Wednesday, 31 October 2012

Nana's Engagement



moh layan gambar cousin aku tunang...yg baju pink tu ye, yg comel lote berjubah puprle tu ialah tuan kepada blog ini, comel kan dia..kekekeke*perasan sudah *...Apapon nak wish congrats kat nana,sebulan je lagi dah nak bergelar isteri orang,dah tak buleh nak kacau2,manja2,tido sekatil sebilik dengan nana...*nanges*
Tengah2 darah manis ni jaga diri bebaik,apa pon dugaan yg mendatang terima,redha dengan semua tu.


ni hantaran untuk side lelaki :)



           peace :)

last but not least...betol ke ayat aku ni haa...kekeke,hentam je lah...semoga bahagia selalu nana :)

Sunday, 28 October 2012

Aidiladha

Assalamualikum....

salam aidiladha.. tak terlambat lagi kan..apa mcm aidiladha korang,best dengan meriah tak ? selalunya org ckp aidiladha ni just sambut biasa2 ja...meh nak story mory cerita raya aku..

khamis - Gerak blik umah dengan cousins...mekasih korang tumpangkan baby yg cute ni..:p, gerak dri umah sewa kul 2.30 g jusco makan2,cuci mata,jalan2...pukul 4 baru gerak betol2*ada gerak tipu2 eh*haha..alhamdulillah pukul 6 dah smpai,smpai2 tgok ada khemah bagai teruja wooo...masuk umah salam mak ayah,cari makan,layan adam hawa and kuar g cari barang2 wat hantaran.

jumaat- Hari Raya ! Bangun pagi2 dengar takbir..tak g masjid pon sbb jaga anak buah....lepas mak ayah balik masjid salam minta maaf,balik kampung sekijap..lepas jumaat balik umah balik kemas2 umah and kuar lagi g beli barang hantaran...niat di hati nak ke pasar malam,sekali pegi cisss ade 5 gerai je yg bukak...*sedih*...balik tu kemas2,tgok org wat hantaran,tgok je mampy sbb aku ni tak kreatif...lpastu smua sdara dtg memeriahkan umah aku lg...oh ye yg bertunang tu bukan aku or kakak tp cousin aku.

sabtu- Hari yg ditunggu2...cousin aku dah nervous bagai...bangun seawal jam 7 pagi,sapu umah...hampar karpet,g ronda2 naek moto smpai kena marah*yeay aku dah boleh bwak moto !*...pukul 11 org dah start dtg2...pukul 1 baru rombongan dtg,alhamdulillah dah selamat bergelag tunangan org dah cousin aku ni,congrats nana ! Majlis abis tepat pukul 4..time tu kteorg dah berkemas smua,penat tak usah ckp lah...lpas isyak terus tido..

ahad- Bangun dengan hati yg berat sbb tak nak balik...makan pon tak sempat nak ulang bnyak kali..nak cepat punya pasal..sedih tau,siap nanges2 kat mama..huhu...jalan jem tok sah ckp lah..5 jam baru smpai ipoh..tension kot..sampai umah call mama, and mama call aku balik sbb mama ckp terkilan aku tak sempat nak habis kan segala makanan yg ada..takpe ma,ayah nak cepat td kan..balik nnti mama msak sesedap lagi tau..

sekian terima kasih..penat memerah otak pikir nak update...ini je yg mampu..bubye korang !

p/s : countdown untuk final..cuak !

Monday, 22 October 2012

Mulakan hari anda dengan senyuman !

assalamualaikum korang....

meh kita mulakan hari kita dengan senyuman..pasti sepanjang hari korang ceria mcm aku je kan...kekekeke,even ada masalah pon senyum je untuk menutup yg kengkonon nya mcm takde apa berlaku tapi dalam hati Allah je taw..so meh lah kita senyum !


atototo comelnya dia cenyum :)

p/s : senyuman yang ikhlas dan menceriakan ianya satu IBADAH :)
senyum sokmo deh !

