Sunday, 17 March 2013

babysitter !

Assalamualaikum...

 selamat petang dan salam maghrib...eh eh maghrib2 awok update blog ye cik farihan..
dua tiga harini busy skit jadi babysitter..jaga anak abg aku..disebabkan kak ani tak brapa shat tu yg jaga aryan...mggu yg aku jaga ni aryan duduk sini tp nnti kalau diorg tak sama shift aku yg akan ke rumah diorg..takpe sukeee...janji dapat maen ngn bebudak ni..

kalau nnti ikut g umah kiranya jaga amani sekali...yg aku risaunya takut pagi2 kang amani tak g tadika kang,disebabkan kak cik baby bgun lmbt haha...kunci lah alarm ke ape ke nnti aku reject then tido blik...wakaka :D,tu anak buah,anak sendiri sok acam ne lah kan haha...

seronok jaga budak2 kecik ni..terhibur dgn telatah diorg..amani dah bsar dah snang skit,mandi smua sndiri..aryan yg nak kena jaga..suka memanjat dan ''mengemas'' umah huhu...

aryan tido tipu2

tgok tu...dia sndiri yg masuk dalam baldi ni tau..aku ngah maen fon skali tgok dah ada dalam baldi haha...

ni kat umah tok aku...ngah tunjuk bunga...

tgah bjalan nak mndapatkan fon huhu..



amani comel :D

tamat sudah jd babysitter untuk mggu ni...abg ckp 26 ni die dtg amik aku g umah dia..
aku cakap kat mak, aku ni babysitter sparuh masa..wkaka...:D
bubye,wassalam :)

Wednesday, 13 March 2013

aku yg kuat makan !

Assalamualaikum..

kali ni nak update pasal makanan je..aku kan kuat makan so ada je makanan yg hendak dikunyah2 smua..
tujuan asal nak kasi berat naik balik sekali maintain je..yeay suka suka ! :D

pagi-pagi akan mkn roti butterscoach cicah air yogurt sejuk2 ni sodap...tapi kdg2 kalau takde roti ni just mnum air yogurt ni ja..mampu mengenyangkan dan buat aku akn mkn dgn kuantiti sdikit...dalam bnyak2 air yogurt yg jenama nestle bliss ni jugak yg menjadi pujaan hati..yg lain bila aku rasa tak sesedap nestle ni :)
marigold bleh tahan jugak tp kalau dutchlady aku yg beli aku yg tak minum huhu..

murtabak meggi...ni kalau kerajinan dtg buat lah...tp letak daging cincang bnyak2 baru sedap..sepaket meggi tu dapatlah 4 keping murtabak,bgantung pada size yg dibuat hehe :)

ni buat dalam dua mggu sudah...waktu ni zura dtg,aku pun jamulah dia dgn fettucini carbonara,bersama nugget dan juga air guava..spagetti camni slalu jugak lah buat tapinya mengikut kerajinan hihi..

ni nasi kukus ayam berempah beli kat depan taman...waahhh mmg superb lah,sedap sesangat tau...kalau lapar2 takde lauk untuk makan baru g beli nasi ni...*lapar lah pulak*

ni ayam goreng spicy...kalau lapar dok sensorg kata umah goreng lah ayam ni,nugget apa yg ada dalam peti tu..nyum nyum..makan dgn mayonis,sos chili and sos blackpaper..nampak je badan mcm kecik tapi sekali makan tak kan bhenti punya..24 jam nak mgunyah..kdg2 sbelum tido mkn kokokrunch lah,meggi lah..
kang dengar suara mak ckp"mcm mana nak diet kalau lapar je nak mkn"huhuhu...tergoda dgn smua makanan yg ada mak haha :D

dan ini air guava...sedap sngt :) ni kalau tgah2 panas ni,tgah haus buat sebotol laju je abis,kdg2 buat ribena..tp skrg dah jtuh cinta dgn guava...smbil mnum aku pkir asal air guava warna pink eh ? bkan ke buahnya warna putih haha..

haaa tu jaa...badan kecik makan bnyak..wakaka :D

bubye korang wasalam :)







resepi kek coklat kukus :)

Assalamualaikum..


rajin pulak kan update tgah2 malam2 mcm ni..entry ni special untuk dayah sbbnya dia nak resepi kek coklat ni..meh cikgu ajar kamu ye dayah huhu..


saja selitkan gmbr dayah...:)

resepi dia sangat mudah..meh kita tgok bahan2 dia ye..

  • 1 cawan planta
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh bicabornate soda *aku letak sikit je,ujung2 camca camtu je*
  • 3 biji telur
cara-cara pembuatan ::

  • mula2 panaskan periuk,kalau nak guna kuali makesure kuali tu 'dalam' ye..lepastu masuk kan planta dan gula..kacau sampai gula larut tau..*jgn kasi hangit or berketul2 tau*
  • bila gula dan planta dah sebati masukkan serbuk koko..kacau smpai sebati jugak.
  • lepastu masukkan susu cair.kacau2 sikit tutup api.
  • masuk susu pekat kacau2 lg.
  • lepastu pukul telur dgn esen vanila smpai kembang smpai naik buih2 mcm tu masukkan ke dalam adunan td.
  • lepastu ayak tepung,baking powder dgn bicarnonate soda tu..
  • masuk kan dalam adunan sikit demi sikit. Kcau jgn smpai berketul2.
  • lepastu masukkan adunan dalam loyang yg dah sapu planta.
  • kukus selama 1 jam :)
untuk topping pulak senang je..guna kaedah mcm kat atas jugak cumanya smpai susu pekat tu je.

  • mula2 panaskan periuk,kalau nak guna kuali makesure kuali tu 'dalam' ye..lepastu masuk kan planta dan gula..kacau sampai gula larut tau..*jgn kasi hangit or berketul2 tau*
  • bila gula dan planta dah sebati masukkan serbuk koko..kacau smpai sebati jugak.
  • lepastu masukkan susu cair.kacau2 sikit tutup api.
  • masuk susu pekat kacau2 lg.
taraaa ni lah hasilnya..cuma yg ni aku tukar kan jd cupcake..

yummy !!

senang dan mudah je buat dia..to dayah nnti balik cuti midsem ni kalau jadi buat ini kek sila2 lah antar ke rumah aku sikit ye haha..
 selamat mencuba dayah ! bubye :)

p/s : kat atas tu tngah malam kan..sbb wat entry ni smlm..harini edit2 skit baru post wakaka :D

Friday, 8 March 2013

Salam Jumaat =)

Assalamualaikum....


Sihat-sihatkah anda semua..dah 8 hari bulan Mac memunculkan diri,tapi baru sekarang berkesempatan nak update..sibuk jaga anak buah hehehe...5 hari je pun jadi babysitter yg selebihnya malas dan tak tahu nak update apa...


takde apa pun nak update cuma nak ucapkan salam jumaat,buat kaum adam selamat menunaikan solat jumaat lah ye..okey lah nnti ada masa,ada cita aku update lagi ye..bubye,wassalam  :)