Friday, 28 June 2013

SoTong Goreng Suka Hati

Assalamualaikum..

selamat malam. dah dinner ? aku sudah dengan lauk-lauk yang sedap belaka. Sejak mama pencen ni memang aku dah behenti jadi chef kat umah ni. Masakan sorang mak tu lagi sodap bukan ? hehe..
bila dah lama tak masak tersangat lah rindu nak pegang senduk,kuali,periuk belanga semua tu,*bukan tak masuk dapur langsung ye,cuma tak masak je*. Tadi siang sebab dah kempunan sangat maka berperang lah jugak dengan kuali menyediakan satu hidangan yang mudah lagi ringkas. Sotong Goreng Suka Hati.

taraaa sotong goreng suka hati. Tediaaa la farihan sampai gambaq makanan pun nak guna PIP Camera jugak ekekeke :D, walaupun ghupa sotong goreng ni macam hudoh sikit tapi ghasa dia tetap sedap, sangat garing di luar dan sotong nya begitu lembut sekali.
Kenapa sotong goreng suka hati ? sebab aku maen suka hati ja campak dan campur2 tepung untuk di goreng.
sebenarnya kan bagi aku, kita masak ni ikut hati, and hati aku memang suka maen campak2 gitu haha..
nah ghesepi dia..

  • tepung seri aji adabi yang pedas punya *tak pedas tak syok la*
  • tepung tempura
  • tepung beras
  • tepung jagung
  • 1 sudu baking powder
  • 1 sudu serbuk lada hitam
haaa tu ja bahan-bahan dia, aku bancuh dengan air sejuk. AWAS ya kamu adunan tepung jangan cair kalau tak, tak melekat kat badan sotong tu, sebelum goreng pulak aku pukul telur ,celup sotong dalam telur then dalam adunan tepung dan lempar dalam kuali, eh tipu ja gila nak lempar dalam minyak panas-panas, letak dengan penuh santun gitu. Dah siap. Jaga-jaga ye sebab sotong dia suka meletup2 sikit minyak nya tak macam udang,dia behave je.
resepi yang mudah dan ringkas :)
sekian,wassalam..

terima kasih daun keladi,
datang dan baca lah lagi blog ni kalau sudi :)


2 comments:

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.