Sunday, 23 June 2013

Pengalaman Hiking to Penang Hill

Assalamualaikum...

hai semua ! harini nak cita pasal aku g hiking semalam, ingt nak upadate semalam jugak tp sebab kepenatan yang amat sangat...capet bangat dong, tsk tsk tsk :( , jadinya harinilah baru berkesempatan nak cita pasal semalam..

semalam memula aku g ngan makteh, nabil, ikah. Kteorg g umah maklang dulu amik maklang,kak na and kak anis barulah kteorg gerak g kat Moongate tempat yg nak hiking tu. Alaaa tempat dia dekat2 dengan kebun bunga tu. Dah sampai tunggu dua bas skolah makteh dulu, bila diorg dah sampai barulah kteorg start hiking sama-sama.

Memulakan hiking memang terlebih excited lah kan, jadinya masa mula2 aku,nabil,makteh,maklang,ikah,kak na and kak anis kira ke depan lah kami2 ni. Tetiba tgah syok lalu jalan yang tanah and dahan2 pokok je ni jumpa anak tangga, huwaaa dalam hati aku dok cakap asal banyak sangat ni, mampu ke..slow slow lah aku naik tangga tu tapi dah dekat pertengahan tu tinggal aku,ikah,mak lang and kak na je behenti stop,yg laen dah jauh ke depan dah.

Bila dah habis anak tangga jumpa jalan tanah biasa je,memang best lah..laju je aku ngn ikah tinggal mak lang ngn kak na..tetiba jumpa jalan tar,dah seronok dah ni..ingat dah nak smpai..sekali tengok puncak atas nun 5.0, masa tu kami baru kat 2.7 kot...huwaaaa jauh lagi. Dalam2 banyak jalan kat jalan tar ni paling penat sbab curam gila and takdenya nak turun or jumpa jalan rata, memang korang kena daki menaik je tau. so aku ngn ikah mmg dah ketinggalan sbb kami memang dah tak larat sngt, jalan 3-4 langkah behenti,dalam hati ni dah nak nanges nak tahan keta yg naik ke atas pun ada tp sbab kami kuat semangat maka kami gagah kan jugak untuk sampai ke atas.


tepat jam pukul 4 petang kami sampai ke atas..tau kami amik masa berapa jam ? 5 jam okey...sangat lama, orang laen makan masa 3-4 jam je tau. Kami dua org dgn cikgu sekolah makteh 3 orang  yang terakhir sampai, sampai2 tu lega sangat dah sebab segala penat lelah kami berhasil tau..ecewah haha..naik ke atas sampai 5 jam,turun dengan keretapi haaa 10 minit pun tak sampai tau haha..jom layan gambar :)

kami dan kamera tak dapat dipisah kan :D

bukti aku ke moon gate :)

camwhoring..

kami yg masih muda mudi :)


woooi kemain seghonok depa naa..

let's start hiking..

kami dah fenatt :(

ni sambil stop lepak and sembang2 nampak permandangan. SubhanaAllah cantik sangat :)

nampak tak muka penat kami, tapi masih mampu tersenyum :)

kami dah separuh perjalanan, kawasan rehat 5.

nilah jalan tar yang dimaksud kan..

monyet turut serta dalam acara hiking ekekeke :D

alhamdulillah. we did it. Kami berjaya sampai ke puncak.

so korang lepas ni boleh lah try tau..penat and sakit kaki tak usah cakap lah. sampai sekarang masih terasa tau. nnti aku share pulak apa yg perlu bawak masa hiking.
sampai sini saja,salam maghrib :)
sekian,wassalam..

terima kasih daun keladi,
datang dan baca lah blog ni lagi kalau sudi :)

No comments:

Post a Comment

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.