Wednesday, 26 December 2012

pavlova....

hai korang....kembali update,tadi stop mandi solat sekijap...pavlova ni first time jugak watnya,sedap sangat...bahan2 dia pun mudah,cara nak wat pun mudah jugak..hehe..jom kita tgok bahan2 yg diperlukan...hehe..

empat bij telur..

telur ni watak utama,takde telur takde la pavlova..just amik putih telur je..

secawan gula putih...tapi kalo tak suka manis2 ni kurangkan kepada 3/4 ye..

1 sudu teh esen vanila...

1 sudu teh cuka...

1 sudu teh tepung jagung...

secawan whipping cream...

strawberry and kiwi untuk hiasan...

okey senang je kan bahan2 nya...mula2 putar kan telur putih tu sampai kental....bila dah kental,kembang and gebu korang masuk kan lah gula...bila gula dah sebati korang masuk kan pulak esen vanila,cuka dan tepung jagung...mudah bukan ? lepas tu bakar...

jadi mcm ni nnti,ni sebelum dibakar,bakar dalam 1 jam mcm tu..api jangan kuat sangat tau.

untuk krim nya..korang putar secawan whipping cream tu smpai kental jugak...pastikan whipping cream tu jenis bukan tenusu taw.tbila pavlova disiap bakar korang bleh lah hias dengan whipping krim berserta strawberry dan jugak kiwi mengikut kreativiti masing2 hehe..
taraaaa....ni hasilnya.

sedap sangat....tapi aku terlebih gula so jadi manis sangat....tapi takpe bila makan ngn strawberry kan masam2 kan takde lah rase manis sangat. cousin aku pun cakap sedap mcm gula2 kapas katanya...hehe..so korang boleh lah try taw...senang je..hehe..:)

bubye and selamat mencuba :)





Menu hari ini....

Assalamualaikum...

hai korang...last update hari tu hari ahad kan, isnin g mandi manda kat laketown...semalam penat so harini baru update..hehe..sepatutnya upadet pasal mee jawa and pavlova dulu tapi skip kejap dulu,dua2 resepi tu menjadi aku wat,alhamdulillah :)

menu harini bagi aku senang,ringkas dan mudah..,hehe..aku masak butter prawn,siakap 3 rasa and sardin goreng.bangun2 pagi terus bukak laptop nak cari resepi butter prawn..famili aku harini semuanya g meeting kat skola masing2 so aku lah tukang masak yg berhemah kan...kekekke..lepas je google2 resepi aku terus g market beli salad,cilipadi and nenas dalam tin..ikan ngn udang already have in fridge..balik2 terus mula masak,lpastu minyak pulak abis kuar pulak...haish ni ingat nak kuar lagi tapi memandangkan kete kakak aku tu kene masuk dalam pagar,menyenget pulak kan...aku dah malas dah nak kuar,bukan hape dua tiga kali nak bawak masuk kuar...huhu..by 12 noon dah siap masak smua dah...jom layan gambar..hehehe

ni butter prawn.

first time aku wat butter prawn ni. alhamdulillah menjadi...bg anak tekak aku sodap je haa tapi kena tggu diorg2 makan lah baru tahu ape rasanya..hehehe.

siakap sebelum dimandikan....

siakap yg telah dimandikan dengan kuah 3 rasa...

haaa...senang je kan...siakap ni aku salut dengan serbuk knor pasti sedap and tepung jagung. kalo abg aku ada umah jangan harap lah nak salut tepung jagung bagai dia kata goreng ngn kunyit lagi sedap...hehe..

nnti aku update ye pasal pavlova and mee jawa and bukit merah also..hehe bubye korang :)



Sunday, 23 December 2012

menu di malam hari...

assalamualaikum...


kalo siang tadi makan nasi malam ni kengkonon nya nak diet lah kan, tak nak makan nasi sbb petang td dah makan bnyak gila kot...tapi rasa setelah aku melantak makan malam mcm tak menjadi je diet aku even aku tak makan nasi..huhuhu...nak tahu aku mkn hape, moh nengok di bawah...hehe..

taraaaaa...ni lah makannya,huhu...

pengasingan before goreng...tak leh goreng bnyak2 kang tak abis aku gak yg jadi mangsa untuk habiskan kesemuanya.

potato wedges favourite ayah..

dah siap digoreng...hehe...aku excited nugget yg ada huruf2 tu...aku tgah2 goreng adik aku dtg curi satu nugget,terus aku ckp kang habis goreng laen,aku takpe curi org laen tak buleh...mihmihmih :D. makan dengan sos chili thai with mayonis...nyum nyum.

and lepas abis makan nuggets2 tu aku makan bnda laen pulak...tp idak lah kesmua nuggets tu aku mkn sorg,makan ramai2 lah,sharing is caring kan...hehe...next food ?
taraaa.....vitagen,kinderbueno,yogurt,calci yum untuk nak tinggi tapi dah berbekas aku makan idak tggi2 jugak..haha...ni bnda2 ni mmg wajib ada dalam peti sejuk,kalo abis je cepat2 g refill yg baru..hehe..ni lah second food for tonite..

and pencuci mulut untuk malam ni...
taraaa again! hehe...coklat tiramisu. yg ni mmg favourite hokey even family aku ckp tak sedap tp bg aku mmg sedap sngt...hehe..smbil tgok tv,smbil online,smbil update blog aku kunyah2 ini tiramisu...awesome !

so setelah di fikir2 balik aku bukannya makan or diet bagai tp aku telah melantak or mencekik dengan begitu heaven sekali...hehe..kesimpulannya mmg susah nak diet kalo dok umah ni. selagi ada selera makan, makan lah jangan ikat perut tu..hehehe..

itu aje nak share...time to sleep...good night everyone !