Sunday, 21 October 2012

menghitung hari !

hai hoi hey ! aku sedang rancak menghitung hari untuk pulang ke rumah.....even kerja melambak-lambak hado tapi hati aku ni dah ada kat umah,menghitung hari kengkonon nya balik cuti panjang je kan, padahal cuti bpa hari je pon...dah terlampau rindukan mama...tetiap hari aku call mama, sehari smpai 3 kali, mama smpai tnya hado apo lagi ni dik oii...haha..and aku kalo mood tak betol yg di mana hati ini terasa sayu or nak nanges mmg aku wat keja gila, call mama kacau2 gelak2 dngan mama and aku akan melalak sekuat hati,haha..sabarlah duhai hati lagi empat hari je lagi ni :)

p/s : wahai masa berlalu lah dengan pantas !


Happy birthday Dayah !

Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan Noor Hidayah,
Allah selamat kan kamu !
 the person who wear purple kurung is dayah :)

ni gambar lama masa form 5...zaman bebudak lagi..actually her birthday is yesterday...smlam dah siap karang tapi tak ter'post' pulak...jadinya hari ni je lah aku publish ! Happy birthday yg ke 21 dayah,aku doakan hang berjaya di dunia dan akhirat,belajar rajin2,jangan tggal solat and denqaq kata mak ayah hang..eh dayah hang dah 21 kan,dah buleh kawen ni kahkahkah ! jangan lupa jemput aku tau nnti..happy birthday again dayah !

p/s : hang nak aku nyanyi kan,tu haa versi melayu buleh lah kan...versi orang putih aku dah nyanyi live kat hang smpai hujan ipoh ni :D kekekekeke

Tuesday, 16 October 2012

sabun garam buluh

assalamualaikum...

hai korang...pernah dengar tak sabun garam buluh ? warna hijau jernih gitu...sabun ni boleh menghilangkan jerawat,kulit berminyak malahan sesapa yg ada masalah kulit pon boleh hilang...aku berani cakap ni sbb adik aku muka dia berjerawat hilang wey...smua kengkawan dia tnya apa rahsia kecantikan anda..kahkahkah,adik aku ni lelaki....

aku pon pakai jugak...yg bestnya minyak2 kat muka ni berkurangan lpastu lepas pakai pipi aku yg sememangnya gebu ni rasa lembut dengan ringan je..haha..tadi aku ckp lah kat mak aku..

mama : nak apa lagi ni...tadi kan dah call

aku : alaaa mama ni,nak manja2 je ngan mama..

mama : yelah tu...

aku : ma..sabun hijau dah abis lah..

mama : okey nnti mama tempah..

aku : abislah pipi adik tak gebu dah..

mama : hahaha...perasan.

aku :-,-

nilah sabun tu...sekotak ada tiga..harga satu sabun rm 35 :)


haaa itu je nak update...nnti korang try lah ye beli and guna sabun ni..bestt :)

Sunday, 14 October 2012

Quotes



saje saje nak hapdet kata-kata yang aku suka...

  • Allah is testing me, and i'm smiling because it's a sign that He pays attention to me, Alhamdulillah :)
  • Di sebalik kepahitan itu pasti akan ada kemanisan :)
  • Allah has chosen you with such trials because He knows you can handle it. He knows. Please have patience :)
  • Allah tidak akan uji lebih dari kemampuan. Dia tahu kita mampu utk tempuhi dugaan sebab itulah Dia uji :)
  • Berubah itu mungkin mudah, tapi kekal dengan perubahan yang dibuat itu mungkin payah.
  • Usah dikecewakan apa yang telah ditakdirkan oleh-NYA. Pasti ada hikmah sebalik setiap yang berlaku.
  • Ada kalanya hati ini terasa sedih dan gundah gulana, usah bimbang, itulah lumrah kehidupan, luahkan perasaan itu dan teruskan kehidupan.
  • Anda boleh melakukannya, walaupun tiada sokongan daripada orang lain, cekalkan hati, kuatkan usaha.
  • Kadang2 senyuman adalah air mata yg tak terlihat,dan air mata adalah kekuatan terakhir yg kita miliki...
  • Hidup umpama aiskrim,nikmatilah ia sebelum cair :)
okey kalo ada lagi aku hapdet lagi kat entry yg sama okey..have a nice day korang :)

