Wednesday, 26 December 2012

pavlova....

hai korang....kembali update,tadi stop mandi solat sekijap...pavlova ni first time jugak watnya,sedap sangat...bahan2 dia pun mudah,cara nak wat pun mudah jugak..hehe..jom kita tgok bahan2 yg diperlukan...hehe..

empat bij telur..

telur ni watak utama,takde telur takde la pavlova..just amik putih telur je..

secawan gula putih...tapi kalo tak suka manis2 ni kurangkan kepada 3/4 ye..

1 sudu teh esen vanila...

1 sudu teh cuka...

1 sudu teh tepung jagung...

secawan whipping cream...

strawberry and kiwi untuk hiasan...

okey senang je kan bahan2 nya...mula2 putar kan telur putih tu sampai kental....bila dah kental,kembang and gebu korang masuk kan lah gula...bila gula dah sebati korang masuk kan pulak esen vanila,cuka dan tepung jagung...mudah bukan ? lepas tu bakar...

jadi mcm ni nnti,ni sebelum dibakar,bakar dalam 1 jam mcm tu..api jangan kuat sangat tau.

untuk krim nya..korang putar secawan whipping cream tu smpai kental jugak...pastikan whipping cream tu jenis bukan tenusu taw.tbila pavlova disiap bakar korang bleh lah hias dengan whipping krim berserta strawberry dan jugak kiwi mengikut kreativiti masing2 hehe..
taraaaa....ni hasilnya.

sedap sangat....tapi aku terlebih gula so jadi manis sangat....tapi takpe bila makan ngn strawberry kan masam2 kan takde lah rase manis sangat. cousin aku pun cakap sedap mcm gula2 kapas katanya...hehe..so korang boleh lah try taw...senang je..hehe..:)

bubye and selamat mencuba :)





Menu hari ini....

Assalamualaikum...

hai korang...last update hari tu hari ahad kan, isnin g mandi manda kat laketown...semalam penat so harini baru update..hehe..sepatutnya upadet pasal mee jawa and pavlova dulu tapi skip kejap dulu,dua2 resepi tu menjadi aku wat,alhamdulillah :)

menu harini bagi aku senang,ringkas dan mudah..,hehe..aku masak butter prawn,siakap 3 rasa and sardin goreng.bangun2 pagi terus bukak laptop nak cari resepi butter prawn..famili aku harini semuanya g meeting kat skola masing2 so aku lah tukang masak yg berhemah kan...kekekke..lepas je google2 resepi aku terus g market beli salad,cilipadi and nenas dalam tin..ikan ngn udang already have in fridge..balik2 terus mula masak,lpastu minyak pulak abis kuar pulak...haish ni ingat nak kuar lagi tapi memandangkan kete kakak aku tu kene masuk dalam pagar,menyenget pulak kan...aku dah malas dah nak kuar,bukan hape dua tiga kali nak bawak masuk kuar...huhu..by 12 noon dah siap masak smua dah...jom layan gambar..hehehe

ni butter prawn.

first time aku wat butter prawn ni. alhamdulillah menjadi...bg anak tekak aku sodap je haa tapi kena tggu diorg2 makan lah baru tahu ape rasanya..hehehe.

siakap sebelum dimandikan....

siakap yg telah dimandikan dengan kuah 3 rasa...

haaa...senang je kan...siakap ni aku salut dengan serbuk knor pasti sedap and tepung jagung. kalo abg aku ada umah jangan harap lah nak salut tepung jagung bagai dia kata goreng ngn kunyit lagi sedap...hehe..

nnti aku update ye pasal pavlova and mee jawa and bukit merah also..hehe bubye korang :)



Sunday, 23 December 2012

menu di malam hari...

assalamualaikum...


kalo siang tadi makan nasi malam ni kengkonon nya nak diet lah kan, tak nak makan nasi sbb petang td dah makan bnyak gila kot...tapi rasa setelah aku melantak makan malam mcm tak menjadi je diet aku even aku tak makan nasi..huhuhu...nak tahu aku mkn hape, moh nengok di bawah...hehe..