Saturday, 22 December 2012

menu ini hari...-edited-

assalamualaikum....

harini mcm biasa jadi tukang masak lagi smpai merajuk and bebai smbil masak. ish teruk sungguh perangai kan..tulah laen yg aku gtau smlam nak mkn apa laen pulak yg suruh dimasaknya haha...aku suka masak2 ni tapi tetiba bgun2 nak bebai pulak kan,huhu...kari so mmg tak lah kan,masak boleh tp nak makan nya idak lah sangat. so smbil bebai2 lah potong bawang smua untuk masak kari tu. bukak2 peti sejuk nmpak ikan bilis terus terfikir nak wat smbal ikan bilis...tgok lagi ada pulak perencah sup terus wat sup telur with mushrooms. just guna mushrooms dalam tins je .alhamdulillah sodap mendapat pujian..*masuk bakul angkat sndiri* haha...sapa lagi nak puji kalo bukan diri ini sendiri kan...mihmihmih :D

so menu hari ini kari ini hari haha...sambal bilis with potato and eggs soup with mushrooms. hamboi nama taknak kalah tu...kihkihkih...nak letak gambaq tapi fon ni tetiba tak leh connect bluetooth ngn laptop plak...eee sepak gak kang dua2 ni haha...besok cadang2 nya nak wat pavlova and mee jawa..hopefully menjadi lah kan, insyaAllah..:)

tadi tak share gambar ni nak jugak share setelah aku sepak mau jugak fon dgn laptop ni connect dgn bluetooth haha...moh layan gambar di bawah..

kari ikan bawal..bendi je bnyak sbb smua hantu bendi...kihkihkih

sup telur with mushrooms :)

sambal bilis pujaan hati. pinggan comot...hoho.

that's all for today...class dismiss..haha dah merepek2 kan..tu je nak share untuk hari ni...bubye korang :D


Friday, 21 December 2012

ayam bakar berempah with madu..

dah tak tahu nak share ape so share je lah resepi ni kan...nak update cite soromban dgn genting takde gambar tak syok lah kan..ni ayam bakar ni aku wat smalam.,siap2 je kuar oven trus snap gambar upload fb tujuan nak kasi abg aku jelous muahaha. dah lah malam sebelum tu  pun kteorg g makan steambot kakak aku g tagged kat die bengang je lah kan..haha..moh lah kita tgok resepi ni. so simple...

yummy :)

bahan-bahan..
- tentu2 lah ayam kan. suka hati lah korang nak bahagian or bnyak mana kan.
- serai 2 batang
- sebiji bawang besar.
- 3 ulas bawang putih.
- sedikit serbuk kari.
- 2 sudu sos tiram.
- 2 sudu madu.

cara-cara...
- stelah ayam dibasuh korang lumurkan dgn sos tiram.
- lepas tu korang masuk kan serai,bawang besar dan bawang putih yg diblend.
- lepas tu serbuk kari and madu, so simple..
- and bakar dgn suhu 180 darjah celcius selama 30 minit...

selamat mencuba. aku maen taruk2 je bahan2 die..alhamdulillah org kata sedap..hehehe :), tadi pun aku wat ikan bakar aku guna resepi yg sama mcm ayam ni..tapi kalo lebih pedas lebih sedap kot hehe:)
Assalamualaikum...

apa khabar semua. Wah lama gila aku tak update kan.maaf lah semenjak dua menjak ni busy sikit.isnin haritu baru balik dari seremban and genting highlands,nnti kat entry laen aku cite okey sbb gambar takde kat aku, smua dalam kamera abg aku, tak best lah kan kalo takde gambar.hehehe..sejak balik dari cuti tu start selasa smpai ke hari ini hidup aku kat dapur je tau...eceh konon2 rajin lah tu kan. al maklumlah skolah dah nak bukak so masing2 mak ayah and kakak aku dok ulang alik g meeting lah kan. so aku lah tukang masak yg terkemuka kat umah tu..hahaha perasan pulak kan.sedap ke tak sedap smua kena makan kalo tak aku lepuk sorang2 kang...haha gila ganas kan..itu je ye untuk entry ni. bubye korang !

Monday, 10 December 2012

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum..

Kembali update. Alhamdulillah syukur tak terkata bila check result td smuanya lulus. Walaupun pointer menjunam ke bawah rasa syukur sangat smuanya lulus. Sebenarnya dah taw result ni dri hari jumaat lagi, kteorg hack..wakaka.jahat gile kan..Tp risau jugak kan kot check jumaat tu tak betol lagi kan. Yelah tak rasmi lagi kan, so td check yg bebetol punya, alhamdulillah result dia sama mcm yg aku check haritu. Kat hati ni target dua paper akan failed sbb carry marks aku cukup2 makan. Alhamdulillah sangat. InsyaAllah kalo takde pape bulan April ni kami konvo. Yeay ! Kawan2 jumpa April nnti ye. Fokus lepas ni try je dulu apply degree yelah pointer pun rendah, kalo ada rezeki insyaAllah sambung lah.

p/s : semua yg terjadi ada hikmahnya. Duhai hati banyak kan bersabar :)
Assalamualaikum...

sihat semuanya ? Ya Allah lama gila tak update kan since aku blik umah haritu skrg pulak baru aku update. Maaf ye. Busy sikit ade cousin kawin. This week ada lg dekat seremban. So before g seremban kasi update sikit ini blog. Kesian dia.. Hehe..Since balik haritu asyik ulang alik g umah tok tolong2 apa yg patut. Sampai cousin aku ckp ada jalan laen tak nak lalu, dah bosan lalu jalan ni. Haha.. Meh lah kita layan gambar je, Malas pulok nak tulis panjang2. tuk abg amm and kak wana selamat pengantin lama ! hahaha.

semua gegadis cute :P

Gegadis cute lg :P

kat sawah padi :)

free style :)

okey. Itu je nak update. Bubye korang :)

Tuesday, 27 November 2012

drama air mata lagi.

assalamualaikum....

di saat jari jemari ni menaip entry baru, aku tgah berbahagia kat umah. yes i'm home. semalam mama ngn kakak dtg amik. maka berlaku lah drama air mata lagi dgn housemate. time mama sampai diorg takde, g mandi kat ulu chepor, aku nak balik tu yg tak follow. okey time diorg nak gerak tu kami salam siap2. lepastu start ngn zila air mata ni dah tak leh tahan sebak.

 zila even kita tak rapat, takde kongsi2 rahsia smua tu tp farihan sayang zila tau. nak ckp ni kalo zila nak tau farihan suka kawan dgn zila. dulu mula2 mcm segan fikir itu ini tp bila dah kenal baru farihan tahu zila ni mcm mana orgnya. farihan tau zila ni baik rupanya. maybe sbb tu lah sebak kot.*nanges*

untuk iffah terima kasih sbb tumpangkan keta g and balik kelas. terima kasih. ngn iffah pon dulu malu2 tp iffah ni baik orangnya. tapi farihan tak tau kenapa farihan segan dgn iffah smpai sekarang :). iffah ingat kumpulan nasyid kita tu taw. :D

untuk jannah pulak terima kasih sudi kawan dgn kami. pahit manis kita harungi bersama selama 3 tahun ni. kita dekat ja nnti kita rajin2 jumpa k.rajin2 contact okey.kalo kami ada salah silap kat jannah kami minta maaf tau, kami tau selama kita berkawan mesti ada pnya kami sakitkan hati jannah. kami sayang jannah :)

to syida the happy girl. hampa jangan rindu2 kami k. kalo rindu mai ja umah kami tau. kami suka kawan ngn hampa, hampa suka amik berat pasal kami.hampa kalo kami ada salah silap maap tau. lagi satu terima kasih sbb hampa selalu jaga kami time kami sakit demam senggugut. hampa suka urut untuk kuarkan angin kami, hampa tarik rambut kami bg letup untuk stopkan kami batuk. terima kasih sangat. kami sayang hampa.