Friday, 12 October 2012

cuti raya aji !

hye korang....korang bila start cuti untuk raya haji eh ? aku takde cuti rasanya...sbb mmg cuti jumaat time raya smpai ahd tu je lah kot...bagi sesetengah orang sambutan raya haji ni biase2 je kan...tapi bg famili aku takdelah meriah,mcm biasa je blik kampung yg 10 mnit dah smpai :p, mak ayah buat korban..tapi yg more excitednya sbb cousin aku wat kenduri tunang kat umah aku..tu yg agaknya jadi excited sbb nak jumpa reramai +nak jumpa anak2 buah aku + aku dah lama tak blik umah kan...ehh mcm tak caye plak lame tu kan,haha...tapi sedih + sadis tau famili aku pon smua dah cuti khamis tau + cousin aku yg nak tunang tu pon rabu dah cuti,...huwaaa i'm so jelous okey..tapi demi pelajaran aku kuatkan jugak semangat ini,hehe..mak aku kalo boleh mmg nak aku balik seawal yg mungkin,ghindu katanya...huhu..di bawah dialog between me and my mother :

mama : adik bila nak balik ? 
me : khamis lah ma,adik ada kelas lagi...
mama : tahu tak khamis tu smua dah cuti..
me : tahu tak lecturer orang nak buat kelas,mmg tak cuti lah..
mama : khamis kelas smpai pkul brp ?
me : tak tau lagi ma..
mama : so mmg confirm balik khamis ?
me : yes mom :)

haaa....see nampak tak betapa rindunya mak aku kat aku smpai nak aku balik awal...haha*perasan je ye kau* mak suruh balik awal sbb nak kemas2 umah sbb yelah nak kenduri kan...huhu...yelah mak paling lewat pon khamis malam adik smpai ye,mcm biasalah ye adik sampai2 trus adik tido tau..haha..

okey korang...smpai situ saja ye..ada masa aku hapdet lagi,bye bye :)

p/s : padahal nak raya haji ade lagi 2 minggu tapi aku dah excited,homesick owh :(

Ghindu :(

assalamualaikum...

dapat pon bukak...ber jam jam aku tunggu tau dari aku g kampus smpailah balik kampus baru boleh bukak,nampak tak lama mana aku tunggu...haha..okey aku ghindu,ghindu dengan famili dan ghindu dengan dua org budak ni...dengan anak2 aku ehh bukan anak kandung tapi anak sedara :)

ni kakak 5 year's old :)

rindu bangat kat dia..tadi dia call aku,wah bukan senang tau nak cakap fon dengan dia,ikut mood okey,tadi pon dia ckp2 cam tu trus dia kasi mak aku,okey lah tu as long dia ingat aku dah happy..ngeeee :D, tadi aku tanya mak aku bila si kakak ni exam then mak aku tnya dia,dia kata exam tu tak payah datang sekolah kan, sekolah cuti kan,kah kah kah kakak kakak....exam tu amik periksa lah sayang oii,kak cik doakan kakak berjaya ye.

ni adik 10 months :)

yg ni lagi lagi lah aku ghindu tau...rindu nak tgok keletah dia yg manja,eh manja ke? suka nak berdukung je tau,lengoh tangan i tau dik...haha..tapi sejak dah boleh merangkak ni dah tak nak dukung2 nya..nak bebas kan dik kan..cepat2 lah boleh jalan ye boleh kita maen lumba lari sesama confirm lah kak cik menang kan,haha..

okey lah...nnti ada masa aku update lagi ye...bye korang !

p/s : kita jumpa raya haji nnti ye wahai anak2 ku sekalian :D




Monday, 8 October 2012

Happy Birthday !

