Thursday, 31 January 2013

cupcakes !

Assalamualaikum...

coklat cupcakes :)

bila duduk umah sensorang,mula lah idea nak wat itu ini timbul....makanya semalam terhasil lah ini cupcakes..nak jual sebenarnya ni,so before buat jual saje testing buat dulu...sebelum ni slalu wat yg sebiji besar tu terus..smlm soh kakak bwak blik and bg anak murid dia rasa dulu...so bila smuanya dah lulus,esok malam pulak kakak and anak murid dia ada aktiviti jual-jual ni boleh lah jual cupcakes ni sekali..satu ni rm1.00 je...mak ckp bdak2 skolah,tak bleh mahal2..takpelah,aku pun cuma wat jual untuk suka2 je..kalo sok jualan nya okey,boleh lah try cupcakes perisa laen pulak kan..mudah-mudahan..AMIN :)

Monday, 28 January 2013

sepetang di tepi sungai :)

Assalamualaikum...

semalam aku,dayah and zura ketemu lagi...tujuan utama untuk g kenduri dayah and mad...

ni haa pengantinnya :)

to dayah and mad..selamat pengantin baru,selamat mengharungi alam rumah tangga,kami doakan hampa berdua bahagia hingga akhir ayat...dayah ni kawan aku masa form 6 and satu uitm ngn dayah and zura masa depa dip dulu..mad pulak kawan masa sekolah rendah,form 6 and poli..seronok kenduri diorg ni,umah diorg belakang2 je,jadinya buat lah khemah dari hujung umah dayah ke hujung umah mad,sekali je gitu...

lepas balik je kenduri,balik umah aku solat dulu...apa2 pon solat dulu baru hati tenang je nak g jenjalan kan :),lepas solat minum2 jap kat umah then g lepak2 tepi sungai smbil amik angin segar :),sembang2 kosong and  apa lagi bila dah jumpa je mesti lah nak bergambar...layan je gambar yg sederhana bnyak hehe..

kami bertiga :)

zura and dayah :)

kami tga org lagi :)

me :)

dayah and me :)

zura :)

zura and me :)

aku and dayah,dah knp pelok pokok tak nak lepas haha :D

zura jauh di belakang :)



tengah sibuk sembang zura snap picture ni huhu :)




kengkonon perasan diri ni kecik tu yg  nyorok belakang dayah hihi :)


masa ni berlaku kejadian tak diingini..tiba2 dayah menjerit sakit sakit ! lepastu tengok kat tudung dayah ya Allah bnyak gila kerengga,aku pulak jenis mmg fobia tengok semut,kerengga yg bnyak2 dalam satu kumpulan tu terus aku lari menyelamatkan diri,azura pulak first dia buat baling beg dayah,sbb beg dia kata beg dayah bnyak kerengga padahal beg dayah just sama colour ngn kerengga2 tu ja haha..aku soh dayah lompat2 bg kerengga tu lari,zura tolong amik kerengga tu satu satu dr tdung dayah,aku tak...sbb takut huhu :)
tu jelah kisah kami semalam,sabtu ni insyaAllah kami jumpa lagi kat tepi sungai tapi kali ni ramai2 :)

p/s: banyak kan gambar ? huhu..yg menghairan kan berat aku turun tp badan nmpak kembang je apasalh eh ? huhu..


Back to School

Assalamualaikum....

Hari selasa lepas aku,dayah and azura saja-saja je pergi sekolah...nak ingat memori la kunonnya hehe tp tujuan kami adalah untuk bertemu cikgu-cikgu yg kami semua sayang :) walaupun dah 5 tahun kami tinggal kan sekolah tu tp segala memori tetap kuat di ingatan kami semua...excited depa ni balik2 dari uitm trus mesej ajak g skolah..memula pergi umah azura dulu amik dia,sampai2 je azura kata dayah takde transport nak g skolah,aku dah sedih dah...yelaaa nak g sama2,azura ajak g amik dayah sekali tp aku ckp tak berani sbb jalan situ sibuk...