taraaaaa...ni lah makannya,huhu...

pengasingan before goreng...tak leh goreng bnyak2 kang tak abis aku gak yg jadi mangsa untuk habiskan kesemuanya.

potato wedges favourite ayah..

dah siap digoreng...hehe...aku excited nugget yg ada huruf2 tu...aku tgah2 goreng adik aku dtg curi satu nugget,terus aku ckp kang habis goreng laen,aku takpe curi org laen tak buleh...mihmihmih :D. makan dengan sos chili thai with mayonis...nyum nyum.

and lepas abis makan nuggets2 tu aku makan bnda laen pulak...tp idak lah kesmua nuggets tu aku mkn sorg,makan ramai2 lah,sharing is caring kan...hehe...next food ?
taraaa.....vitagen,kinderbueno,yogurt,calci yum untuk nak tinggi tapi dah berbekas aku makan idak tggi2 jugak..haha...ni bnda2 ni mmg wajib ada dalam peti sejuk,kalo abis je cepat2 g refill yg baru..hehe..ni lah second food for tonite..

and pencuci mulut untuk malam ni...
taraaa again! hehe...coklat tiramisu. yg ni mmg favourite hokey even family aku ckp tak sedap tp bg aku mmg sedap sngt...hehe..smbil tgok tv,smbil online,smbil update blog aku kunyah2 ini tiramisu...awesome !

so setelah di fikir2 balik aku bukannya makan or diet bagai tp aku telah melantak or mencekik dengan begitu heaven sekali...hehe..kesimpulannya mmg susah nak diet kalo dok umah ni. selagi ada selera makan, makan lah jangan ikat perut tu..hehehe..

itu aje nak share...time to sleep...good night everyone !




Saturday, 22 December 2012

menu ini hari...-edited-

assalamualaikum....

harini mcm biasa jadi tukang masak lagi smpai merajuk and bebai smbil masak. ish teruk sungguh perangai kan..tulah laen yg aku gtau smlam nak mkn apa laen pulak yg suruh dimasaknya haha...aku suka masak2 ni tapi tetiba bgun2 nak bebai pulak kan,huhu...kari so mmg tak lah kan,masak boleh tp nak makan nya idak lah sangat. so smbil bebai2 lah potong bawang smua untuk masak kari tu. bukak2 peti sejuk nmpak ikan bilis terus terfikir nak wat smbal ikan bilis...tgok lagi ada pulak perencah sup terus wat sup telur with mushrooms. just guna mushrooms dalam tins je .alhamdulillah sodap mendapat pujian..*masuk bakul angkat sndiri* haha...sapa lagi nak puji kalo bukan diri ini sendiri kan...mihmihmih :D

so menu hari ini kari ini hari haha...sambal bilis with potato and eggs soup with mushrooms. hamboi nama taknak kalah tu...kihkihkih...nak letak gambaq tapi fon ni tetiba tak leh connect bluetooth ngn laptop plak...eee sepak gak kang dua2 ni haha...besok cadang2 nya nak wat pavlova and mee jawa..hopefully menjadi lah kan, insyaAllah..:)

tadi tak share gambar ni nak jugak share setelah aku sepak mau jugak fon dgn laptop ni connect dgn bluetooth haha...moh layan gambar di bawah..

kari ikan bawal..bendi je bnyak sbb smua hantu bendi...kihkihkih

sup telur with mushrooms :)

sambal bilis pujaan hati. pinggan comot...hoho.

that's all for today...class dismiss..haha dah merepek2 kan..tu je nak share untuk hari ni...bubye korang :D


Friday, 21 December 2012

ayam bakar berempah with madu..

