Tuesday, 9 July 2013

Hari yang SUNAT dan TIDAK ELOK potong kuku


selamat tengah hari semua , yang tengah keje tu sekarang time lunch kan ? korang dah lunch ? Dik An belom lagi , tunggu ayah balik sekolah baru lah lunch sama2. Tengah hari ni Dik An nak share dengan korang pasal hari-hari yang SUNAT dan TIDAK ELOK potong kuku. Dulu Dik An takde amik tahu sangat and guess what ? Dik An maen suka hati je bila Dik An nak potong huhu..

Hari yang Boleh dan disunat kan memotong kuku pada hari tersebut :

  • Hari Isnin  ::  Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sihat .
  • Hari Khamis ::  Nescaya keluar darinya penyakit dan masuk kepadanya penawar .
  • Hari Jumaat ::  Nescaya keluar daripadanya dan masuk kepadanya rahmat.
Hari yang tidak elok potong kuku atau pun dipanggil makhruh :

  • Hari Ahad :  Nescaya keluar darinya kekayaan dan masuk kepada nya kemiskinan .
  • Hari Sabtu : Nescaya keluar darinya ubat dan masuk kepadanya penyakit .
  • Hari Selasa : Nescaya keluar darinya sihat dan masuk kepadanya penyalit .
  • Hari Rabu : Nescaya keluar darinya was-was dan masuk kepadanya kepapaan .
haaa sejauh mana betol atau tidak wallahualam , Dik An pun ingat semua ni masa Dik An stay hostel dulu ada terlekat kat surau , so ingt lah semua ni , tapi bila mai time nak potong kuku masa hari yang disunatkan je mesti Dik An lupa huhu , tapi kalau kuku dah panjang sangat Dik An redah je potong hari yang tak elok tu.
Mohon maap kalau ada salah dan silap :)

sekian,wassalam..

terima kasih daun keladi,
datang dan baca lah lagi blog ni kalau sudi :)


5 comments:

  1. Atas dasar apa ini ada hari baik dan hari buruk untuk potong kuku?

    ReplyDelete
  2. pernah terdengar juga, nice sharing Dik An...

    ReplyDelete
  3. sis farah : hehe kan , tapi Dik An sendiri kadang lupa nak ikut huhu..

    ReplyDelete
  4. mus Djono : what do you mean by 'atas dasar apa' kan saya dah tulis sejauh mana betol saya sendiri tak tau , wallahualam tapi parents saya sendiri mmg tekan kan dari saya kecik potong kuku pada hari yang disunatkan..nak percaya atau tak atas diri masing2.. tak salah saya berkongsi..mohon maaf kalau salah.

    ReplyDelete
  5. X pnah dngar lg..
    Yg taw time mlm je x elok..
    Thanx share

    ReplyDelete

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.