makanya demi hidayah yg kami sayang,aku kuatkan hati ni pergi jugak amik dayah,smbil drive tu dalam hati tak habis2 sebut ''bismillahhi tawakaltu alallah'' dgn ''ya Allah permudahkan urusan aku''...alhamdulillah selamat smpai umah dayah,tapinya aku ngn zura wat suprise kat dia,terkejut dia bila kami ckp kami kat depan umah..sbb masa smpai umah dia baru aku check fon dia ckp takpelah,tak payah susah2..dia takde rezeki nak ikut,tp alhamdulillah memang rezeki untuk kami bertiga nak jumpa :)

lepas dayah siap2 terus je g sekolah...smpai je sekolah tempat pertama kami g ialah kat koperasi,time tu ada cikgu aniza..ya Allah masa kat koperasi tu bising dengan suara kami je,cikgu tak henti2 wat kami gelak,cikgu   ckp batch kami paling gila2 ngn nakal..batch sekarang ni tak sangat gila2 nya huhu..lepas tu cikgu ajak naik bilik guru..masa ni jumpa semua cikgu2..setiap kali g meja cikgu ni cikgu ni mesti ada ja kami akan ketawa..happening sangat2 :), kat bilik guru pun bising dgn suara kami lagi hehehe...rasa terharu sangat bila cikgu2 masih ingt nama dan sifat2 kami ni hihi :),nnti kalau nak g lg cikgu suhaila soh buat pavlova untuk cikgu..nnti saya buat ye cikgu..moh layan gambar kami bertiga..

zura and me :)

dayah and me :)

zura with dayah :)

ni masa balik lepak umah zura dulu :)

kami...suka sangat gambar ni,thank you adik form 1 tu tolong tangkapkan :)

gambar ngn cikgu2 semua takdak,smuanya malu nak bergambar...kali kedua kami g cikgu kena get ready tau...balik dari sekolah kami g makan bakso,lepastu lepak umah zura..kepada kawan-kawan yg laen kami bertiga minta maaf sangat-sangat sbb tak ajak hampa,kami ingtkn hampa tak nak g...takpa nnti kami nak g lagi kami ajak hampa semua tau..maafkan kami tau :)




Wednesday, 23 January 2013

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum...




Selamat menyambut maulidur rasul kepada semua umat islam..sempena hari keputeraan Nabi Muhammad marilah kita berselawat ke atas nabi kita,Nabi Muhammad...

p/s: teringat zaman-zaman sekolah dulu mesti sambut maulidur rasul,semuanya bergabung suara selawat ke atas rasul dengan penuh semangat :)

Monday, 21 January 2013

sudah sampai..

assalamualaikum...

kembali mengrajinkan diri untuk update hehe...ingt tak entry yg lepas2 aku ade cite pasal yg aku tak amik slip muet time kat poli tu and terpaksa lah pos bagai smua...alhamdulillah td dah sampai dah,lega sangat2 takut kalo tak smpai aku memang dah berkira2 nak pergi lembaga peperiksaan sendiri huhu..td masa posmen dtg dah lah aku kuar g kdai depan taman jap,then dari jauh dgar bunyi hon yg kuat dan bertalu-talu...malu saye tau pak cik huhu...haaa sudah aku ckp dlm hati mesti umah aku ni sbb kat umah jenjiran aku suma ada org,so pecut moto laju2 smpai dpan umah haaa kan betul tgok posmen..bila tgok pulak smpul surat yg bertulisan aku sndiri senyum2 je sbb dah tau isi dalam nya iaitu slip muet..walopon band muetnya tak bang bang boom tp sebab nak kena pos segala maklumat,muet smua kat smua u yg aku mohon,tu yg nak kena ada jugak slip tu..lega sangat2..so nnti dah boleh mula fotostat segala slip spm,slip muet,ic,sijil lahir,transkrip diploma*tp tak dpt lg* kakak ckp boleh guna yg print biase je tak payah transkrip pun takpe ye eh ? dan dah boleh mula pos kan ke universiti universiti yg aku mohon..semoga Allah mempermudahkan segalanya..AMIN :)

Sunday, 20 January 2013

Al-Fatihah.