to nurul amanina. nina kita start rapat masa short sem kan. time tu baru tau nina jenis mcm mana, happy2 and gila2 jugak orgnya kan. haha..dari lepas short sem kita makin rapat and dah nak last semester enam ni pon lagi kita rapat, study sama2 kan. nina aku sayang hang tau. jangan lupa aku. ingat group nasyid kita tu. maaf kalo hang ada terasa dengan aku selama kita berkawan ni. ampunkan aku kawan.

untuk nida, kak ayu, yus and wawa, and kak kila even kita tak rapat sangat, even kita ada pahit manis kita farihan sayang korang. tak rapat bukan bermakna tak sayang kan. kalo farihan ada salah silap, terkasar bahasa farihan minta maaf. halalkan apa yg terlebih dan terkurang k. kita kawan sampai mati okey ?

lastly untuk semua bebudak umah dan jugak bebudak kelas yg farihan sayang, farihan minta maaf atas salah silap farihan dekat korang, halakan makan minum, halalkan apa yang terlebih dan terkurang. kita kawan sampai mati okey ? farihan sayang korang :)

Saturday, 24 November 2012

hanya mampu berdoa..

assalamualaikum..

dah lama tak tulis kat sini kan,seperti yg aku ckp lepas final baru aku update balik tp aku ade je bukak blog aku ni cuci2 habuk cuma tak update je :). Alhamdulillah dah habis final aku tapi hati ini tak lega selagi result tak keluar, harapan aku tak tinggi, serendah orgnya sahaja, cukuplah sekadar lulus semua subjek, itu saja pinta ku.Final hurm tak taulah nak kata mcm mna, we wait and see ja lah nnti kan. Mula2 hati ini asyik memikirkan macam mana nnti kalo kena extend kan, hati berkeras kata taknak. Tapi hari jumaat petang time tgah jawab paper killer taxation aku cakap sensorang seandainya kena extend ada yg failed aku redha, dah tertulis mcm tu, sdih mmg lah, nak je konvo sekali dgn diorg tp hati ni dah dpt terima, tapi aku masih berharap yg aku lulus semua subjek. InsyaAllah amin...doa banyak2 :)

okey...sepanjang aku tak update blog ni ada kawan2 aku call tnya eh asal tukar link, asal kalo bukak blog hg terjadi blog org laen..blog ini yg mereka maksud kan cik kimika's story. bila aku belek2 balik link blog die lebih kurang blog aku. aduh cam na nak wat eh, aku perasan jugak setiap kali update entry baru mesti die ckp post kat blog budak tu. Ewah aku yg update blog kau yg dapat nama ye. sape2 tahu acam ne please help me. aku tak kenal pon budak tu sape haiyaa manyak susah maa, aku dah tukar link pon tetap jadi cam tu.okey lah itu je wat kali ni, nnti rajin aku update lagi ye. bubye !

Tuesday, 13 November 2012

Last hapdet before final !


dah ready ke ?


hai korang...ni merupakan last hapdate aku, eh korang korang janganlah sedih last hapdet aku sbb nak final je, nnti lepas final aku hapdet lah balik ye.isnin sampai sabtu depan aku final so buat teman2 seumah merangkap teman2 sekelas dan teman sekelas yg laen jugak good luck untuk final ni, ni last sem kita..buat yg terbaik, semoga kita semua berjaya dan lulus semua subjek, amin :)
nak minta maaf dengan korang semua kalo ada salah silap tau, lepas abis final mesti kita serumah susah nak jumpa dah kan, yelah rata-ratanya semua kat KL...huhuhu..okey lepas final aku smbung aktif di blog balik ye..good luck semuanya especially DAT 6A !

p/s : doakan kejayaan aku dan kawan-kawan sekelas ye (:

Monday, 12 November 2012

happy birthday !

happy birthday darwisya amani !
dah 5 tahun dah, alhamdulillah...belajar rajin2 ye kakak..dengar kata ibu dan abah, and jangan pukul2 cik baby dah ye..haha. sekarang ni suka sangat make up dan posing sakan, hai la kakak, cik baby mu ni pon tak reti make up2 ni taw..Dekat ibu dia,dia minta set alat make up, ketawa guling2 aku dengar,haha..abahnya minta kari kepala ikan,kahkahakah...tebahak2 aku ketawa. Dekat mama minta i pad, semua permintaan dia dah dipenuhi. Aku just belanja coklat indulgence + red velvet yg aku wat tu. Gambar ni masa dalam kete nak g beli kek and buku2 wat birthday girl.

nak nyibuk jap. Baju ijau tudung purple.hahaha.

pantang nampak kamera mesti nak amik gambar. time ni aku tgah drive sibuk panggil kak cik2 jom tngkap gmbar, aku pon posing la kejap, nasib aku pemandu berhemah tau..mihmihmih :D

p/s : jom study akaun + business finance :)

Red Velvet

hai...nak share resepi lagi. Dulu dah pernah post sekali tentang kesedapan red velvet. Dan hari ni baru berkesempatan nak wat. Alhamdulillah menjadi tapi cream cheese dia cair sikit tapi semua kata sedap. Abang aku pon kata sedap padahal td kemain dia ckp kek hape letak cuka ni, hahaha...kan bila dah rasa baru tau sedap ke tak kan. Mihmihmih :D Okey amik note book and pen cepat salin resepi. Nak print pub boleh. Cett bajet ade org nak je kan resepi aku ni.

red velvet. Warna yg tak menggoda sangat, haha.

Resepi Red Velvet.

Step 1
250 gm tepung gandum.
1 sudu kecik serbuk penaik.
1 sudu kecil garam halus.
2 sudu besar serbuk koko.
ayak kesemuanya dan ketepikan.

Step 2.
240 ml susu segar dicampur 2 sudu kecil cuka. Kaedah ini dipanggil buttermilk.
Biarkan 10 minit, dan masuk kan 2 sudu besar perwarna merah. Ketepikan.

Step 3.
150 gm butter.
100 gm gula icing.
200 gm gula perang. 
1 sudu kecil esen vanila.
2 biji telur.
Putar butter,gula icing.gula perang and esen vanila sehingga kembang. Bila dah kembang masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi sehingga kembang. 

Step 4.
Masuk kan Step 1 tepung yg diayak tu diselang seli dgn step 2 yg buttermilk tu ke dalam step 3,bahan yg diputar tu. Kacau sehingga sebati. Amik dua sudu cuka dan satu sudu bikarbonat soda,kacau cepat2 sebab akan berbuih masuk ke dalam adunan. Kacau lagi bg sebati.

