Tuesday, 27 November 2012

drama air mata lagi.

assalamualaikum....

di saat jari jemari ni menaip entry baru, aku tgah berbahagia kat umah. yes i'm home. semalam mama ngn kakak dtg amik. maka berlaku lah drama air mata lagi dgn housemate. time mama sampai diorg takde, g mandi kat ulu chepor, aku nak balik tu yg tak follow. okey time diorg nak gerak tu kami salam siap2. lepastu start ngn zila air mata ni dah tak leh tahan sebak.

 zila even kita tak rapat, takde kongsi2 rahsia smua tu tp farihan sayang zila tau. nak ckp ni kalo zila nak tau farihan suka kawan dgn zila. dulu mula2 mcm segan fikir itu ini tp bila dah kenal baru farihan tahu zila ni mcm mana orgnya. farihan tau zila ni baik rupanya. maybe sbb tu lah sebak kot.*nanges*

untuk iffah terima kasih sbb tumpangkan keta g and balik kelas. terima kasih. ngn iffah pon dulu malu2 tp iffah ni baik orangnya. tapi farihan tak tau kenapa farihan segan dgn iffah smpai sekarang :). iffah ingat kumpulan nasyid kita tu taw. :D

untuk jannah pulak terima kasih sudi kawan dgn kami. pahit manis kita harungi bersama selama 3 tahun ni. kita dekat ja nnti kita rajin2 jumpa k.rajin2 contact okey.kalo kami ada salah silap kat jannah kami minta maaf tau, kami tau selama kita berkawan mesti ada pnya kami sakitkan hati jannah. kami sayang jannah :)

to syida the happy girl. hampa jangan rindu2 kami k. kalo rindu mai ja umah kami tau. kami suka kawan ngn hampa, hampa suka amik berat pasal kami.hampa kalo kami ada salah silap maap tau. lagi satu terima kasih sbb hampa selalu jaga kami time kami sakit demam senggugut. hampa suka urut untuk kuarkan angin kami, hampa tarik rambut kami bg letup untuk stopkan kami batuk. terima kasih sangat. kami sayang hampa.

to nurul amanina. nina kita start rapat masa short sem kan. time tu baru tau nina jenis mcm mana, happy2 and gila2 jugak orgnya kan. haha..dari lepas short sem kita makin rapat and dah nak last semester enam ni pon lagi kita rapat, study sama2 kan. nina aku sayang hang tau. jangan lupa aku. ingat group nasyid kita tu. maaf kalo hang ada terasa dengan aku selama kita berkawan ni. ampunkan aku kawan.

untuk nida, kak ayu, yus and wawa, and kak kila even kita tak rapat sangat, even kita ada pahit manis kita farihan sayang korang. tak rapat bukan bermakna tak sayang kan. kalo farihan ada salah silap, terkasar bahasa farihan minta maaf. halalkan apa yg terlebih dan terkurang k. kita kawan sampai mati okey ?

lastly untuk semua bebudak umah dan jugak bebudak kelas yg farihan sayang, farihan minta maaf atas salah silap farihan dekat korang, halakan makan minum, halalkan apa yang terlebih dan terkurang. kita kawan sampai mati okey ? farihan sayang korang :)

Saturday, 24 November 2012

hanya mampu berdoa..

assalamualaikum..

dah lama tak tulis kat sini kan,seperti yg aku ckp lepas final baru aku update balik tp aku ade je bukak blog aku ni cuci2 habuk cuma tak update je :). Alhamdulillah dah habis final aku tapi hati ini tak lega selagi result tak keluar, harapan aku tak tinggi, serendah orgnya sahaja, cukuplah sekadar lulus semua subjek, itu saja pinta ku.Final hurm tak taulah nak kata mcm mna, we wait and see ja lah nnti kan. Mula2 hati ini asyik memikirkan macam mana nnti kalo kena extend kan, hati berkeras kata taknak. Tapi hari jumaat petang time tgah jawab paper killer taxation aku cakap sensorang seandainya kena extend ada yg failed aku redha, dah tertulis mcm tu, sdih mmg lah, nak je konvo sekali dgn diorg tp hati ni dah dpt terima, tapi aku masih berharap yg aku lulus semua subjek. InsyaAllah amin...doa banyak2 :)

