Saturday, 29 September 2012

kelembapan !

assalamualikum..

hai korang...lama tak update kan,maaf lah internet kat umah sewa tu ya Allah lembab gila kot..tension taw,bkak you tube loading nya bukan maen lama lg..blogger lg lah tak boleh nak buka langsung...huwaaa tu pasal tak update blog ku yg buruk ni..ni dah balik umah boleh lah layan you tube and bkak blog..balas balik dendam kat umah sewa tu haha.. aku pon tak tau lah asal lembab gila,mungkin ada yg hack kot..maklum lah kami ni baik hati satu lorong kami kasi password haha..*tipu je*..kami bayar tau tetiap bulan tepat pada masanya *tipu lg* haha..k lah korang nnti aku update lagi ye.. bubye !

Saturday, 22 September 2012

spaghetti goreng suka hati :)

assalamualaikum...

hari ni tetiba rasa nak share resepi dgn korang,khamis petang tu saja mencuba buat spaghetti goreng...alhamdulillah deme kate sedap,aku pon cuak jugak sbb first time buat spaghetti goreng ni..tapi maaflah lupo pulok nak snap gambar sbb lapar yg teramat sangat..hihi..jom kita tgok resepinya ye..

spaghetti goreng suka hati 

bahan-bahan ::


  • sepaket daging cincang *lagi sedap lagi banyak*
  • sepaket hot dog cheese
  • 1 tin cendawan butang
  • 1 biji bawang besar
  • 5-6 tangkai cili padi *sape suka pedas boleh lebihkan*
  • 2 sudu besar cili boh * sape suka pedas boleh lebihkan*
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 tin kecil tomato puree
  • garam,gula secukup rasa
  • sedikit minyak
step ::
  • mula2 rebuskan spagetti sehingga masak dan toskan.
  • tumbukkan bawang besar yg dipotong dadu bersama cili padi.
  • masukkan minyak,setelah panas tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk td.
  • bila dah sebati masukkan daging cincang.
  • agak2 dah masak masuk pulok hot dog and mushrooms.
  • lepastu masukkan cili boh,sos dan tomato puree.
  • garam and gula secukup rasa.
  • masukkan spaghetti dan goreng hingga masak 
selamat mencuba...kalau dimakan bersama serbuk keju wallawey terangkat !

p/s : kenapa spaghetti goreng suka hati ? sebab aku maen suka hati je masak tu..heee :D

Wednesday, 19 September 2012

happy

assalamualaikum..

fuhhh...3 hari aku tggalkan blog aku ni,ada org ternanti2 ke aku update ni,tahu mesti takde kan..haha gedik kejap okey..today nak cerita pasal knduri sepupu aku tulah..seriously happening sangat2 dpt spent time dgn cousins..g hari jumaat petang,gerak dri umah sewa aku ni pon dah pkul 7 lah smpai sana pkul 11..yg lame je sbb sggah sana sini.

hari sabtu tu kumpul semua2 then bertolak g majlis akad nikah..alhamdulillah hanya sekali lafaz sehaja,then lpas majlis nikah gerak g homestay,serious best umah homestay dia  besar kot ! so aktivivti petang tu bebas,masing2 tido sakan...malam pulak kuar reramai g iCity..orang punya lah ramai,sesak kot..pening kepala i tau..best lah jugak tp tak abis jalan sebab g pon dah lewat + semua dah ngantok and letih so balik lah homestay,nak kena g lagi nieh..hihi.
ni diaa gmbaq kat iCity.

hari ahad pulak aku kuar g sunway piramids dengan best friend,yana syazana..die bwak pulok pakwe die sekali alamak..segan tak terkata tau,tak bleh nak gila2..then jalan,lepak makan and balik homestay tgok smua dah siap2 so kelam kabut aku tau..so gerak lah ramai2 g KGPA..dah smpai sana,cantik gila pelamin and decoration dia,makanan pon sodap2 berlaka..mcm biasa tgkap gmbar reramai dgn pengantin..big family okey tp gmbarnya takde,dah ada nnti aku tunjuk ye..balik tu g downtown cheras and hari isnin tu gerak balik ipoh..sesampainya di ipoh rasa sunyi sangat sebabnya dah 3 hari 2 malam dengan diorg2 smua tetiba tggal sorg,sunyi sangat..lambat pulak baru nak jumpa diorg bulan 12 nnti..okey itu aja nak share maap lah sekiranya ayat tunggang langgang sebab tgah syok nak update blog perut pulok buat hal..jom layan gmbar kat bwah..
tiga dara pingitan ^_^
sepupu sepapat :)

jumpa lagi di entry akan datang,bye korang !

p/s : saje letak gmbar reramai ,biar org2 yg tak kenal aku tu teka mana satu aku..haha.

Wednesday, 12 September 2012

Monday, 3 September 2012

resepi blueberry cheese cake !

assalamualaikum..

seperti yg dijanjikan dulu nak share resepi kan...so ini dia :

  • 1 paket biskut oreo
  • 50g butter 
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 50g gula 
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 25ml syrup blueberry – bleh gune filling@jem blueberry
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

haaa sangat senang okey,tak payah bakar just sejuk kan dalam fridge..oh ya..gelatin tu sangat penting tau untuk membuat kek tu jadi keras or solid,kalo takde gelatin agar2 pon buleh :) 

p/s : selamat mencuba kawan2 :)