Step 5
Masuk ke dalam loyang dan bakar sehingga masak. Api dalam 180 darjah celcius.

Untuk cream cheese pulak.

250 cream cheese.
100 gm gula icing,
1 sudu kecil esen vanila.
1 sudu kecil air lemon.
150 ml whipping cream.
putar sehingga kembang dan sejuk kan. Bila kek dah disejukkan boleh di hias mengikut kreativiti dan citarasa masing. Selamat mencuba :)

Saturday, 10 November 2012

putei umno

cantik tak kami ?

apakah first impression korang bila korang tgok gmbar ni ? ada yg ckp kteorg puteri umno, ada yg ckp kteorg nak g marhaban and ada yg ckp kteorg nak kawin..kahkahakah.
sebenarnya ni kami baru balik dri presentation entrepreneur...tu yg seragam je semua..sampai2 kampus je dah ade suara2 jeritan yg ckp kteorg puteri umno...masuk kelas pulak lecturer ckp cam nak g menikah,haha...then masa balik g beli makanan pulak org ckp geng marhaban..pun boleh lah..mak cik2 kat gerai makan tu punyalah sayang kami asyik ckp je elok2 amik makanan tu kang abis baju cantik2 tu, meh mak cik tlg amik kan..hamboi mak cik knp baik sngt ni nak wat menantu ke? kekekekeke...
tu je nak hapdet...bye korang !


p/s : baru berjaya study entrepreneur je,hai laaa another 4 subject nak study tu... Go go chayok !

thanks mom !

hai korang....kembali update blog selepas lunch...alhamdulillah kenyang sangat2 wey...and dpt mkn sup tulang yg di idam2 kan...thank you mama..haha senak perot ooo, sup tulang, kari daging,daging goreng kunyit and ulam petai with smbal machang...alhamdulillah :)

sup tulang...yummy (:
menu harini kebanyakan dtg dari en.lembu..paham tak ? daging lembu yg aku maksudkan...ni sbb bnyak lg daging korban dlm peti sejuk tu so daging je lah kan...jgn nnti pening sudahh..hehe...ok nak solat and study balik...bye2 korang !

Wednesday, 7 November 2012

happy birthday !

happy family :)

happy birthday kak ani !*she is my sister in law* but people always said she is my real sister, never mind,i don't care because we are family and we love each other :)
hokey...stop merepek bukan2...happy birthday kak ani, kak cik doakan kak ani panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki, semoga terus cantik selalu, bahagia dgn abg,amani, and aryan....aminnn :)

Sunday, 4 November 2012

study week ke ?


assalamualaikum korang...

salam hari ahad !hai korang sihat ke semuanya ? me alhamdulillah baru baik dari demam, hmm dmam lagi...


okey...esok bermula lah minggu study week tapi yeke study week ? bukan hape, nama je minggu study week tp kteorg takde peluang nak study sendiri pon, kelas tetap ada mcm biasa and yg lebih sedih saat2 dah nak dekat final pon tetap ada assignment yg nak kena submit, test and quiz..baru ingat nak rileks2 dgn study*study lah sgt kan*...tapi takpa itu semua untuk kebaikan dan menambahkan markah pb yg jatuh kecundang tuu..huhuhu.

banyak kan usaha,doa insyaAllah moga Allah mempermudahkan segala urusan kita :)

okey lah sampai sini saja ye, ketemu lagi kalo aku ghajin update blog,hihihi !

p/s : sedih ter'remove'nuffnang, nak buat balik dah tak reti, sbb dah laen ? anyone can help me ?

Wednesday, 31 October 2012

Nana's Engagement



moh layan gambar cousin aku tunang...yg baju pink tu ye, yg comel lote berjubah puprle tu ialah tuan kepada blog ini, comel kan dia..kekekeke*perasan sudah *...Apapon nak wish congrats kat nana,sebulan je lagi dah nak bergelar isteri orang,dah tak buleh nak kacau2,manja2,tido sekatil sebilik dengan nana...*nanges*
Tengah2 darah manis ni jaga diri bebaik,apa pon dugaan yg mendatang terima,redha dengan semua tu.


ni hantaran untuk side lelaki :)



           peace :)

last but not least...betol ke ayat aku ni haa...kekeke,hentam je lah...semoga bahagia selalu nana :)

Sunday, 28 October 2012

Aidiladha

Assalamualikum....

salam aidiladha.. tak terlambat lagi kan..apa mcm aidiladha korang,best dengan meriah tak ? selalunya org ckp aidiladha ni just sambut biasa2 ja...meh nak story mory cerita raya aku..

khamis - Gerak blik umah dengan cousins...mekasih korang tumpangkan baby yg cute ni..:p, gerak dri umah sewa kul 2.30 g jusco makan2,cuci mata,jalan2...pukul 4 baru gerak betol2*ada gerak tipu2 eh*haha..alhamdulillah pukul 6 dah smpai,smpai2 tgok ada khemah bagai teruja wooo...masuk umah salam mak ayah,cari makan,layan adam hawa and kuar g cari barang2 wat hantaran.

jumaat- Hari Raya ! Bangun pagi2 dengar takbir..tak g masjid pon sbb jaga anak buah....lepas mak ayah balik masjid salam minta maaf,balik kampung sekijap..lepas jumaat balik umah balik kemas2 umah and kuar lagi g beli barang hantaran...niat di hati nak ke pasar malam,sekali pegi cisss ade 5 gerai je yg bukak...*sedih*...balik tu kemas2,tgok org wat hantaran,tgok je mampy sbb aku ni tak kreatif...lpastu smua sdara dtg memeriahkan umah aku lg...oh ye yg bertunang tu bukan aku or kakak tp cousin aku.

sabtu- Hari yg ditunggu2...cousin aku dah nervous bagai...bangun seawal jam 7 pagi,sapu umah...hampar karpet,g ronda2 naek moto smpai kena marah*yeay aku dah boleh bwak moto !*...pukul 11 org dah start dtg2...pukul 1 baru rombongan dtg,alhamdulillah dah selamat bergelag tunangan org dah cousin aku ni,congrats nana ! Majlis abis tepat pukul 4..time tu kteorg dah berkemas smua,penat tak usah ckp lah...lpas isyak terus tido..

ahad- Bangun dengan hati yg berat sbb tak nak balik...makan pon tak sempat nak ulang bnyak kali..nak cepat punya pasal..sedih tau,siap nanges2 kat mama..huhu...jalan jem tok sah ckp lah..5 jam baru smpai ipoh..tension kot..sampai umah call mama, and mama call aku balik sbb mama ckp terkilan aku tak sempat nak habis kan segala makanan yg ada..takpe ma,ayah nak cepat td kan..balik nnti mama msak sesedap lagi tau..

sekian terima kasih..penat memerah otak pikir nak update...ini je yg mampu..bubye korang !

p/s : countdown untuk final..cuak !