happy birthday to you,
happy birthday to you,
happy birthday to syuhada,
happy birthday to you !


nur liyana syuhada !

happy birthday yang ke 22 sayang ! takpe kot i mention age you ni...ni sepupu kesayangan aku...kami berdua sangat lah rapat,kecik2 dulu lagilah tak buleh berpisah kan syu kan..sekarang ni pon rapat cuma jarahk yg memisahkan kami sob sob sob..tapi takpe kami selalu je contact each other,now syu kat UTM Johor smbung degree,doakan kite dpt smbung tau..

semoga sentiasa dimurahkan rezeki,panjang umur,berjaya dalam pelajaran,berjaya di dunia dan akhirat..semoga berbahagia jugak dengan insan2 tersayang,solat jangan tinggal...hadiah...tak payah lah kot kan,dah tua2 ni org dah tak minta adiah kan haha...okey okey balik raya aji nnti ckp je nak mkn ape i will do it special for you okey...

okey...happy birthday again sayang :)

Sunday, 7 October 2012

bila kerajinan melanda !!!

jam sekarang tepat menunjukkan 3.15 pagi....pagi tau buka petang,wahh tak pernah2 aku tido lambat cam ni tau,paling lewat pon pukul 1 taw..huhuhu..housemate aku pon terkejut tau nengok aku masih aktif pagi2 cam ni,haha..ni gara2 minum white coffe yang termatlah pahit,sja aku wat pahit2 sekali amik kau smpai sekarang tak boleh nak lelap mata T__T

okey..siang tadi aku ada cakap nak manfaatkan cuti aku dengan sebaik mungkin kan...siang tadi telah ku manfaatkan dengan berkara yang tidak berfaedah iatu tido dan nengok hindustan..haha..tapi after maghrib dah dapat hidaya sikit,tu yg minum white coffe tanak kasi ngantok..dimulakan dengan bismillah lalu aku pon membuat nota audit untuk kuiz akan dtg,then buat slide show untuk presentation tax,alhamdulillah 15% lagi nak siap...lpas tu siapkan pulak assignmnet account yg nak kena submit isnin ni tp tak siap lagi..muahaha,tggal sikit je lagi..yakin boleh dan sempat siap ye ^_^

lepastu bila dah tak boleh nak tido mulalah nak buat macam2,housemate smua dah dibuai mimpi...aku lipat kaen baju and gosok baju untuk seminggu terus..waaa itu hanya terjadi jika sindrom rajin aku dtg ye,kalo tak time nak pkai lah aku gosok..huhu...so esok aku relaks sikit lah,boleh lan nak tumpu dekat keja account aku tu,moga ALLAH mempermudahkan segala urusan ku :)

okey lah kengkwan...ayuh kita tido,rasa ngantok mai dah..mata pon dah pedih2 ni..good night and have a nice dreams :) bubye !

Saturday, 6 October 2012

Al kisahnya semalam....

hai korang...eh update buat kali ke tiga ye harini...tgah mood nak update so update lah kan..
okey al kisahnya semalam kteorg bebudak umah pergilah kfc..misi kami hanya satu iaitu untuk merasa burger yang baru tuu..zinger burger double down..kami pergi bertujuh,lagi dua org takde..


ni haa burger tu,nmpak mcm best kan ?

okey sesampainya kami di kfc memasing dah excited ni,kami smua g cari tmpat duduk dulu kang penuh pulok sebab walaupon dah lwat malam org agak ramai jugak lah,oh ye tak elok tau makan lewat2 malam ni,haha..aku takpe korang takleh ok,kena jaga badan...member aku ni g beli dulu then die dtg balik ckp zinger burger double down tu dah abis...huwaaa kuciwa aku tau,aku nak sngat mkn..takpelah aku beli burger zinger yg biasa je..tup tup member aku yg sorg tu beli..dia ckp akak kaunter tu tersalah beli info..huwaa lagilah aku rasa nak marah2 akak tu,yg kawan aku nak beli colonel burger pon die ckp abis padahal kawan aku yg lg sorg beli ade je..ish akak ni tak baik cam tu tau,laen kali check bebetol..kesian kami yg customer ni tau..yg beli burger ni hanya dua org ja..aku ingt nak beli tapi malas lah dah kenyang..so itulah kisah semalam,hasrat aku yang nak mkn burger tu tak kesampaian..sedih taww.