Assalamualaikum..

Mohon maaf lama tak update sebab kesihatan yg tak menentu terus malas,rasa nak tido je..
Pagi td kami ex students dan juga yg masih bergelar pelajar serta cikgu2 di SMK SERI NIBONG dikejutkan dengan berita kematian isteri cikgu nazuardi.Last week kami dikejutkan ummi *arwah isteri cikgu* berada dalam keadaan kritikal  tp pg td dikejutkan pula dgn berita ummi  dah takde.Masing-masing tergamam,terkejut,was-was nak percaya atau tidak tp Allah lebih menyangi ummi.Walaupun ummi tidak mengajar kami smua tp disebabkan cikgu nazuadi jd warden dan kami warga2 hostel rapat jugak dgn ummi.Bermulanya masa form 4 exco2 asrama suma di bawa ke cameron di situlah aku and kawan2 mula rapat dengan arwah ummi.Lepas tu waktu form 5 g kelantan dgn terengganu time tu ingt lagi zura call bilik cikgu memalam buta tu tp ummi yg angkat then zura ckp kami mmg nak ckp dgn umi nak ucp selamat malam..ummi ketawa je,ummi sabar layan karenah kami smua yg nakal dan tak matang lg time tu..kadang2 time lepak2 kat kat foyer bawah tu nampak ummi mesti kteorg lambai2...hurm bila di ingat balik smua tu rasa sebak sangat,rasa sedih sbb seseorg yg pernah rapat dgn kita dah takde...Arwah ummi merupakan seorg ustazah dan sgt disegani ramai,arwah sentiasa murah dengan senyuman,td kat fb dgn twitter masing2 cakap pasal arwah ummi,ya Allah lg rasa nak nanges...

Buat cikgu nazuardi dan anak2...husna,huda,hanan dan si kecik hussin yg baru berusia dua tahun lebih sabar dan tabahlah hadapi dugaan yg datang ni..Buat si kakak husna,husna kena kuat demi adik2 terutamanya untuk hanan dengan hussin yg masih tak tahu apa2..Allah lebih sayangkan ummi...kita yg masih hidup ini jugak akan ke sana cuma tak tahu bila je..banyak2 kan lah berdoa untuk arwah ummi,semoga arwah ummi ditempatkan dalam golongan org yg beriman.

Kami para pelajar cikgu sentiasa mendoakan untuk arwah ummi dan juga cikgu sekeluarga...Salam takziah dari kami semua pelajar-pelajar smk seri nibong.

-Al Fatihah-

Tuesday, 8 January 2013

Hari yg penat...

Assalamualaikum...

Harini hari yg sangat-sangat memenatkan. Penat ke hulur ke hilir,penat memerah otak. Aku mengharapkan kepenatan aku ni berbaloi suatu hari nnti...ehh..hehe..Padahal harini aku tak masak pun sbb ayah aku kate dah nak ke sana ke sini tak payah lah..so seawal jam 7 pg dah bgun antar mama g sekolah...balik umah tak tido dah sbb kalo tido confirm2 terlajak..huhu...dah lama tau tak mandi pepagi buta mcm tu,sejuk...dalam pukul 9.15 pulak aku start kuar umah..g BSN...tak lah ramai org mcm petang smalam..turn aku no 12 kira cepat jugaklah..lepas g bsn g tm point pulak bayar bil..jakun jap masa nak bayar tu,dulu bayar kat kaunter je skrg ni kita yg wat sendiri kat machine tu..hehe..masuk2 je tm tu terus salam2 kak aini,kak nadia,kak mila ngn mak cik..masa nak balik tu kak aini wat muka sdih cakap awal lg nak balik tp aku bnyak keja lg..huhu.