Monday, 22 October 2012

Mulakan hari anda dengan senyuman !

assalamualaikum korang....

meh kita mulakan hari kita dengan senyuman..pasti sepanjang hari korang ceria mcm aku je kan...kekekeke,even ada masalah pon senyum je untuk menutup yg kengkonon nya mcm takde apa berlaku tapi dalam hati Allah je taw..so meh lah kita senyum !


atototo comelnya dia cenyum :)

p/s : senyuman yang ikhlas dan menceriakan ianya satu IBADAH :)
senyum sokmo deh !

Sunday, 21 October 2012

menghitung hari !

hai hoi hey ! aku sedang rancak menghitung hari untuk pulang ke rumah.....even kerja melambak-lambak hado tapi hati aku ni dah ada kat umah,menghitung hari kengkonon nya balik cuti panjang je kan, padahal cuti bpa hari je pon...dah terlampau rindukan mama...tetiap hari aku call mama, sehari smpai 3 kali, mama smpai tnya hado apo lagi ni dik oii...haha..and aku kalo mood tak betol yg di mana hati ini terasa sayu or nak nanges mmg aku wat keja gila, call mama kacau2 gelak2 dngan mama and aku akan melalak sekuat hati,haha..sabarlah duhai hati lagi empat hari je lagi ni :)

p/s : wahai masa berlalu lah dengan pantas !


Happy birthday Dayah !

Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan Noor Hidayah,
Allah selamat kan kamu !
 the person who wear purple kurung is dayah :)

ni gambar lama masa form 5...zaman bebudak lagi..actually her birthday is yesterday...smlam dah siap karang tapi tak ter'post' pulak...jadinya hari ni je lah aku publish ! Happy birthday yg ke 21 dayah,aku doakan hang berjaya di dunia dan akhirat,belajar rajin2,jangan tggal solat and denqaq kata mak ayah hang..eh dayah hang dah 21 kan,dah buleh kawen ni kahkahkah ! jangan lupa jemput aku tau nnti..happy birthday again dayah !

p/s : hang nak aku nyanyi kan,tu haa versi melayu buleh lah kan...versi orang putih aku dah nyanyi live kat hang smpai hujan ipoh ni :D kekekekeke

Tuesday, 16 October 2012

sabun garam buluh

assalamualaikum...

hai korang...pernah dengar tak sabun garam buluh ? warna hijau jernih gitu...sabun ni boleh menghilangkan jerawat,kulit berminyak malahan sesapa yg ada masalah kulit pon boleh hilang...aku berani cakap ni sbb adik aku muka dia berjerawat hilang wey...smua kengkawan dia tnya apa rahsia kecantikan anda..kahkahkah,adik aku ni lelaki....

aku pon pakai jugak...yg bestnya minyak2 kat muka ni berkurangan lpastu lepas pakai pipi aku yg sememangnya gebu ni rasa lembut dengan ringan je..haha..tadi aku ckp lah kat mak aku..

mama : nak apa lagi ni...tadi kan dah call

aku : alaaa mama ni,nak manja2 je ngan mama..

mama : yelah tu...

aku : ma..sabun hijau dah abis lah..

mama : okey nnti mama tempah..

aku : abislah pipi adik tak gebu dah..

mama : hahaha...perasan.

aku :-,-

nilah sabun tu...sekotak ada tiga..harga satu sabun rm 35 :)


haaa itu je nak update...nnti korang try lah ye beli and guna sabun ni..bestt :)

Sunday, 14 October 2012

Quotes



saje saje nak hapdet kata-kata yang aku suka...

  • Allah is testing me, and i'm smiling because it's a sign that He pays attention to me, Alhamdulillah :)
  • Di sebalik kepahitan itu pasti akan ada kemanisan :)
  • Allah has chosen you with such trials because He knows you can handle it. He knows. Please have patience :)
  • Allah tidak akan uji lebih dari kemampuan. Dia tahu kita mampu utk tempuhi dugaan sebab itulah Dia uji :)
  • Berubah itu mungkin mudah, tapi kekal dengan perubahan yang dibuat itu mungkin payah.
  • Usah dikecewakan apa yang telah ditakdirkan oleh-NYA. Pasti ada hikmah sebalik setiap yang berlaku.
  • Ada kalanya hati ini terasa sedih dan gundah gulana, usah bimbang, itulah lumrah kehidupan, luahkan perasaan itu dan teruskan kehidupan.
  • Anda boleh melakukannya, walaupun tiada sokongan daripada orang lain, cekalkan hati, kuatkan usaha.
  • Kadang2 senyuman adalah air mata yg tak terlihat,dan air mata adalah kekuatan terakhir yg kita miliki...
  • Hidup umpama aiskrim,nikmatilah ia sebelum cair :)
okey kalo ada lagi aku hapdet lagi kat entry yg sama okey..have a nice day korang :)

Friday, 12 October 2012

cuti raya aji !

hye korang....korang bila start cuti untuk raya haji eh ? aku takde cuti rasanya...sbb mmg cuti jumaat time raya smpai ahd tu je lah kot...bagi sesetengah orang sambutan raya haji ni biase2 je kan...tapi bg famili aku takdelah meriah,mcm biasa je blik kampung yg 10 mnit dah smpai :p, mak ayah buat korban..tapi yg more excitednya sbb cousin aku wat kenduri tunang kat umah aku..tu yg agaknya jadi excited sbb nak jumpa reramai +nak jumpa anak2 buah aku + aku dah lama tak blik umah kan...ehh mcm tak caye plak lame tu kan,haha...tapi sedih + sadis tau famili aku pon smua dah cuti khamis tau + cousin aku yg nak tunang tu pon rabu dah cuti,...huwaaa i'm so jelous okey..tapi demi pelajaran aku kuatkan jugak semangat ini,hehe..mak aku kalo boleh mmg nak aku balik seawal yg mungkin,ghindu katanya...huhu..di bawah dialog between me and my mother :

mama : adik bila nak balik ? 
me : khamis lah ma,adik ada kelas lagi...
mama : tahu tak khamis tu smua dah cuti..
me : tahu tak lecturer orang nak buat kelas,mmg tak cuti lah..
mama : khamis kelas smpai pkul brp ?
me : tak tau lagi ma..
mama : so mmg confirm balik khamis ?
me : yes mom :)

haaa....see nampak tak betapa rindunya mak aku kat aku smpai nak aku balik awal...haha*perasan je ye kau* mak suruh balik awal sbb nak kemas2 umah sbb yelah nak kenduri kan...huhu...yelah mak paling lewat pon khamis malam adik smpai ye,mcm biasalah ye adik sampai2 trus adik tido tau..haha..

