Tuesday, 9 April 2013

Cinta Si Ikan Pari

Assalamualaikum...

Kan bile dah rajin update mulalah nak update selalu kan...hari ni nak update pasal cinta si ikan pari...apakah itu..tu nama masakan asam pedas aku..nama tak yg gah je ye haha...jom nak share resepi cinta si ikan pari ni..masuk kali ni dah kali kelima wat asam pedas and makin hari makin sedap..alhamdulillah..tu mak ayah yg kata ye,tak masuk bakul angkat sendiri ye kawan-kawan huhu...jom tgok cara aku masak,laen org laen ragam,and laen org laen caranya tau...:D

bahan bahan yg diperlukan 1 bawang besar,5 ulas bawang merah,7 ulas bawang putih,seinci halia,satu sudu kecil serbuk kunyit dan belacan sebesar ibu jari...kisar kan semua bahan tersebut ye...

30 tangkai cili kering yang telah dikisar

watak utama jalan cerita ni...si ikan pari..

sekuntum bunga kantan yang dirincik halus2,daun kesom,segenggam asam jawa dan sebiji timun yg telah dipotong2 jadi mcm tu hehe..

mula mula panaskan minyak...kmudian masuk kan bahan2 yang telah dikisar td...tumis sampai nak bau dan nampk cam garing2 tu korang masuk kan cili kisar...kacau smpai sebati korang masukkan satu sudu besar srbuk kari ikan dan satu sudu besar gula..kacau dan korang biar sampai pecah minyak..

bila dah pecah minyak korang masuk kan air asam jawa...dalam dua setengah cawan mcm tu..ikutlah kehendak masing2 yg mahu kuah pekat atau cair,kalau aku suka kuah pekat2...sodap :)

lepas korang masuk air asam masuk kan pulak si ikan pari tu,garam dan sedikit perasa...biar ikan tu masak or mendidih korang masuk kan lah bunga kantan,timun dan juga daun kesum...biarkan sekejap smpai sebati segala2nya korang tutup api dan boleh di hidang :)

taraaa dah siap ini lah hasilnya...asam pedas cinta si ikan pari by chef farihan...kuah dia mmg pekat,alhamdulillah mak ayah kata sedap hihi :)
senang je buat dia 45 minit dah siap hehe...

dan sambil2 masak smbil wat maggie goreng ni...jmput tgok je lah korang hehe...

so sampai sini je dulu..
bubye...wasalam :)











No comments:

Post a Comment

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.