lepas g tm tu aku g kadai photostat beli sampul surat,print borg permohonan slip muet tu..tulah dulu kat poli lupa nak amik ni haa tak pasal2 nak kena pos borg bagai..lepas dah setel kat kedai tu g pejabat pos pulak...Ya Allah org punya ramai aku yg nak beli setem dgn wang pos ni ja beratur satu jam..huhu..lepas tu balik umah,sampai umah tepat puku 12...huhu,sampai2 je masak nasi,goreng ikan and start lah aku isi upu...tetengah isi tu dia minta angka giliran spm..haaa sudah serious aku lupa fail aku tu aku letak mana..mmg tak buleh nak proceed yg laen sbb angka giliran tu penting..aku pon cari lah,habis bilik aku bersepah tp tetap tak jumpa..cari punya cari smpai pukul 2.30 kuar balik amik mama,smpai umah dalam pukul 3 mcm tu smbung cari lagi...aku pun dah tension terus tido...pukul 6 mama kejut je terus aku tnya mama, beg politeknik tu mana eh? adik rasa dalam tu lah fail adik..then kakak aku ckp dalam stor..haa sudah sesi menggeledah stor lah pulak....alhamdulillah nasib jumpa kalo tak meraung aku haha...kena nanges dulu baru jumpa kot..kekeke..

ni lah fail yg dicari2..segala sijil behenti skolah smua dalam ni :)

jumpa2 je terus continue isi balik...masa nak isi tu penat memerah otak nak fikir nak apply u mana..dah lah td penat memerah otak fikir kan fail tu nasib dapat ilham dalam mimpi huhu..mama kata buat pilihan yg tepat and aku tnya balik kalo adik pilih jauh2 takpe ke, then mama ckp takpe...so pilihan dah dibuat hanya mampu berdoa dan berserah je. InsyaAllah kalo ada rezeki ada lah kan :)
Habis je isi form tu sesi mengemas balik bilik dan stor yg bersepah tu...tepat jam 9.30 malam baru tugas aku selesai..sekarang penat menaip pulak hehe :p

aku rasa entry ni yg paling panjang lebar khas buat korang smua haha :D
bubye korang :)

Monday, 7 January 2013

mAin mAsak-MasAk

Assalamualaikum...

Orang kata hari isnin ni MONDAY BLUES...dan aku turut terasa mondays blues tersebut...even aku tak belajar dah, tak keja lagi tp aku rasa monday blues ni sbb aku kan tukang masak yg terkemuka kat umah ni,so tugak aku memasak aje lah kan..hari ini setelah tiga hari aku cuti dari main masak2 ni aku kembali bermain dengan periuk,senduk dan kuali kekekeke..Sebenarnya malas sangat nak masak tau,lg pulak mak aku tak pesan ape2..just ckp goreng ikan je sbb lauk smlam ade lg..tp walaupun malas mood nak masak tu tetap ada..so aku pun mula lah bermain pada jam 12 noon and finish at 1pm.. Haaa satu jam je aku masak. Mmg lah simple je aku just masak telur masak kurma and ikan bilis masak asam..Tapi dalam satu jam tu sambil aku rebus telur aku boleh pulak kuar g beli perencah kurma and santan kotak..kalo mak tau habis aku..korg jgn ikut tau perangai aku tu.aku je boleh..kekeke..sambil kayuh basikal lelaju smbil pikir telur atas api hahaha...so inilah hasil masakan aku..

first time aku masak jenis bekurma ni,alhamdulillah menjadi :)

ikan bilis masak asam,yg ni menjadi kegemaran ramai even ada lauk yg sesedap..hehe :)

so,inilah total lauk untuk harini yg dicampur lauk smlm..gulai ikan masin dan ikan masak pindang...

so malas2 nak masak pun akhirnya masak jugak kan..sebenarnya ade je daging,udang and ayam dalam fridge,tp memandangkan aku malas dan nak simple2 je maka terhasil lah lauk2 td..hehehe...
bubye korang,assalamualaikum :)