okey korang...smpai situ saja ye..ada masa aku hapdet lagi,bye bye :)

p/s : padahal nak raya haji ade lagi 2 minggu tapi aku dah excited,homesick owh :(

Ghindu :(

assalamualaikum...

dapat pon bukak...ber jam jam aku tunggu tau dari aku g kampus smpailah balik kampus baru boleh bukak,nampak tak lama mana aku tunggu...haha..okey aku ghindu,ghindu dengan famili dan ghindu dengan dua org budak ni...dengan anak2 aku ehh bukan anak kandung tapi anak sedara :)

ni kakak 5 year's old :)

rindu bangat kat dia..tadi dia call aku,wah bukan senang tau nak cakap fon dengan dia,ikut mood okey,tadi pon dia ckp2 cam tu trus dia kasi mak aku,okey lah tu as long dia ingat aku dah happy..ngeeee :D, tadi aku tanya mak aku bila si kakak ni exam then mak aku tnya dia,dia kata exam tu tak payah datang sekolah kan, sekolah cuti kan,kah kah kah kakak kakak....exam tu amik periksa lah sayang oii,kak cik doakan kakak berjaya ye.

ni adik 10 months :)

yg ni lagi lagi lah aku ghindu tau...rindu nak tgok keletah dia yg manja,eh manja ke? suka nak berdukung je tau,lengoh tangan i tau dik...haha..tapi sejak dah boleh merangkak ni dah tak nak dukung2 nya..nak bebas kan dik kan..cepat2 lah boleh jalan ye boleh kita maen lumba lari sesama confirm lah kak cik menang kan,haha..

okey lah...nnti ada masa aku update lagi ye...bye korang !

p/s : kita jumpa raya haji nnti ye wahai anak2 ku sekalian :D




Monday, 8 October 2012

Happy Birthday !

happy birthday to you,
happy birthday to you,
happy birthday to syuhada,
happy birthday to you !


nur liyana syuhada !

happy birthday yang ke 22 sayang ! takpe kot i mention age you ni...ni sepupu kesayangan aku...kami berdua sangat lah rapat,kecik2 dulu lagilah tak buleh berpisah kan syu kan..sekarang ni pon rapat cuma jarahk yg memisahkan kami sob sob sob..tapi takpe kami selalu je contact each other,now syu kat UTM Johor smbung degree,doakan kite dpt smbung tau..

semoga sentiasa dimurahkan rezeki,panjang umur,berjaya dalam pelajaran,berjaya di dunia dan akhirat..semoga berbahagia jugak dengan insan2 tersayang,solat jangan tinggal...hadiah...tak payah lah kot kan,dah tua2 ni org dah tak minta adiah kan haha...okey okey balik raya aji nnti ckp je nak mkn ape i will do it special for you okey...

okey...happy birthday again sayang :)

Sunday, 7 October 2012

bila kerajinan melanda !!!

jam sekarang tepat menunjukkan 3.15 pagi....pagi tau buka petang,wahh tak pernah2 aku tido lambat cam ni tau,paling lewat pon pukul 1 taw..huhuhu..housemate aku pon terkejut tau nengok aku masih aktif pagi2 cam ni,haha..ni gara2 minum white coffe yang termatlah pahit,sja aku wat pahit2 sekali amik kau smpai sekarang tak boleh nak lelap mata T__T

okey..siang tadi aku ada cakap nak manfaatkan cuti aku dengan sebaik mungkin kan...siang tadi telah ku manfaatkan dengan berkara yang tidak berfaedah iatu tido dan nengok hindustan..haha..tapi after maghrib dah dapat hidaya sikit,tu yg minum white coffe tanak kasi ngantok..dimulakan dengan bismillah lalu aku pon membuat nota audit untuk kuiz akan dtg,then buat slide show untuk presentation tax,alhamdulillah 15% lagi nak siap...lpas tu siapkan pulak assignmnet account yg nak kena submit isnin ni tp tak siap lagi..muahaha,tggal sikit je lagi..yakin boleh dan sempat siap ye ^_^

lepastu bila dah tak boleh nak tido mulalah nak buat macam2,housemate smua dah dibuai mimpi...aku lipat kaen baju and gosok baju untuk seminggu terus..waaa itu hanya terjadi jika sindrom rajin aku dtg ye,kalo tak time nak pkai lah aku gosok..huhu...so esok aku relaks sikit lah,boleh lan nak tumpu dekat keja account aku tu,moga ALLAH mempermudahkan segala urusan ku :)

okey lah kengkwan...ayuh kita tido,rasa ngantok mai dah..mata pon dah pedih2 ni..good night and have a nice dreams :) bubye !

Saturday, 6 October 2012

Al kisahnya semalam....

hai korang...eh update buat kali ke tiga ye harini...tgah mood nak update so update lah kan..
okey al kisahnya semalam kteorg bebudak umah pergilah kfc..misi kami hanya satu iaitu untuk merasa burger yang baru tuu..zinger burger double down..kami pergi bertujuh,lagi dua org takde..


ni haa burger tu,nmpak mcm best kan ?

okey sesampainya kami di kfc memasing dah excited ni,kami smua g cari tmpat duduk dulu kang penuh pulok sebab walaupon dah lwat malam org agak ramai jugak lah,oh ye tak elok tau makan lewat2 malam ni,haha..aku takpe korang takleh ok,kena jaga badan...member aku ni g beli dulu then die dtg balik ckp zinger burger double down tu dah abis...huwaaa kuciwa aku tau,aku nak sngat mkn..takpelah aku beli burger zinger yg biasa je..tup tup member aku yg sorg tu beli..dia ckp akak kaunter tu tersalah beli info..huwaa lagilah aku rasa nak marah2 akak tu,yg kawan aku nak beli colonel burger pon die ckp abis padahal kawan aku yg lg sorg beli ade je..ish akak ni tak baik cam tu tau,laen kali check bebetol..kesian kami yg customer ni tau..yg beli burger ni hanya dua org ja..aku ingt nak beli tapi malas lah dah kenyang..so itulah kisah semalam,hasrat aku yang nak mkn burger tu tak kesampaian..sedih taww.

p/s: ade sesapa nak belanja ke ?


puding karamel

Dah alang2 blog aku boleh bukak ni meh lah nak share dengan korang resepi puding karamel ye..sila amik pen kertas untuk catatan ye..ehh mcm korang dengar radio pulak kan..haha...okey jom kita tgok bahan-bahan dan cara membuat ye akak-akak, adik-adik,mak cik-mak cik semuanya..

