Tuesday, 26 February 2013

Bukit Bendera !

Assalamualaikum...

Hai semua..kembali mengrajinkan diri untuk bercerita hehe..sabtu lepas aku dgn dayah,azura and habsah kuar g penang...g bukit bendera..alahai last pergi bukit bendera ni masa darjah 4 ke 5 mcm tu huhu..saja2 je nak jalan2 kan sbb lepas ni dayah ngn zura dah habis cuti,aku dah takde geng nak meronggeng lah...sob sob sob :(

seperti yg dirancang kami g naik bas je..mak awal2 lagi cakap tak boleh drive,ye lah penang tu sibuk,jalan sempit2 pulak...kalau tak tau jalan maunya sesat kan..dalam kul 10.30 zura sampai umah aku lpastu kteorg gerak g stesyen bus tgok2 ada bas,alhamdulillah...dayah dgn besah diorg nak rapid dari sg bakap..kami smpai stesyen bus butterworth dalam pukul 11.50 mcm tu...tggu dayah  and besah smpai dalam pukul 12.30 mcm tu baru g naik feri..huwaa lama kot tak naik feri ni..aku pulak jenis yg suka pening2 kalau naik feri ni..makanya dayah kasi gula2 masam katanya..sekali hahampeh betol..manis and wat aku pening lg adelah haha..so aku dok diam2 je..

naik feri dalam 10 minit dah smpai jeti penang..makanya g lah tggu bus rapid 204 yg akan membawa kami ke bukit bendera..bas nya ada tp lama jugak tggu dia nak jalan..ade lah dalam 45 minit tggu bas tu huhu..kat bawah ni smua hasil tangan zura sbb terlampau boring tggu bas lama sangat hehe :)

model botol air ribena :)

zura :D

hamboi senyum lebar aku haha :D

besah ngn zura :)

haaa amik besarnya gambar..smua hasil tgn zura huhu..

haha...tp aku tgok ade je yg kejar bas tu haha..

tgah kira duit..


nmpak tak muka aku..penat sngt tggu bas tau..

zura tgkap gmbaq dayah...dayah tangkap gmbaq zura...

zura..

nampak tak beg i yg besar tu haha...besar2 senang segala telekung,botol air,dompet,minyak wangi,deodorant,kamera smua sumbat satu beg je hihi...

lepastu dalam pukul 1.30 baru lah bas gerak...lama benar ye adalah dalam 1 jam..tu smua sbb kteorg naik bas rapid kan makanya kejap kejap je behenti turun dan amik penumpang hehe..pukul 2.30 kteorg smpai bukit bndera..smpai2 trus beli tiket..aku dgn bebe RM 8 ...dayah dgn zura RM 4 sbb diorg ada kad pelajar...

lepastu beratur naik train..waaa dolu2 aku naik train warna merah lambat pulak tu,sekarang train baru..laju je tau..kejap je dah smpai ke puncak hihi..smpai je atas kteorg g masjid kat atas tu dulu..solat dulu baru hati tenang maa mau jalan2 :)

mendaki anak tangga untuk ke masjid..mula2 smua cakap tak larat lah,penat lah,lepastu dayah cakap stiap langkah menuju ke masjid dapat pahala,waaaa terus insaf...huhu.

berehat jap kat meriam buloh...huhu.

org yg sama tukar dayah jd aku je hihi..

bukti kami datang ke masjid :)

lepas je solat kteorg makan oblong jap isi perut lepastu truskan jalan2...























haaa tu jelah...sila lah layan gambar yg bnyak ni..lepastu kami turun trus naik bas blik ke jeti dan naik feri..ingt nak g padang kota tp kami terlpas jalan dan kesuntukan masa makanya trus balik...
waaaa penat nya..rasanya entry paling panjang kot..
bubye korang..wassalam :)



Monday, 25 February 2013

Kampung Pelet...

Assalamualaikum...

