Sunday, 1 September 2013

Sagu Gula Melaka

korang pernah makan sagu gula melaka tak ? Wah tu peberet Dik An , nak nak pulah tengah2 panas dapat makan perh ! sejuk ja mengalir kot anak tekak ni tau..


mula2 taruk sagu , lepastu agar-agar , then kacang.


masuk pulak gula melaka , Dik An suka taruk banyak2 sodap hihi..


lepastu masuk kan santan dan ais kiub yang kecik-kecik tu. sodap dan sejuk terasa di tokak ni haa.

Cara nak buat dia pun sonang ja haa , first masak sagu tu sampai kembang , kemudian masak aga-agar dan bahagi kan lah dalam 3 warna , ikut suka korang nak warna apa *dalam gambar Dik An just taruk agar-agar merah je* , kemudian proses masak gula melaka , cairkan gula tu masukkan daun pandan sikit kasi wangi , kemudian masak santan pulak , letak sikit garam dan jugak daun pandan. Dah siap untuk di makan :)

Nota : Tak nak guna santan nak guna susu cair pun boleh :)

sekian,wassalam...

terima kasih daun keladi,
datang dan baca lah blog ni lagi kalau sudi :)

p/s : sudikan lah derma Rm 2 kupang untuk Dik An. Klik SINI :)

No comments:

Post a Comment

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.