resepi puding karamel :

bahan-bahan yg diperlukan :

  • satu tin susu cair ideal
  • 5 biji telur
  • 1 teaspoon esen vanila
  • satu cawan gula
  • satu cawan air
cara-cara membuat :

  • mula2 panaskan api,dan masuk kan secawan gula dan biar larut..sentiasa kacau ye kalo idak hangit. api biarlah perlahan.
  • bila dah larut masukkan secawan air pulak..masa ni awas ye dia mcm akan percik2 skit and jgn terkejut kalau tgok dia keras..teruskan kacau smpai cair dan warna agak2 perang ye.
  • tutup api dan masukkan dalam loyang. biarkan sejuk.
  • next step korang masukkan satu tin susu cair ke dalam blender,5 biji telur,esen vanila..and korang juga boleh tambah gula dlm dua sudu cam tu bukan ape takut tawar je.blend kan smpai kembang,
  • bila dah siap blend masukkan dalam loyang yg ada gula tdi tu.
  • kukus slama satu jam..
  • siap dan sedap dimakan sejuk2.

taraaa dah siap dah ! jemput makan :)

cubalah,bahan dia pon mudah,cara nak buat pon simple kan..cuba sekali pasti nak lagi..ayah and kakak aku suka buat tempahan kat aku*amboi tempahan tu* untuk dibawa msa pot luck kat skolah masing2..sila cuba bagi sesapa yang tak pernah buat tu k...bye !

Serba Serbi

assalamualaikum....

haaa boleh pon aku menulis kat sini,dah beberapa hari ruang blog aku ni tak leh nak bukak..blank je,so acam ne nak update kan,sakit je hati ni tau..tak tau lah samada P1 memang ade problem or jenjiran kami yang baik hati ni hack kami punya wifi..huhuhu.

okey...sekarang dah bulan 10,bulan november aku dah final exam merangkap final year sekali..InsyaALLAH,semoga ALLAH mempermudahkan segalanya..dah tak lama je lagi,pejam celik pejam celik dah pon nak final..jadual exam pon dah kuar,satu hari satu paper,smpai hari sabtu pulok tu..huwaaa sabtu yg last paper tu pulok ade cousins aku akad nikah..maap ye tak buleh nak g,takpe kenduri nnti  kteorg g ye..aku dah g tau kat cousins aku ni die touching kot aku kata tak bleh nak g..huwaa sorry lah tapi aku harus memperjuangkan sesuatu yg lebih penting untuk masa depan ku..doakan aku dan kawan2 berjaya ye di final sem ni..

dah nak final ni pon aku tak tau kenapa still malas2 lagi..cadangnya weekend2 cam ni nak menfaatkan cuti dengan sebaiknya iaitu tido..haha k tipu je..nak siapkan segala kerja yg tertangguh or tak siap2 lagi..we wait and see je lah tgok berjaya ke idak kan..haha..mcm tak je..huhu.

haaa,tu je nak update..kang terbiar pulok blog aku ni,sekali dah rasa mlas mulah tak nak update kan..ada masa aku update lagi ye..bubye !

Saturday, 29 September 2012

kelembapan !

assalamualikum..

hai korang...lama tak update kan,maaf lah internet kat umah sewa tu ya Allah lembab gila kot..tension taw,bkak you tube loading nya bukan maen lama lg..blogger lg lah tak boleh nak buka langsung...huwaaa tu pasal tak update blog ku yg buruk ni..ni dah balik umah boleh lah layan you tube and bkak blog..balas balik dendam kat umah sewa tu haha.. aku pon tak tau lah asal lembab gila,mungkin ada yg hack kot..maklum lah kami ni baik hati satu lorong kami kasi password haha..*tipu je*..kami bayar tau tetiap bulan tepat pada masanya *tipu lg* haha..k lah korang nnti aku update lagi ye.. bubye !

Saturday, 22 September 2012

spaghetti goreng suka hati :)

assalamualaikum...

hari ni tetiba rasa nak share resepi dgn korang,khamis petang tu saja mencuba buat spaghetti goreng...alhamdulillah deme kate sedap,aku pon cuak jugak sbb first time buat spaghetti goreng ni..tapi maaflah lupo pulok nak snap gambar sbb lapar yg teramat sangat..hihi..jom kita tgok resepinya ye..

spaghetti goreng suka hati 

bahan-bahan ::


  • sepaket daging cincang *lagi sedap lagi banyak*
  • sepaket hot dog cheese
  • 1 tin cendawan butang
  • 1 biji bawang besar
  • 5-6 tangkai cili padi *sape suka pedas boleh lebihkan*
  • 2 sudu besar cili boh * sape suka pedas boleh lebihkan*
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 tin kecil tomato puree
  • garam,gula secukup rasa
  • sedikit minyak
step ::
  • mula2 rebuskan spagetti sehingga masak dan toskan.
  • tumbukkan bawang besar yg dipotong dadu bersama cili padi.
  • masukkan minyak,setelah panas tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk td.
  • bila dah sebati masukkan daging cincang.
  • agak2 dah masak masuk pulok hot dog and mushrooms.
  • lepastu masukkan cili boh,sos dan tomato puree.
  • garam and gula secukup rasa.
  • masukkan spaghetti dan goreng hingga masak 
selamat mencuba...kalau dimakan bersama serbuk keju wallawey terangkat !

p/s : kenapa spaghetti goreng suka hati ? sebab aku maen suka hati je masak tu..heee :D

Wednesday, 19 September 2012

happy

assalamualaikum..

fuhhh...3 hari aku tggalkan blog aku ni,ada org ternanti2 ke aku update ni,tahu mesti takde kan..haha gedik kejap okey..today nak cerita pasal knduri sepupu aku tulah..seriously happening sangat2 dpt spent time dgn cousins..g hari jumaat petang,gerak dri umah sewa aku ni pon dah pkul 7 lah smpai sana pkul 11..yg lame je sbb sggah sana sini.

hari sabtu tu kumpul semua2 then bertolak g majlis akad nikah..alhamdulillah hanya sekali lafaz sehaja,then lpas majlis nikah gerak g homestay,serious best umah homestay dia  besar kot ! so aktivivti petang tu bebas,masing2 tido sakan...malam pulak kuar reramai g iCity..orang punya lah ramai,sesak kot..pening kepala i tau..best lah jugak tp tak abis jalan sebab g pon dah lewat + semua dah ngantok and letih so balik lah homestay,nak kena g lagi nieh..hihi.
ni diaa gmbaq kat iCity.

