Wednesday, 26 December 2012

pavlova....

hai korang....kembali update,tadi stop mandi solat sekijap...pavlova ni first time jugak watnya,sedap sangat...bahan2 dia pun mudah,cara nak wat pun mudah jugak..hehe..jom kita tgok bahan2 yg diperlukan...hehe..

empat bij telur..

telur ni watak utama,takde telur takde la pavlova..just amik putih telur je..

secawan gula putih...tapi kalo tak suka manis2 ni kurangkan kepada 3/4 ye..

1 sudu teh esen vanila...

1 sudu teh cuka...

1 sudu teh tepung jagung...

secawan whipping cream...

strawberry and kiwi untuk hiasan...

okey senang je kan bahan2 nya...mula2 putar kan telur putih tu sampai kental....bila dah kental,kembang and gebu korang masuk kan lah gula...bila gula dah sebati korang masuk kan pulak esen vanila,cuka dan tepung jagung...mudah bukan ? lepas tu bakar...

jadi mcm ni nnti,ni sebelum dibakar,bakar dalam 1 jam mcm tu..api jangan kuat sangat tau.

untuk krim nya..korang putar secawan whipping cream tu smpai kental jugak...pastikan whipping cream tu jenis bukan tenusu taw.tbila pavlova disiap bakar korang bleh lah hias dengan whipping krim berserta strawberry dan jugak kiwi mengikut kreativiti masing2 hehe..
taraaaa....ni hasilnya.

sedap sangat....tapi aku terlebih gula so jadi manis sangat....tapi takpe bila makan ngn strawberry kan masam2 kan takde lah rase manis sangat. cousin aku pun cakap sedap mcm gula2 kapas katanya...hehe..so korang boleh lah try taw...senang je..hehe..:)

bubye and selamat mencuba :)





No comments:

Post a Comment

Teghima Kasih Sudi Komen di Dik An's Story.
Komen-komen yang membina amat Dik An hargai.
Setiap komen In Shaa Allah akan Dik An balas.