okey...sepanjang aku tak update blog ni ada kawan2 aku call tnya eh asal tukar link, asal kalo bukak blog hg terjadi blog org laen..blog ini yg mereka maksud kan cik kimika's story. bila aku belek2 balik link blog die lebih kurang blog aku. aduh cam na nak wat eh, aku perasan jugak setiap kali update entry baru mesti die ckp post kat blog budak tu. Ewah aku yg update blog kau yg dapat nama ye. sape2 tahu acam ne please help me. aku tak kenal pon budak tu sape haiyaa manyak susah maa, aku dah tukar link pon tetap jadi cam tu.okey lah itu je wat kali ni, nnti rajin aku update lagi ye. bubye !

Tuesday, 13 November 2012

Last hapdet before final !


dah ready ke ?


hai korang...ni merupakan last hapdate aku, eh korang korang janganlah sedih last hapdet aku sbb nak final je, nnti lepas final aku hapdet lah balik ye.isnin sampai sabtu depan aku final so buat teman2 seumah merangkap teman2 sekelas dan teman sekelas yg laen jugak good luck untuk final ni, ni last sem kita..buat yg terbaik, semoga kita semua berjaya dan lulus semua subjek, amin :)
nak minta maaf dengan korang semua kalo ada salah silap tau, lepas abis final mesti kita serumah susah nak jumpa dah kan, yelah rata-ratanya semua kat KL...huhuhu..okey lepas final aku smbung aktif di blog balik ye..good luck semuanya especially DAT 6A !

p/s : doakan kejayaan aku dan kawan-kawan sekelas ye (:

Monday, 12 November 2012

happy birthday !

happy birthday darwisya amani !
dah 5 tahun dah, alhamdulillah...belajar rajin2 ye kakak..dengar kata ibu dan abah, and jangan pukul2 cik baby dah ye..haha. sekarang ni suka sangat make up dan posing sakan, hai la kakak, cik baby mu ni pon tak reti make up2 ni taw..Dekat ibu dia,dia minta set alat make up, ketawa guling2 aku dengar,haha..abahnya minta kari kepala ikan,kahkahakah...tebahak2 aku ketawa. Dekat mama minta i pad, semua permintaan dia dah dipenuhi. Aku just belanja coklat indulgence + red velvet yg aku wat tu. Gambar ni masa dalam kete nak g beli kek and buku2 wat birthday girl.

nak nyibuk jap. Baju ijau tudung purple.hahaha.

pantang nampak kamera mesti nak amik gambar. time ni aku tgah drive sibuk panggil kak cik2 jom tngkap gmbar, aku pon posing la kejap, nasib aku pemandu berhemah tau..mihmihmih :D

p/s : jom study akaun + business finance :)

Red Velvet

hai...nak share resepi lagi. Dulu dah pernah post sekali tentang kesedapan red velvet. Dan hari ni baru berkesempatan nak wat. Alhamdulillah menjadi tapi cream cheese dia cair sikit tapi semua kata sedap. Abang aku pon kata sedap padahal td kemain dia ckp kek hape letak cuka ni, hahaha...kan bila dah rasa baru tau sedap ke tak kan. Mihmihmih :D Okey amik note book and pen cepat salin resepi. Nak print pub boleh. Cett bajet ade org nak je kan resepi aku ni.

red velvet. Warna yg tak menggoda sangat, haha.

Resepi Red Velvet.

Step 1
250 gm tepung gandum.
1 sudu kecik serbuk penaik.
1 sudu kecil garam halus.
2 sudu besar serbuk koko.
ayak kesemuanya dan ketepikan.

Step 2.
240 ml susu segar dicampur 2 sudu kecil cuka. Kaedah ini dipanggil buttermilk.
Biarkan 10 minit, dan masuk kan 2 sudu besar perwarna merah. Ketepikan.