dah tak tahu nak share ape so share je lah resepi ni kan...nak update cite soromban dgn genting takde gambar tak syok lah kan..ni ayam bakar ni aku wat smalam.,siap2 je kuar oven trus snap gambar upload fb tujuan nak kasi abg aku jelous muahaha. dah lah malam sebelum tu  pun kteorg g makan steambot kakak aku g tagged kat die bengang je lah kan..haha..moh lah kita tgok resepi ni. so simple...

yummy :)

bahan-bahan..
- tentu2 lah ayam kan. suka hati lah korang nak bahagian or bnyak mana kan.
- serai 2 batang
- sebiji bawang besar.
- 3 ulas bawang putih.
- sedikit serbuk kari.
- 2 sudu sos tiram.
- 2 sudu madu.

cara-cara...
- stelah ayam dibasuh korang lumurkan dgn sos tiram.
- lepas tu korang masuk kan serai,bawang besar dan bawang putih yg diblend.
- lepas tu serbuk kari and madu, so simple..
- and bakar dgn suhu 180 darjah celcius selama 30 minit...

selamat mencuba. aku maen taruk2 je bahan2 die..alhamdulillah org kata sedap..hehehe :), tadi pun aku wat ikan bakar aku guna resepi yg sama mcm ayam ni..tapi kalo lebih pedas lebih sedap kot hehe:)
Assalamualaikum...

apa khabar semua. Wah lama gila aku tak update kan.maaf lah semenjak dua menjak ni busy sikit.isnin haritu baru balik dari seremban and genting highlands,nnti kat entry laen aku cite okey sbb gambar takde kat aku, smua dalam kamera abg aku, tak best lah kan kalo takde gambar.hehehe..sejak balik dari cuti tu start selasa smpai ke hari ini hidup aku kat dapur je tau...eceh konon2 rajin lah tu kan. al maklumlah skolah dah nak bukak so masing2 mak ayah and kakak aku dok ulang alik g meeting lah kan. so aku lah tukang masak yg terkemuka kat umah tu..hahaha perasan pulak kan.sedap ke tak sedap smua kena makan kalo tak aku lepuk sorang2 kang...haha gila ganas kan..itu je ye untuk entry ni. bubye korang !

Monday, 10 December 2012

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum..

Kembali update. Alhamdulillah syukur tak terkata bila check result td smuanya lulus. Walaupun pointer menjunam ke bawah rasa syukur sangat smuanya lulus. Sebenarnya dah taw result ni dri hari jumaat lagi, kteorg hack..wakaka.jahat gile kan..Tp risau jugak kan kot check jumaat tu tak betol lagi kan. Yelah tak rasmi lagi kan, so td check yg bebetol punya, alhamdulillah result dia sama mcm yg aku check haritu. Kat hati ni target dua paper akan failed sbb carry marks aku cukup2 makan. Alhamdulillah sangat. InsyaAllah kalo takde pape bulan April ni kami konvo. Yeay ! Kawan2 jumpa April nnti ye. Fokus lepas ni try je dulu apply degree yelah pointer pun rendah, kalo ada rezeki insyaAllah sambung lah.

p/s : semua yg terjadi ada hikmahnya. Duhai hati banyak kan bersabar :)
Assalamualaikum...

sihat semuanya ? Ya Allah lama gila tak update kan since aku blik umah haritu skrg pulak baru aku update. Maaf ye. Busy sikit ade cousin kawin. This week ada lg dekat seremban. So before g seremban kasi update sikit ini blog. Kesian dia.. Hehe..Since balik haritu asyik ulang alik g umah tok tolong2 apa yg patut. Sampai cousin aku ckp ada jalan laen tak nak lalu, dah bosan lalu jalan ni. Haha.. Meh lah kita layan gambar je, Malas pulok nak tulis panjang2. tuk abg amm and kak wana selamat pengantin lama ! hahaha.

semua gegadis cute :P

Gegadis cute lg :P

kat sawah padi :)

free style :)

okey. Itu je nak update. Bubye korang :)