Baru ada kesempatan nak update,semalam bukak je blog bila nak karang ayat malas benar huhu...ok ni nak cite pasal tempat makan ni..kat Puncak Mutiara Kampung Pelet..mula2 selalu dgar abg aku cite je pasal tempat ni,tp jumaat lepas kteorg 1 famili g makan kat tempat ni,alhamdulillah merasa jugak ye hihi...Nak g cari kedainya agak susah lah jugak,kalo nak g lagi mmg aku failed bab nak ingt jalan ni haha..

ni lah tempat dia..:)
Puncak Mutiara Cafe ni first time aku pergi dah jatuh cinta okey..tempat dia sangat2 lah besar,cantik okey..korang pilih je nak makan kat mana,sebelah kolam ikan air tawar,kolam renang,duduk bersila,duduk di kerusi,duduk dalam air cond haa pilih je..tp famili kteorg lebih prefer duduk bersila..santai gitu :) lg pulak ade budak2 kecik kan snang sikit diorg nak lari2 kan :p

ni tempat makan sebelah kolam ikan air tawar :)

haa kteorg makan kat atas tu lah :)

Okey...tu bab tempat..skrg bab makanan pulak..makanan dia bg aku okey and sangat sesuai lah sgn harga dia..for some people maybe diorg akan cakap mahal tp tulah if korang pesan yg berkaitan kambing,rusa,arnab dan burung unta tentu2 lah mahal kan..tu yg uniknya puncak mutiara ni sbb dia ada makanan berasas kan kambing,rusa,arnab dan burung unta..tp kteorg tak order lah arnab smua tu,amik yg biasa2 je..

ni lamb chop adik aku pnya,birthday boy kan pilih lah yg die berkenan..kteorg makan nasi je..hehe..
tp lamb chop ni sesuai lah dgn harga die sbb 3 keping lamb rm 19.80...bg kami sekeluarga sangat lah berpatutan :)
kteorg pulak makan nasi dgn siakap 3 rasa,kambing massala( ala2 masak kurma gitu),kailan ikan masin,tomyam dan jugak chicken boxing hehe..haa abc pun mak ayah aku order jugak,besar abc dia..beli 1 mangkuk share lah ramai2..lastly sate...yg ni kteorg amik set ayam and daging je..kalau nak amik arnab smua tu smua org mcm taknak je haha..dan air kteorg amik air kalamansi..ya ampun masam sangat..kalamansi ni limau + asam boi hehe..

siakap 3 rasa :)

tom yam campur :)

kambing massala..

chicken boxing :)

ABC...besar tau abc dia..

sate :)

air kalamansi...masam and pekat sangat huhu...

tamat gambar makanan dan now gambar kteorg pulak..kteorg ke aku eh..mcm gmbr aku je yg lebih hehe..

mase ni dorg je tgok menu aku sibuk jalan2 tgok tempat ni hehe..

ni mase ni budak2 sibuk nak g kolam ikan hehe...si kecik siap nanges2 nak masuk dalam kolam...tak bleh lah adik oi...hehe..

amani sibuk bg ikan makan...kedekut tau..aku nak bg jugak dia soh pi beli laen..pastu die tnya aku,ikan2 ni tak lemas ke dalam air ni kekekeke...mmg gelak sakan aku..pastu aku nak ckp kat org dia tutup mulut aku,dia cakap saja ja tnya huhu...

blakang amani tu sampan..dalam sampan ni ade sgala jenis seafoood...korang boleh lah pilih sendiri and nak dimasak mcm mana..

ni bergambar kat kolam ikan...tido pulak si kecik ni...hehe..

haaa kan dah kata gambar aku je yg lebih kan..hehehe...jadi bg sesiapa yg tak pernah g aku cadangkan korang pergi lah try kat puncak mutiara cafe ni..mesti korg rasa nak g lagi punya hehe..
tu je nak share..bubye :)