Saturday, 5 January 2013

Cousins

Assalamualaikum...

maafkan diri ini sebab lama tak update blog sbb ade penyakit yg dtg menyerang.Nak tau penyakit ape ? Penyakit MALAS..Mihmihmih :D
Hari2 just online twitter ngn fb je sbb adenya cousin2 yg semuanya gila2 mcm aku..haha.
Seghonok je layan perangai masing2...sorg mcm tu sorg mcm ni..semalam lagi laa...dekat fb aku sibuk dengan cousins sebelah mama dkat twitter pulak dgn cousins sebelah ayah..Haha..kelakar kot...kat twitter sampai aku dgn ikah kena marah sbb diorg kata kami dua org buat bising. Twitter tu buleh bersuara eh sbb kata kami bising haha..dekat fb pulak nana merajuk dgn aku and syuhada..Macam2 betol perangai korang tpkan korang baby sayang korang semua,baby happy bila lepak2 ngn korang smua..Have fun lah dengan korang..Walaupun kdg2 setahun sekali je jumpa *merujuk kepada mirul,syuhada and nana* tp kalo dah jumpa tu dah takdeknya nak malu2 bagai...smua tunjuk kegilaan masing2 haha...tp lepas ni dah tak boleh nak manja2 ngn syu..die nak g further study kat australia..huhu..*nanges*..meh layan gambar cousins aku yg cute lg comel smuanya..
Agaknya bila kita nak hang out mcm ni lagi eh ?

see ? Happy kan diorg nyanyi2 bagai..mmg have fun kalo dgn diorg ni..

me with syuhada..i'm going to miss you :(

me with nana..

see....semua cousin aku kiut miut kan ? *sila jangan kembang ye korang* haha..dan kami semua mempunyai persamaan.Persamaan kami ialah kami suka bergambar...haha...that's all abou my cousins.Rindu nak lepak2 dgn diorg...huhu..bubye korang. Kalo rajin update lagi ye. Assalamualaikum..

p/s : baby tu nama panggilan aku. Only family je panggil cam tu.


Tuesday, 1 January 2013

entry last year...

assalamualaikum...

haha tajuk tak boleh blah kan...entry last year..padahal baru sehari je kita meninggalkan tahun 2012...okey entry ni campur2 ye ade g seremban cousin kawen, ade g genting and ade g bukit merah yg mana smuanya berlaku dalam bulan 12.....yg entry mee jawa nnti aku wat entry laen yg tak tahu bila..kekekke...rasanya taknak bnyak ckp kot just layan gambar je lah eh..
ni lah cousin aku tu...dah selamat bergelar isteri org dah :)

me and syuhada..ish sape amik ni mcm buruk je muka aku kan huhu..

dengan sekali lafaz asri sah milik nana :)
dua gegadis comel dgn jejaka hensem. knp rasa mcm aku pucat je time ni huhu

me as pengapit bidan terjun haha :)

ni kat genting...kat genting ni yg wat aku pening...maen naek turun lif satu hal, naik turun bukit pun satu hal jugak...pening den ni haaa haha..

kami :)

seghonok bebudak ni dpt maen2 :)

kami di LONDON...eh ?? haha

rasa mcm pucat jugak muka ni, maybe ngntok ngn sejuk kot..hehe

next cita bukit merah...happening sangat...kami warga kerian ada diskaun so sari rm 32 tggal rm15 je...murahkan. Kat sini naek ape tah boomerang best sangat2 mcm nak tercabut jantung taw haha..smua tak caya aku mau naik bnda alah tu huhu _.-
me and syuhada..dua2 excited :D

demam2 pun sghonok dia maen air...

kami berbaris ikut ketinggian hehe :)

amani...ramaikan org...nak sewa pelampong pun abis..huhu

lastly me and aryan :)

tuje...haaa silalah layan gmbar2 tu..bnyak gila..hehe gmbar masa mandi2 ade dalam fon cousin aku, tak sempat pulak nak bluetooth..hehe..