Monday, 8 April 2013

marrie cheese cake !

Assalamualaikum...

hai dan hai dan hai lagi..hati ni malas nak adakan entry baru tapi nnti kalau tak update bulan 5 nnti pulak kot baru update hehe..so diri ini memujuk hati dan tangan yg lembut ini untuk menaip entry baru..:D
kali ni nak cerita pasal marrie cheese cake...kat fb dah upload siap dah kasi resepi kat cousin aku lg..tp kat blog baru hari ni rajin nak updatenya..ok lah tu..janji ada entry baru kan :p.

marrie cheese cake senang je buatnya...tak payah bakar pon...sejuk kan dalam fridge je hihi..bahan-bahan die pun mudah je cuma cik krim keju tu yg mahal sikit..sikit je hehe..

ni lah bahan2 dia...
* sepaket biskut marrie
*1/2 tin susu pekat lagi manis
*250 gm cream cheese
*1/2 kotak whipping cream
*secawan susu segar
*sedikit serbuk koko untuk kat tabur atas tu

mula2....korang satukan cream cheese,susu pekat dan whipping cream dan putar laju2 smpai lah sebati dan kembang.
lepastu korang celupkan biskut marrie dalam susu segar tu..susu tu sejuk2 fresh from fridge pun takpe...cume jgn beku kan lah kekeke :D
lepas dah celup tu korang susun lah dalam loyang ataupun tuppaware..
kemudian letak and sapu biar rata cream cheese yg diputar dgn susu pekat tu...ikut suka korang nak nipis or tebal..kalau aku wat nipis2 ja...
lepastu taburkan serbuk koko...

haa mcm ni lah ghupa nya ye korg2 semua...aku wat dalam tuppaware je so aku susun 3 keping biskut setiap layer..kemudian korang ulang lah step2 tu smpai habis...sejuk kan dalam fridge..makan sejuk2 sodap taw...:)

taraaa ni lah hasil bila dah siap smua nya...dapat lah satu tuppaware besar dgn satu tuppaware kecik...
yg atas tu cheese yg telah diparut...
senangkan ?
sapa2 yang nak cuba tu boleh lah..
so simple..
sekian wasalam :)


No comments:

Post a Comment

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.