Step 3.
150 gm butter.
100 gm gula icing.
200 gm gula perang. 
1 sudu kecil esen vanila.
2 biji telur.
Putar butter,gula icing.gula perang and esen vanila sehingga kembang. Bila dah kembang masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi sehingga kembang. 

Step 4.
Masuk kan Step 1 tepung yg diayak tu diselang seli dgn step 2 yg buttermilk tu ke dalam step 3,bahan yg diputar tu. Kacau sehingga sebati. Amik dua sudu cuka dan satu sudu bikarbonat soda,kacau cepat2 sebab akan berbuih masuk ke dalam adunan. Kacau lagi bg sebati.

Step 5
Masuk ke dalam loyang dan bakar sehingga masak. Api dalam 180 darjah celcius.

Untuk cream cheese pulak.

250 cream cheese.
100 gm gula icing,
1 sudu kecil esen vanila.
1 sudu kecil air lemon.
150 ml whipping cream.
putar sehingga kembang dan sejuk kan. Bila kek dah disejukkan boleh di hias mengikut kreativiti dan citarasa masing. Selamat mencuba :)

Saturday, 10 November 2012

putei umno

cantik tak kami ?

apakah first impression korang bila korang tgok gmbar ni ? ada yg ckp kteorg puteri umno, ada yg ckp kteorg nak g marhaban and ada yg ckp kteorg nak kawin..kahkahakah.
sebenarnya ni kami baru balik dri presentation entrepreneur...tu yg seragam je semua..sampai2 kampus je dah ade suara2 jeritan yg ckp kteorg puteri umno...masuk kelas pulak lecturer ckp cam nak g menikah,haha...then masa balik g beli makanan pulak org ckp geng marhaban..pun boleh lah..mak cik2 kat gerai makan tu punyalah sayang kami asyik ckp je elok2 amik makanan tu kang abis baju cantik2 tu, meh mak cik tlg amik kan..hamboi mak cik knp baik sngt ni nak wat menantu ke? kekekekeke...
tu je nak hapdet...bye korang !


p/s : baru berjaya study entrepreneur je,hai laaa another 4 subject nak study tu... Go go chayok !

thanks mom !

hai korang....kembali update blog selepas lunch...alhamdulillah kenyang sangat2 wey...and dpt mkn sup tulang yg di idam2 kan...thank you mama..haha senak perot ooo, sup tulang, kari daging,daging goreng kunyit and ulam petai with smbal machang...alhamdulillah :)

sup tulang...yummy (:
menu harini kebanyakan dtg dari en.lembu..paham tak ? daging lembu yg aku maksudkan...ni sbb bnyak lg daging korban dlm peti sejuk tu so daging je lah kan...jgn nnti pening sudahh..hehe...ok nak solat and study balik...bye2 korang !

Wednesday, 7 November 2012

happy birthday !

happy family :)

happy birthday kak ani !*she is my sister in law* but people always said she is my real sister, never mind,i don't care because we are family and we love each other :)
hokey...stop merepek bukan2...happy birthday kak ani, kak cik doakan kak ani panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki, semoga terus cantik selalu, bahagia dgn abg,amani, and aryan....aminnn :)

Sunday, 4 November 2012

study week ke ?


assalamualaikum korang...

salam hari ahad !hai korang sihat ke semuanya ? me alhamdulillah baru baik dari demam, hmm dmam lagi...


okey...esok bermula lah minggu study week tapi yeke study week ? bukan hape, nama je minggu study week tp kteorg takde peluang nak study sendiri pon, kelas tetap ada mcm biasa and yg lebih sedih saat2 dah nak dekat final pon tetap ada assignment yg nak kena submit, test and quiz..baru ingat nak rileks2 dgn study*study lah sgt kan*...tapi takpa itu semua untuk kebaikan dan menambahkan markah pb yg jatuh kecundang tuu..huhuhu.

banyak kan usaha,doa insyaAllah moga Allah mempermudahkan segala urusan kita :)

okey lah sampai sini saja ye, ketemu lagi kalo aku ghajin update blog,hihihi !

p/s : sedih ter'remove'nuffnang, nak buat balik dah tak reti, sbb dah laen ? anyone can help me ?