikan ikan makang...

yeay nak naik boat...

yeay dah sampai...

awek cun...

awek cun lagi..

kamilah bakal-bakal akauntan...insyaAllah...nina and kekyu je takde masa ni..


tinggikan saya huhuhu...


ala-ala suasana di desa gitu...




sahabat selamanya...insyaAllah..

asal mcm payung lagi besau dari awop zila haha..
okey ni dah kat taman botani..

selamat hari raya dari kami haha...

ikut ape eh...ketinggian ke warna haha..












lompat lagi yeay !


err kenapa lah tak baling topi cik akak oi huhu...

dah macam model semuanya..

iffah and jannah..

wehuuuu....:D


cantek2 semuanya hehe..

okey..penat meng'upload' mesti penat jugak lah korang menengok nnti eh huhu..ni masukkan sikit je..blom smua lagi haha...
lastly sayang korang semua,mintak maap kalau sepanjang kita jumpa haritu ada membuatkan korang terguris hati dan perasaan..maap lagi sekali ye..
sekian..wassalam..

p/s : tgoklah gambar2 tanpa jemu huhu...