hari ahad pulak aku kuar g sunway piramids dengan best friend,yana syazana..die bwak pulok pakwe die sekali alamak..segan tak terkata tau,tak bleh nak gila2..then jalan,lepak makan and balik homestay tgok smua dah siap2 so kelam kabut aku tau..so gerak lah ramai2 g KGPA..dah smpai sana,cantik gila pelamin and decoration dia,makanan pon sodap2 berlaka..mcm biasa tgkap gmbar reramai dgn pengantin..big family okey tp gmbarnya takde,dah ada nnti aku tunjuk ye..balik tu g downtown cheras and hari isnin tu gerak balik ipoh..sesampainya di ipoh rasa sunyi sangat sebabnya dah 3 hari 2 malam dengan diorg2 smua tetiba tggal sorg,sunyi sangat..lambat pulak baru nak jumpa diorg bulan 12 nnti..okey itu aja nak share maap lah sekiranya ayat tunggang langgang sebab tgah syok nak update blog perut pulok buat hal..jom layan gmbar kat bwah..
tiga dara pingitan ^_^
sepupu sepapat :)

jumpa lagi di entry akan datang,bye korang !

p/s : saje letak gmbar reramai ,biar org2 yg tak kenal aku tu teka mana satu aku..haha.

Wednesday, 12 September 2012

Monday, 3 September 2012

resepi blueberry cheese cake !

assalamualaikum..

seperti yg dijanjikan dulu nak share resepi kan...so ini dia :

  • 1 paket biskut oreo
  • 50g butter 
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 50g gula 
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 25ml syrup blueberry – bleh gune filling@jem blueberry
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

haaa sangat senang okey,tak payah bakar just sejuk kan dalam fridge..oh ya..gelatin tu sangat penting tau untuk membuat kek tu jadi keras or solid,kalo takde gelatin agar2 pon buleh :) 

p/s : selamat mencuba kawan2 :)

Sunday, 12 August 2012

blueberry cheese cake

assalamualaikum...

hari ni merupakan hari ke 23 kita berpuasa...alhamdulillah masih berbaki lagi 7 hari untuk kita berada di bulan yg mulia ni,persiapan raya mcm mana ? aku tak taulah...segala-galanya mak yg uruskan,kesian kat mak aku sorg2 je wat kuih kat umah,takpe eh ma,adik blik nnti adik tolong serba sikit..okey..last week aku balik aku wat blueberry cheese cake...yummy !

ni lah rupanya,maaf terlupa nak rotate !

rupanya agak sememeh sikit kan,tapi rasanya boleh tahan * masuk bakul angkat sendiri* wink wink..
meh nak share resepinya,sharing is caring kan..agak mudah nak buatnya tak payah bakar tau..tapi mcm malas plak,next entry i share2 ye sbb kemalasan dah melanda..hoho..promise !!
bubye !


Thursday, 2 August 2012

assalamualaikum...

sihat smuanya ? dah berbuka ke ? aku alhamdulillah kekenyangan berbuka dengan housemates...kenyang dengan makanan dan jugak kenyang dengan gelak ketawa kami satu umah..harini terasa seperti nak cerita pengalaman bepuasa di hostel masa sekolah dulu..nnti sok or lusa akan di update kan plak pengalaman puasa dengan housemate2 ku ini..

pengalaman berpuasa kat hostel dari form 1 until form 5 mmg satu pengalaman yg tak dapat dilupakan,best gilerrrr...masa form 1 smpai form 2 biasa2 je,al maklum lah masa tu terasa diri tu junior sikit kan..haha tapi start form 3 smpai form 5 dah mula tunjuk kenakalannya...form 5 paling best...kalo sahur tu tunggu lauk ayam je baru nak turun kalo tak jgn haraplah,tarik selimut lagi adalah...kadang siap suruh junior turun dulu then tnya lauk ape,haish...teruknya perangai..masa berbuka pulak makan ramai2 satu asrama,aspura dan aspuri..kadang2 petang tu buleh g bazaar..pegilah kami beramai2,seronok even penat..owh teringat masa form 3 g bazar smbil otw balik aku ngn dayah minum air *keadaan yg tak mengizinkan kami berpuasa* sekali pusing blakang tgok2 budak aspura wey...mmg pecut lah kami dua org dgn tgan yg penuh menjinjing plastik2 makanan...haha..sebelah malamnya pulak kami bertarawih ramai2 di dewan sekolah diimamkan oleh imam yg dijemput dari luar..kteorg buat lapan rakaat je then witir 3 rakaat..abis tu buleh prep mcm biasa..hihi..

haaa,panjangnya aku tulis tapi cerita die boleh lah membuatkan aku senyum sorang2 kalo teringat..sampai sini saja,nnti sok aku update lagi k,bubye korang,assalamualaikum :)

Wednesday, 1 August 2012

selamat malam :)


selamat malam semua,semoga mimpi yang indah2..
jangan lupa bangun sahur ye kawan-kawan..:D

Friday, 27 July 2012

Salam Ramadhan ;)

Assalamualaikum ;)

Rasanya belom terlewat untuk mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa,alhamdulillah hari ni dah hari ketujuh kita berpuasa,minta maaf diatas kelewatan mengucapkan selamat berpuasa disebabkan kepenatan.dan.kemalasan yg melanda..hari pertama berpuasa sempat bersahur dan berbuka berbuka dgn family..sehari je sempay,sekarang ni berbuka kat umah sewa dengan kawan2..bestt giler buka ramai2 ni,lpas ni dah takdek dah...okey lah itu je,nak share,nnti ade masa lebih i will update this blog,bubye :)


p/s : malas tapi tetap nak update !

Sunday, 15 July 2012

congrats to both of you :)

assalamualaikum.....

selamat petang,petang di Ipoh di basahai dengan hujan,alhamdulillah...wah,dah mcm baca berita pulak kan..okey now aku nak ucapkan tahniah kat dua org kawan aku ni,first dayah yg dapat sambung degree dalam kos statistik rasanya , let me know kalau salah ye cik dayah,dekat Uitm Shah Alam..study elok2 naa,takpa skrg tak suka tapi aku yakin nnti lama2 mesti hang suka dpat kat sana..

ni lah dayah...yg pakai selendang colour grey tu :)

second person is azura..tapi yang ni aku tak sure kos apa dgn dapat dekat mana,nnti kalau tau aku update k..tapi katanya dia dapat smbung bulan 9 nnti..

this is zura :)


wah..jeles tgok dua2 orang kawan aku ni dah smbung degree,yelah..kawan satu kelas,satu dorm,sebelah menyebelah pulak katil kan..tapi takpa,rezeki masing2 kan..and i'm proud for both of you..doakan aku berjaya macam hampa dua org jugak tau..bubye !

p/s : moga satu hari nnti aku pon dapat smbung degree and berjaya mcm korang,insyaALLAH :)