p/s: ade sesapa nak belanja ke ?


puding karamel

Dah alang2 blog aku boleh bukak ni meh lah nak share dengan korang resepi puding karamel ye..sila amik pen kertas untuk catatan ye..ehh mcm korang dengar radio pulak kan..haha...okey jom kita tgok bahan-bahan dan cara membuat ye akak-akak, adik-adik,mak cik-mak cik semuanya..

resepi puding karamel :

bahan-bahan yg diperlukan :

  • satu tin susu cair ideal
  • 5 biji telur
  • 1 teaspoon esen vanila
  • satu cawan gula
  • satu cawan air
cara-cara membuat :

  • mula2 panaskan api,dan masuk kan secawan gula dan biar larut..sentiasa kacau ye kalo idak hangit. api biarlah perlahan.
  • bila dah larut masukkan secawan air pulak..masa ni awas ye dia mcm akan percik2 skit and jgn terkejut kalau tgok dia keras..teruskan kacau smpai cair dan warna agak2 perang ye.
  • tutup api dan masukkan dalam loyang. biarkan sejuk.
  • next step korang masukkan satu tin susu cair ke dalam blender,5 biji telur,esen vanila..and korang juga boleh tambah gula dlm dua sudu cam tu bukan ape takut tawar je.blend kan smpai kembang,
  • bila dah siap blend masukkan dalam loyang yg ada gula tdi tu.
  • kukus slama satu jam..
  • siap dan sedap dimakan sejuk2.

taraaa dah siap dah ! jemput makan :)

cubalah,bahan dia pon mudah,cara nak buat pon simple kan..cuba sekali pasti nak lagi..ayah and kakak aku suka buat tempahan kat aku*amboi tempahan tu* untuk dibawa msa pot luck kat skolah masing2..sila cuba bagi sesapa yang tak pernah buat tu k...bye !

Serba Serbi

assalamualaikum....

haaa boleh pon aku menulis kat sini,dah beberapa hari ruang blog aku ni tak leh nak bukak..blank je,so acam ne nak update kan,sakit je hati ni tau..tak tau lah samada P1 memang ade problem or jenjiran kami yang baik hati ni hack kami punya wifi..huhuhu.

okey...sekarang dah bulan 10,bulan november aku dah final exam merangkap final year sekali..InsyaALLAH,semoga ALLAH mempermudahkan segalanya..dah tak lama je lagi,pejam celik pejam celik dah pon nak final..jadual exam pon dah kuar,satu hari satu paper,smpai hari sabtu pulok tu..huwaaa sabtu yg last paper tu pulok ade cousins aku akad nikah..maap ye tak buleh nak g,takpe kenduri nnti  kteorg g ye..aku dah g tau kat cousins aku ni die touching kot aku kata tak bleh nak g..huwaa sorry lah tapi aku harus memperjuangkan sesuatu yg lebih penting untuk masa depan ku..doakan aku dan kawan2 berjaya ye di final sem ni..

dah nak final ni pon aku tak tau kenapa still malas2 lagi..cadangnya weekend2 cam ni nak menfaatkan cuti dengan sebaiknya iaitu tido..haha k tipu je..nak siapkan segala kerja yg tertangguh or tak siap2 lagi..we wait and see je lah tgok berjaya ke idak kan..haha..mcm tak je..huhu.

haaa,tu je nak update..kang terbiar pulok blog aku ni,sekali dah rasa mlas mulah tak nak update kan..ada masa aku update lagi ye..bubye !